مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت در صورت عدم دقت و تخصص در تنظیم آن، می تواند بسیار زیاد باشد. این قرارداد بین مالک یا مالکان و سازنده منعقد می شود. به این صورت که مالک زمین یا خانه کلنگی خود را به عنوان آورده در اختیار سازنده قرار می دهد و سازنده نیز هزینه های مربوط به تامین مصالح و ساخت و ساز و اخذ جوازهای لازم را متقبل می شود. در نهایت نیز بر اساس تفاهم صورت گرفته که در قرارداد نیز ذکر می شود، واحدها با توجه به سهم تعیین شده، بین طرفین تقسیم می شود.
امروزه این روش ساخت و ساز بسیار رواج یافته است. زیرا معمولا مالکان بودجه کافی برای ساخت و ساز را ندارند. بنابراین انتخاب سازنده حرفه ای و متخصص و همین طور تنظیم صحیح مفاد قرارداد به منظور جلوگیری از مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت اهمیت بالایی دارد. عمران مدرن از بهترین و معتبرترین شرکت های فعال در زمینه مشارکت در ساخت است. این شرکت با دارا بودن متخصص ترین نیروها آماده ارائه خدمات به مالکان گرامی می باشد.
مهم ترین دلایل مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت
اختلافات در قرارداد مشارکت در ساخت مسکن به دلایلی همچون مشکل در تنظیم قرارداد و اختلاف در تفسیر آن به وجود می آید. چنانچه مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت کاهش یابد، این روش ساخت بیش از پیش رواج خواهد یافت. قرارداد باید توسط افرادی که دارای دانش حقوقی در زمینه مشارکت در ساخت هستند و در این زمینه اطلاعات کافی دارند، تنظیم شود.
به منظور پیشگیری از مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت لازم است که توافقات شفاهی را به صورت مکتوب درآورده و در متن قرارداد ذکر شود. مفاد قرارداد باید کاملا صریح و شفاف بوده و از به کار بردن جملات دوپهلو و نامفهوم جدا خودداری گردد. مشخصات اجرایی سازه و حتی نوع، جنس و کیفیت مصالح مورد استفاده برای ساخت باید مشخص گردد تا از مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت جلوگیری شود. در بندهای قرارداد نباید هیچ تناقضی وجود داشته باشد. همه این موارد بر این موضوع تاکید دارد که چنانچه متن قرارداد به درستی تنظیم گردد، مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت به حداقل خواهد رسید. در ادامه به ارائه توضیحاتی در خصوص برخی از این مشکلات پرداخته شده است.
مشکلات عدم تطابق ساخت با نقشه های اجرایی
یکی از مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت این است، که سازنده از تعهد خود سر باز زده و سازه را بر اساس نقشه های تعیین شده اجرا نمی کند. همان طور که پیشتر نیز بیان شد در قرارداد باید جنس و کیفیت مصالح تعیین گردد. ممکن است سازنده به منظور کاهش هزینه ها در حین ساخت و ساز مصالح بی کیفیت را جایگزین کند. در این حالت ها مالک می تواند درخواست خسارت کند و یا حتی تحت شرایطی نسبت به فسخ قرارداد اقدام نماید. به منظور پیشگیری از بروز این مشکلات در قراردادهای مشارکت ساخت ، مالک و یا نماینده تعیین شده وی باید در طول پروژه از ساختمان بازدید نمایند.
مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت و پیش فروش واحدها
یکی از راه هایی که سازنده برای تامین هزینه های پیش رو ساخت و ساز در نظر می گیرد، پیش فروش واحدهای مختص خود است. این موضوع می تواند به وجود آورنده مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت باشد. زیرا ممکن است سازنده با پیش فروش کردن واحدها اقدام به کلاهبرداری نموده و متواری شود.
مشکلات تاخیر انجام در قراردادهای مشارکت در ساخت
این مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت هم می توان از جانب مالک و هم از جانب سازنده باشد. چنانچه مالک در تخلیه و تحویل ملک تا زمان تعیین شده کوتاهی نماید، باعث ایجاد مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت می شود. در مقابل نیز اگر سازنده جوازهای مربوطه را در موعد مقرر اخذ نکند و یا اینکه پروژه را مطابق با برنامه زمان بندی شده پیش نبرد یا واحدها را به موقع تحویل ندهد، سبب بروز مشکلات متعددی می گردد.
مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت در زمینه حق اخذ وام
از دیگر مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت ، زمانی رخ می دهد که مالک به سازنده حق اخذ وام می دهد. در این حالت سند در گرو بانک قرار می گیرد. در صورتی که سازنده به موقع قسط های وام را پرداخت نکند، بانک اقدام قانونی نموده و ملک به مالکیت بانک در خواهد آمد.
داوری مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت
برای رفع مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت ، در هنگام عقد قرارداد یک داور که دارای تخصص کافی در زمینه مشارکت بوده و کاملا بی طرف باشد انتخاب می گردد. بنابراین در صورت بروز اختلاف، طرفین پیش از مراجعه به دادگاه به داور منتخب مراجعه می نمایند. این روش روند حل اختلاف را سرعت می بخشد. اما به طور کلی مراجعه به دادگاه و رای صادره از طرف دادگاه دقیق تر خواهد بود.
برای مطالعه بیشتر:
تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت
نرخ کمیسیون قرارداد مشارکت در ساخت
قرارداد جامع و حرفه ای مشارکت در ساخت
شرایط فسخ قرارداد مشارکت در ساخت
نکات مهم در قرارداد مشارکت در ساخت
تعهدات مالک در قرارداد مشارکت در ساخت
انقضای مدت قرارداد مشارکت در ساخت
دیدگاهتان را بنویسید