داربست

نصب داربست از پیش نیازهای انجام کار در ارتفاع به منظور دسترسی به بنا و حفظ و نگهداری کارگران یا مصالح در ارتفاع می باشد. اجرای داربست ساختمان برای کارهایی همچون نماکاری ساختمان ، نقاشی ، بازسازی و ... مورد استفاده قرار می گیرد. داربست بر اساس جنس لوله های مورد استفاده به انواع داربست فلزی و چوبی دسته بندی می گردد که امروزه استفاده از نوع چوبی آن تقریبا منسوخ شده است. در این بخش به معرفی انواع داربست و خدمات نصب داربست فلزی ، نصب دار بست بدون لوله ، نصب داربست مدولار ، نصب اسپیس فریم ، نصب جک سقفی ، کفراژبندی ، کلایمر ، نصب پله داربستی ، اجاره چهار پایه متحرک و اجاره داربست فلزی و همین طور لیست شرکت های ارائه دهنده این خدمات پرداخته شده است. امکان مقایسه قیمت داربست بندی و اجرت نصاب داربست با توجه به نیاز کاربران وجود دارد. کاربران محترم می توانند نوع خدمت مورد نظر خود را به همراه هزینه نصب داربست ساختمان مشاهده کرده و بهترین خدمات و قیمت را برگزینند.

 

نصب داربست
استفاده از داربست در پروژه های عمرانی

 

داربست ساختاری است موقتی شامل یک یا چند جایگاه ، اجزای نگهدارنده ، اتصالات و تکیه گاه ها که در حین اجرای هر گونه عملیات ساختمانی ، به منظور دسترسی به بنا و حفظ و نگهداری کارگران یا مصالح در ارتفاع ، مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع در کلیه عملیات ساختمانی که امکان انجام آنها از روی زمین و یا کف طبقات ساختمان و یا با استفاده از نردبان به طور ایمن و بدون خطر امکان پذیر نباشد باید از نصب داربست بهره جست.

داربست فلزی از اجزای مختلفی همچون استانداردها ، لوله افقی (Ledger) ، لوله مهاری (Brace) ، لوله زیر تخته ای ،‌ بست ها و ... تشکیل می شود. شایان ذکر است که نصب داربست و نیز جمع آوری و یا ایجاد تغییرات اساسی در آنها باید تحت نظارت شخص ذیصلاح و به وسیله اشخاصی که آموزش داربست بندی دیده و در این کار مهارت و تجربه کافی دارند، انجام گردد.

 

قیمت داربست

هزینه نصب داربست را می توان به دو دسته اجرای داربست بدون لوله و اجرای داربست با لوله تقسیم بندی نمود. در اجرای داربست های بدون لوله ، اجرت نصاب داربست ، عامل اصلی تعیین کننده قیمت نصب داربست ساختمان می باشد. زیرا لوله های داربست توسط خود کارفرما تهیه و تامین می گردد.

به طور کلی قیمت داربست بندی وابسته به حجم کار و در پی آن میزان لوله های داربستی مورد نیاز می باشد. هرچه حجم داربست اجرا شده کمتر باشد، قیمت داربست بندی نیز کمتر خواهد بود. به طور مثال هزینه اجاره داربست به مدت یک ماه برای داربست های زیر ۱۰۰ مترمربع کمتر از هزینه اجاره داربست با متراژ کمتر از ۲۰۰ مترمربع می باشد. از دیگر مواردی که بر روی قیمت داربست فلزی موثر است، ارتفاع کار خواهد بود. زیرا پس از ارتفاع مشخصی ، میزان هزینه داربست فلزی افزایش می یابد.

جنس لوله های مصرفی نیز از دیگر عواملی است که می توان از آن به عنوان عامل موثر بر هزینه نصب داربست فلزی نام برد. مدت اجاره ، متراژ بغل کارها و اجرت نصاب داربست نیز بر روی هزینه داربست فلزی تاثیرگذار می باشند. هزینه نصب توری و حفاظ داربست ساختمان را نیز در تعیین قیمت داربست باید مدنظر قرار داد. قیمت داربست فلزی بر اساس نوع ، ضخامت و سایز لوله های آن متفاوت می باشد. در حال حاضر به دلیل تغییر نرخ ارز ، قیمت داربست نیز روزانه در حال تغییر است.

