استادیوم های ورزشی فضاهای چند منظوره ای هستند که برای انجام فعالیت های ورزشی متعدد در نظر گرفته می شود. بر اساس ضوابط طراحی استادیوم ورزشی این فضا شامل بخش های مسکونی، تجاری، زیرساخت های حمل و نقل، فضاهای جمعی، محوطه و فضاهای خدماتی می شود. هندسه طراحی استادیوم ها می تواند از تنوع بالایی برخوردار باشد که این تفاوت در فرم به نوع فعالیت ورزشی که در استادیوم ها صورت می گیرد، بستگی دارد. ظرفیت استادیوم ها نیز با توجه به نوع فعالیت ورزشی و مسابقاتی که در آن برگزار می شود، تغییر می کند. برای برگزاری مسابقات بین المللی در هر کشور به ظرفیت حداقل ۳۰ هزار نفر، مسابقات قاره ای و گروهی ۴۰ هزار نفر و برای مسابقات جهانی به ظرفیت ۶۰ هزار نفر نیاز است.
برای شناخت بهتر ضوابط طراحی استادیوم ورزشی لازم است ابتدا بخش های مختلف آن و نکات و استاندارد هایی که در طراحی آن باید در نظر داشته باشید، مورد بررسی قرار گیرد. استادیوم های ورزشی دارای چهار بخش اصلی هستند که شامل موارد زیر می شوند.
ساخت جایگاه تماشاچی ها باید به گونه ای باشد که تمامی افراد حاضر در ورزشگاه در هر نقطه ای دید مناسب و کامل به زمین داشته باشند، از همین رو رعایت ضوابط طراحی استادیوم ورزشی در ساخت جایگاه تماشاچی ها از اهمیت بالایی برخوردار است. حدود یک درصد فضای کل استادیوم باید برای معلولین در نظر گرفته شود. بر اساس ضوابط طراحی استادیوم ورزشی برای یک صندلی چرخدار فضایی در ابعاد ۰/۹ در ۱/۴ متر در نظر گرفته می شود.
مسیر های حرکتی و راهرو های ارتباطی در استادیوم ها بر اساس ضوابط طراحی استادیوم ورزشی ، حداقل ۱/۲ متر عرض دارند. اگر راهرو ها برای عبور معلولین نیز در نظر گرفته شده باشد، باید عرض تا ۲ متر داشته باشند. بیشترین شیبی که سطوح شیبدار و رمپ ها می توانند داشته باشد، ۸ درصد است. جنس رمپ ها و سطوح شیبدار باید با متریالی با اصطکاک مناسب و غیر لغزنده باشد.
در طراحی زمین بازی روباز باید به تابش آفتاب و جهت آن دقت نمود. جهت تابش آفتاب نباید به گونه ای باشد که برای بازیکنان مزاحمت ایجاد کند. بنابراین بهتر است کشیدگی زمین بر اساس ضوابط طراحی استادیوم ورزشی ، در راستای شمالی جنوبی و با انحراف ۱۵ درجه سمت غرب باشد.
احداث بادشکن برای مقابله با بادهای مزاحم، باد های سرد و شرجی و سوزان و یا باد هایی با سرعت وزش بالا نیز در زمین مسابقه توصیه می شود.
برای مطالعه بیشتر:
نیوجرسی پرشین بتن نوعی مانع بتنی است که به ویژه برای جداسازی مسیرهای ترافیکی، ایمنی…
با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان سازی، استفاده از مصالح سنتی مانند بلوک سیمانی جای…
بلوک سیمانی یا آجر؟ این پرسشی است که اغلب سازندگان به آن برخورد کرده اند.…
تصور کنید در یک دفتر کار با پارتیشن شیشه ای فریم لس نشسته اید؛ آیا…