استاندارد آسانسور به دو دسته استاندارد اولیه و ادواری تقسیم بندی می شود. گواهی استاندارد آسانسور الزامی بوده و دارای مراحل مختلفی می باشد. رعایت قوانین استاندارد آسانسور و استانداردسازی آن از سال 1382 الزامی شده است. بنابراین مالکین موظف هستند استانداردهای آسانسور را دریافت نمایند، در غیر این صورت، پایان کار ساختمان صادر نمی شود. در تولید و نصب آسانسور باید موارد استاندارد آسانسور رعایت شود تا در حین کار دچار اختلال نشود و خسارات مالی و جانی به حداقل برسد. ضوابط استاندارد آسانسور در استاندارد ملی شماره 6303 تعیین شده است.
استانداردهای آسانسور شامل گواهی استاندارد آسانسور اولیه و ادواری می باشد. استاندارد اولیه پس از نصب اسانسور و پایان یافتن مراحل مختلفی همچون برق کشی اخذ می گردد و نشان دهنده استاندارد بودن اسانسور است. اخذ استاندارد اولیه آسانسور برای دریافت پایان کار ساختمان الزامی است. استاندارد ادواری اسانسور نیز به صورت سالانه در طول بهره برداری از اسانسور دریافت می گردد. سالانه یک بازرس از اسانسور بازدید کرده و در صورت نبود مشکل در ایمنی و عملکرد، گواهی استاندارد آسانسور صادر می شود.
استفاده از آسانسور بسیار گسترش یافته است و روز به روز نیز در حال افزایش است. افزایش روزافزون جمعیت، موجب گسترش ساخت سازه های بلندمرتبه شده است که نیاز به وسیله ای برای تسهیل در جابجایی را در پی داشته است. آسانسور از کاربردی ترین دستگاه ها و تجهیزات برای دستیابی به این منظور می باشد. از آنجایی که این وسیله به طور مستقیم با جان انسان در ارتباط است، ایمن بودن آن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. یکی از راه های چک، بررسی و حفظ ایمنی اسانسور، رعایت ضوابط استاندارد آسانسور و اخذ تاییدیه آن است. رعایت ضوابط استاندارد آسانسور تا حدود زیادی از وقوع حوادث و خسارات مالی و جانی جلوگیری می نماید.
مدارک لازم برای استاندارد اسانسور شامل کپی کارت ملی متقاضی (پشت و رو) و صفحه اول پروانه ساختمان می باشد. سایر مدارک لازم برای استاندارد اسانسور که پس از درخواست متقاضی و طی فرآیند دریافت گواهی استاندارد آسانسور صادر می شود به شرح زیر است:
موارد استاندارد آسانسور که در بازرسی ها مورد ارزیابی قرار می گیرد شامل مجهز بودن به سیستم ضدحریق، روشنایی و ابزار ایمنی درب می باشد. از دیگر موارد استاندارد آسانسور که باید بررسی شود، استاندارد مربوط به سرعت بالا آمدن اسانسور، مکانیزم قفل درب، ترمز ایمنی، زنگ هشدار و ضربه گیرهای زیر فضای اسانسور می باشد. ظرفیت کابین از نظر نوع کاربری ساختمان و میزان استفاده از آن، از موارد استاندارد آسانسور است که مورد بررسی قرار می گیرد. سایر موارد استاندارد آسانسور به شرح زیر می باشد:
اگرچه استفاده از اسانسور در ایران به حدود 80 سال پیش باز می گردد، اما رعایت قوانین استاندارد آسانسور تنها از سال 1382 الزامی گردیده است. هدف از تعیین قوانین استاندارد آسانسور این است که اسانسوری طراحی و نصب گردد که از افراد و اجسام در برابر خطرات محافظت نماید. این خطرات ممکن است هنگام کار عادی آسانسور، عملیات سرویس و نگهداری یا نجات اضطراری پیش آید. حوادث احتمالی آسانسور شامل خطرات ناشی از بریده شدن، تصادم و له شدن، سقوط، ضربه، گیر افتادن، آتش، برق گرفتگی و خرابی به دلایل آسیب مکانیکی، فرسودگی یا خوردگی باشد.
برای اطمینان از ایمنی آسانسور باید عملیات سرویس و نگهداری آن به صورت دوره ای انجام شود. بارهای داخل کابین، تجهیزات آسانسور و ساختمان محل نصب آسانسور از اجزایی هستند که باید ایمنی آنها تامین شود. اشخاصی که ایمنی آنها باید تامین شود شامل استفاده کنندگان، بازرسان و کارکنان تعمیر و نگهداری، اشخاص خارج از چاه اسانسور، موتورخانه و اتاق فلکه می باشد.
برای مطالعه بیشتر:
هزینه استاندارد ادواری آسانسور
تاییدیه استاندارد آسانسور هیدرولیک
نحوه محاسبه هزینه نصب آسانسور در آپارتمان
فضای مورد نیاز برای نصب اسانسور
سوالات متداول استاندارد آسانسور
موتورهای آسانسور آلمانی به دلیل تکنولوژی پیشرفته و کیفیت ساخت بالا شهرت جهانی یافته اند…
بتن یکی از مهم ترین مصالح ساختمانی است که در بسیاری از پروژه های عمرانی…
مقدار مصرف ضد یخ بتن به طور مستقیم به شرایط محیطی، نوع بتن و دمای…
ارزان ترین قیمت هبلکس برای استان قم از کدام کارخانه است. این سوال بسیاری از…