در تعیین قیمت داربست بندی ، نزدیکی و یا دور بودن اکیپ اجرایی و مسافت جابه جایی داربست نیز تاثیرگذار خواهد بود. از این رو بهتر است به منظور اجرای داربست از نزدیک ترین اکیپ اجرایی استفاده کرد. هزینه اجرای داربست درون شهر و بیرون شهر نیز متفاوت است. به طوری که به ازای هر ۲۰ کیلومتر مسافت حدود ۳۰٪ به قیمت داربست فلزی اضافه می گردد. شایان ذکر است که هزینه اجاره داربست غالبا به صورت ماهیانه دریافت می گردد. بدین معنی که هر چند مدت زمان اجاره شما کمتر از یک ماه باشد، باز هم هزینه اجاره مربوط به یک ماه دریافت می شود.

 

داربست فلزی

 

قیمت داربست ۱۴۰۳

 قیمت نصب و اجاره داربست فلزی هر ساله توسط اتحادیه داربست تعیین می گردد. نرخ اتحادیه ای قیمت داربست ۱۴۰۳ به شرح زیر می باشد:

۱- قیمت داربست برای مساحت کمتر از ۱۰۰ متر مربع تا یک ماه یا کمتر از یک ماه حدود ۴,۵۰۰,۰۰۰ تومان می باشد.

۲- قیمت داربست زیر ۲۰۰ متر مربع تا یک ماه یا کمتر از یک ماه ۶,۵۰۰,۰۰۰ تومان، مازاد بر ۲۰۰ متر مربع به ازای هر متر مربع ۳۵,۰۰۰ تومان است.

۳- قیمت داربست کفراژ ساده بدون سقف تا یک ماه و تا ۲۰۰ متر مکعب ۳,۵۰۰,۰۰۰ تومان و مازاد بر آن هر متر مکعب ۱۵,۰۰۰ تومان است.

۴- قیمت داربست مسقف تا ۲۰۰ متر مکعب برای یک ماه ۴,۵۰۰,۰۰۰ تومان و مازاد بر آن هر متر مکعب ۱۷,۰۰۰ تومان است.

۵- قیمت یک ماه چاهک آسانسور به ابعاد ۱ در ۱ و تا ارتفاع ۱۵ متر یا ۵ طبقه ۴,۰۰۰,۰۰۰ تومان و مازاد بر ۵ طبقه یا ۱۵ متر ارتفاع برای هر طبقه ۷۰۰,۰۰۰ تومان می باشد. (هر طبقه حداکثر ۳ متر محاسبه شده و ابعاد بیشتر از ۱ در ۱ تا ۲ در ۲ به میزان ۲۰٪ به قیمت اضافه می شود)

۶- قیمت یک ماه چهار پایه ثابت ۲ در ۲ یا ۳ در ۳ ، ۳,۰۰۰,۰۰۰ تومان است.

۷- قیمت یک ماه چهار پایه چرخدار بلبرینگی متحرک ۲ در ۲ یا ۳ در ۳ تا ارتفاع ۶ متر ۳,۵۰۰,۰۰۰ تومان می باشد.

۸- قیمت یک ماه طاق نصرت در محل تا طول ۶ متر ۴,۵۰۰,۰۰۰ تومان و مازاد بر آن هر متر طول ۷۰۰,۰۰۰ تومان است.

۹- قیمت نصب پلاکارد (با مجوز نصب) یکماه مقطوع ۱,۵۰۰,۰۰۰ تومان می باشد.

۱۰- قیمت اجاره داربست ، یک ماه زیر بتن سنگین تا ۱۰۰ متر مکعب ۶,۰۰۰,۰۰۰ تومان و مازاد بر آن هر متر مکعب ۵۰,۰۰۰ تومان است.

 

قیمت داربست
داربست آلومینیومی

قیمت داربست ارزان

قیمت داربست بر اساس نوع ، ضخامت و سایز آن متفاوت می باشد. در حال حاضر به دلیل تغییر نرخ ارز ، قیمت داربست نیز روزانه در حال تغییر است. هر چه ضخامت و سایز لوله ها کمتر باشد، قیمت داربست ارزان تر است. باید توجه نمود که نباید داربست ارزان را به کیفیت آن ارجحیت داد. به عبارتی زمانی اجاره داربست ارزان بصرفه است که دارای کیفیت مناسبی نیز باشد. همچنین قیمت دار بست بندی از نظر محل نصب و نوع کاربری نیز متفاوت می باشد. از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمت داربست ارزان می توان به مسافت حمل اشاره نمود. واضح است که قیمت لوله دار بستی ۳ متری کمتر از قیمت لوله دار بستی ۶ متری می باشد.

قیمت دار بست آلومینیومی نیز بر حسب طول، عرض و ارتفاع تعیین می گردد. میزان دسترسی و نیز مسقف یا غیر مسقف بودن از عوامل تاثیرگذار بر قیمت د اربست متحرک آلومینیومی می باشد. به طور کلی عموما قیمت داربست متحرک یا آلومینیومی بیشتر می باشد.

 

نکات و تبصره های محاسبه قیمت داربست ارزان

از نکاتی که در محاسبه قیمت داربست ارزان باید به آن توجه نمود این است که هزینه نصب دار بست فلزی در ارتفاعات بیشتر از ۱۲ متر افزایش می یابد. علاوه بر این، قیمت دار بست برای وضعیت های مختلف نیز متفاوت می باشد. به طور مثال قیمت داربست ارزان برای یک نما با چند نما متفاوت است.

 

نکات و تبصره های محاسبه قیمت داربست فلزی

۱- محاسبه متراژ داربست بغل کارها (بام های مجاور) از کف زمین انجام می شود.

۲- قیمت داربست های ذکر شده صرفا جهت شهر تهران می باشند تا ۲۰ کیلومتر (خارج از شهر تهران ۲۰٪ به قیمت های فوق اضافه می گردد). برای ماه های بعد هم طبق ماه اول محاسبه می شود. برای هر ضلع ساختمان جداگانه محاسبه و دریافت می شود (طبق تعرفه) و چنانچه کل داربست همزمان نصب گردد محاسبه آن در هر ضلع طبق تعرفه اعمال می شود.

۳- کارفرما موظف است قیمت داربست فلزی را ماهیانه پرداخت نماید و چنانچه در پایان کار قیمت داربست تسویه نگردد، داربست نصب شده باز نخواهد شد و هزینه داربست فلزی تا پایان تسویه حساب به عهده کارفرما بوده و می بایست پرداخت نماید.

۴- مسئولیت حفظ و حراست کلیه لوازم داربست از ابتدای ورود به کارگاه تا پایان کار به عهده کارفرما می باشد.

۵- نحوه محاسبه کفراژ ساده طول×عرض×ارتفاع می باشد.

۶- نحوه محاسبه متراژ‌ داربست مسقف به صورت طول×عرض×حداکثر ارتفاع است.

۷- فاصله پایه های داربست ۳ متر می باشد و چنانچه بنا به درخواست کارفرما با هر دلیل دیگری کمتر از ۳ متر اجرا گردد، در نحوه محاسبه، هر پایه ۳ متر محاسبه می شود.

۸- نحوه محاسبه داربستی که به صورت حفاظ در ارتفاع نصب می گردد به صورت طول کار*عرض*حداقل ارتفاع ۶ متر محاسبه می گردد و بالاتر از ۵ طبقه (۱۵ متر) ۲۰٪ به عنوان سختی کار به مبلغ اولیه اضافه می شود.

۹- اجرای داربست به صورت دو دستگیره (هندریل و میدریل) به میزان ۲۰٪ به قیمت داربست اضافه می گردد.

 

اجاره داربست

اجاره داربست در پروژه های مختلف ساختمان سازی به امری غیر قابل اجتناب مبدل شده است. داربست از جمله تجهیزات مورد استفاده در صنعت ساخت و ساز است که به منظور دسترسی راحت تر به نقاط مرتفع در جهت نماسازی ، شستشوی نما ، تعمیر و … مورد استفاده قرار می گیرد. هزینه کرایه داربست به صورت ماهیانه دریافت می گردد. بدین معنی که هر چند مدت زمان کرایه داربست کمتر از یک ماه باشد، باز هم هزینه اجاره مربوط به یک ماه دریافت می شود.

 

آموزش نصب داربست ساختمان

در اجرای داربست فلزی ، رعایت نکات ایمنی و اجرای اصولی و درست آن از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا در غیر این صورت موجب بروز حوادث ناگوار و جبران ناپذیری می گردد. از این رو باید از نصاب داربست حرفه ای استفاده کرد.

به طور کلی مراحل نصب و نحوه بستن داربست فلزی به شرح زیر می باشد:

  • تعیین نقاط گوشه (Corner point) به منظور نصب داربست فلزی
  • چیدن قطعات (Layout the parts)
  • قرار دادن soilplate ها و baseplate ها و تنظیم آنها
  • قرار دادن استانداردها (پایه های عمودی داربست) و اتصال آنها با transom و Ledger
  • کنترل و تنظیم فاصله داربست تا ساختمان
  • فیکس کردن پین ها و گوه ها
  • تکمیل نصب داربست فلزی
  • نصب لوله های مهاری (Bracing)
  • نصب سکوی کار
  • نصب پله های داربست

 

قیمت نصب داربست
نصب داربست

 

ایمنی داربست

در استفاده، جمع آوری و نصب داربست فلزی باید توجه داشت که جمع آوری تجهیزات و مصالح از روی داربست بعد از اتمام کار روزانه ، توزیع بار به صورت یکنواخت بر روی داربست ، تعبیه بالشتک مخصوص در زیر کابل یا طناب داربست به لحاظ احتمال بریدگی و ساییدگی ، لازم و ضروری است. همچنین باید از بارگذاری بیش از حد مجاز طراحی بر روی داربست پرهیز نمود. از دیگر مواردی که به منظور رعایت نکات ایمنی در اجرای داربست باید به آنها توجه کرد ، عدم انجام کار بر روی دار بست معیوب و ناقص و نیز تعطیل نمودن کار بر روی داربست در شرایط جوی نامساعد می باشد.

آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساختمانی ، به منظور پیشگیری از حوادث منجر به صدمات و خسارت های جانی و مالی در عملیات ساختمانی ، مقرراتی را برای ایمنی داربست تعیین نموده که به شرح زیر می باشد.

 

مقررات کلی اجرای داربست ساختمان

  • کلیه متعلقات داربست نصب شده ، باید پیش از شروع و پس از اتمام کار توسط کارگران و در فواصل معین دوره ای ، بازرسی و کنترل گردد.
  • همان طور که پیش تر نیز ذکر گردید، برپایی، جمع آوری، نگهداری و هر گونه تغییر در سازه داربست فلزی باید تحت نظارت و سرپرستی شخص ذیصلاح انجام گردد. شخص ذیصلاح باید از استحکام کافی سازه داربست فلزی نصب شده ، پیش از شروع کار، هنگام تعویض اجزا، هنگام وقفه طولانی در استفاده از آن یا قرار گرفتن در شرایط جوی نامساعد، اطمینان حاصل نموده و مستندات تایید استحکام داربست نصب شده مذکور باید در کارگاه و شرکت مجری نگهداری شود.
  • همه داربست ها به جز دار بست نردبانی باید دارای کفشک ، پایه ، تیر باربر ، تیر افقی ، میله اتصال ، میله بالایی ، میله میانی ، صفحات پاخور ، حفاظ و راه دسترسی مناسب ، لوله مهار ، بادبند ، بست و اتصال و ... باشند.
  • داربست فلزی نصب شده علاوه بر پایداری و ایستایی لازم باید ظرفیت پذیرش ۴ برابر بار مورد نظر را داشته باشد.
  • در صورت نیاز به نصب هر گونه تجهیزات روی داربست فلزی ، شخص ذیصلاح باید استحکام، مقاومت و مهار اجزای آن را کنترل و بررسی نموده و مجوز نصب را بر روی داربست صادر نماید.
  • در صورتی که در حین حمل بار به سمت بالا و پایین امکان برخورد آن با داربست فلزی وجود داشته باشد، سراسر مسیر باید با نرده های حفاظتی عمودی پوشیده شود.
  • همه داربست ها به جز نردبانی باید از لوله مهار و بادبندهای مناسب به منظور جلوگیری از حرکت جانبی برخوردار باشند.
  • استفاده از لوله های مهاری و دستک ها برای اتصال به سازه به منظور پایداری و ثبات کامل داربست فلزی نصب شده الزامی است.
  • در نصب داربست فلزی باید از لوله های فولادی یا فلزی که استقامتی نظیر فولاد دارند، استفاده گردد. این لوله ها باید استحکام کافی را برای نگهداری بار مورد نظر با ضریب اطمینان ۴ داشته باشند.

 

اجرای داربست
لوله های داربستی

 

  • لوله های مورد استفاده در نصب داربست فلزی باید مستقیم، عاری از زنگ زدگی، خوردگی و سایر معایب باشند. سرهای انتهایی این لوله ها باید صاف باشند تا در مواقع افزایش ارتفاع داربست ، نقاط اتکا و اتصال کاملا روی هم قرار گیرند.
  • در نصب داربست فلزی لوله ای باید توجه نمود که تمامی قطعات عمودی و افقی داربست ، به شکل مطمئنی به یکدیگر متصل گردند.
  • در اجرای داربست ، جایگاه کار باید حداقل یک متر پایین تر از انتهای پایه های عمودی قرار گیرد.
  • در اماکنی که افراد زیر دار بست مشغول به کار هستند، راه عبوری یا راه دسترسی داربست را باید با استفاده از حفاظ های مناسب ایمن نمود. شایان ذکر است که در صورت استفاده از شبکه های فلزی به عنوان حفاظ ، باید چشمه های شبکه مذکور حداکثر ۲ سانتی متر مربع باشند.
  • برای دستیابی به تراز بالاتر در کلیه داربست ها به جز نردبانی ، باید از نردبان ثابت با پاگرد حفاظ دار ایمن استفاده گردد.
  • در صورت استفاده از راه پله به عنوان راه دسترسی در داربست ، این راه پله ها باید دارای شرایط ذیل باشند:

الف) ارتفاع پله باید ۱۵ سانتی متر باشد.

ب) کف پله به طول حداکثر ۳۰ سانتی متر باشد.

پ) ارتفاع نرده راه پله باید حداکثر ۱۱۰ سانتی متر بوده و در سطوح شیب دار حداقل مقدار ارتفاع نرده ۷۵ سانتی متر باشد.

  • انتقال یا جابجایی دار بست های متحرک چرخ دار با شخص مستقر شده روی آن ممنوع است.
  • تمامی داربست ها به جز داربست متحرک باید در دو جهت عمودی و افقی به سازه محکم مهار شوند.
  • حداکثر ارتفاع مجاز برای داربست متحرک برجی ۹/۶ متر بوده و برای ارتفاع بیش از آن داربست مذکور باید مهار گردد.
  • در داربست برجی متحرک ، نسبت ارتفاع به عرض نباید بیش از ۳ به ۱ باشد.
  • کلیه چرخ های داربست متحرک باید مجهز به قفل مناسب بوده و قطر خارجی چرخ ها نباید از ۱۲/۵ سانتی متر کمتر باشد.
  • در داربست برجی ثابت نسبت ارتفاع به عرض نباید بیش از ۴ به ۱ باشد.
  • حداکثر ارتفاع داربست برجی ثابت در حالت آزاد نباید بیش از ۱۲ متر باشد.

 

قیمت نصب داربست
نصاب داربست

 

  • داربست باید بر روی سطوح مناسب، صاف، هموار و غیر شیبدار برپا شده و دارای کفشک باشد تا از نوسانات، جابجایی و لغزش آن جلوگیری کند. نصب پایه ها بر روی آجر، بشکه، جعبه، دریچه های آدم رو و سایر موارد مشابه به عنوان تکیه گاه پایه دار بست فلزی ممنوع است.

 

نکات ایمنی نصب پایه های عمودی داربست

  • پایه ها در داربست های فلزی لوله ای باید همیشه در وضعیت عمودی نگهداری شوند و محل استقرار آنها روی زمین از استقامت کافی برخوردار بوده و حتی الامکان از کفشک های فلزی با سطح اتکا مناسب برخوردار باشد.
  • بر اساس استاندارد داربست بندی ، پایه های عمودی داربست باید به تیرهای افقی و یا سایر قطعات مقاوم که مانع جابه جایی آنها گردد، اتصال داده شوند. همچنین این اعضا باید به تناوب طوری بسته شوند که اتصالات مجاور در یک سطح نباشند.
  • در نصب داربست فلزی ، فواصل بین پایه های عمودی نباید از مقادیر زیر تجاوز نماید:

الف) ۱/۸ متر برای کارهای سنگین با قابلیت تحمل ۳۵۰ کیلوگرم بر متر مربع

ب) ۲/۳ متر برای کارهای سبک با قابلیت تحمل ۱۲۵ کیلوگرم بر متر مربع

  • هر پایه داربست باید دارای کفشک دایره ای شکل به مساحت حداقل ۱۵۰ سانتی متر مربع یا مربعی شکل به مساحت حداقل ۱۷۵ سانتی متر مربع با ضخامت حداقل ۵ میلی متر بوده و از جنس مقاوم باشد.

 

ضوابط مربوط به نصب تیرهای افقی داربست

  • تیرهای افقی باید حداقل تا ۳ پایه عمودی ادامه داشته و به طور مطمئن به هر پایه عمودی متصل باشند.
  • بر اساس استاندارد داربست بندی ،‌ اتصالات بین تیرهای افقی باید به پایه های عمودی نصب شده و در طبقات مختلف مستقیما روی هم قرار نگیرند.
  • در داربست بندی باید توجه نمود که فاصله عمودی بین تیرهای افقی از ۲ متر تجاوز ننماید.
  • هنگامی که جایگاه های کار از جای خود برداشته می شوند، کلیه تیرهای افقی باید برای حفظ پایداری داربست ساختمان در محل خود باقی بمانند.

 

داربست بندی
نصب Ledger در دار بست فلزی

 

نکات نصب دستک ها در داربست بندی

دستک ها به اجزایی گفته می شود که جایگاه کار بر روی آنها قرار می گیرد. اجرای این اعضا در نصب داربست هایی که فقط دارای یک ردیف پایه هستند به این صورت می باشد که یک سر دستک ها در داخل دیوار قرار می گیرد. نحوه نصب دستک ها در داربست هایی که به وسیله دو ردیف پایه برپا می شوند نیز به این صورت است که هر دو سر دستک بر روی تیرهای افقی قرار داده می شود.

به طور کلی رعایت ضوابط زیر در نحوه نصب دستک های دار بست الزامی می باشد:

  • در نصب داربست فلزی لوله ای ، یک دستک باید کنار هر پایه عمودی قرار گیرد.
  • طول هر کدام از دستک ها در داربست های فلزی لوله ای نباید از ۱/۵ متر تجاوز نماید.
  • فاصله دستک ها برای کارهای سنگین در داربست فلزی لوله ای نباید از ۹۰ سانتی متر و برای کارهای نیمه سنگین از ۱۱۵ سانتی متر تجاوز نماید.
  • در حالتی که یک سر دستک های داربست به دیوار ساختمان تکیه دارند، باید حداقل ۱۰ سانتی متر در داخل دیوار فرو روند.

 

نکات نصب لوله های مهاری داربست

  • لوله های مهاری در داربست بندی باید در نقاط برخورد پایه ها با تیرهای افقی به دار بست بسته شوند.
  • انتهای دیگر لوله های مهاری باید به طور محکم به بدنه ساختمان بسته شود.
  • اولین، آخرین و یکی در میان از پایه ها به وسیله لوله هایی به ساختمان مهار شوند.

 

هزینه نصب داربست
اتصالات داربست

 

ضوابط اتصالات داربست ساختمان

مفاصل و اتصالات مورد استفاده در نصب داربست فلزی لوله ای باید دارای شرایط زیر باشند:

  • این اجزا باید از جنس فولاد چکش خوار و غیر قابل خورد شدن یا از مواد مشابهی با همان مشخصات و استقامت باشند.
  • به وسیله قفل و بست یا بوشن و یا سه راهی و چهار راهی بر روی سرتاسر قطعات، به سطوح اتکا مورد استفاده متصل گردند، به نحوی که اتصالات هرز نبوده و حرکت و لرزش نداشته باشند.
  • اتصالات نباید باعث تغییر شکل در لوله ها شده و یا خود تغییر شکل یابند.
  • اتصالات دارای پیچ و مهره باید تا آخرین دندانه کاملا پیچ و سفت شوند.