بلاعوض مشارکت در ساخت مبلغی است که به منظور ایجاد توازن در آورده مالک و سازنده تعیین می گردد. بنابراین مشخص نمودن مبلغ بلاعوض در قراردادهای مشارکت در ساخت و ساز از اهمیت بالایی برخوردار است. البته لازم به ذکر است در صورتی که بهای ملک به دلیل شرایطی همچون موقعیت جغرافیایی منطقه پایین باشد، این مقدار بسیار کم بوده و امکان مشارکت در ساخت بدون بلاعوض نیز وجود خواهد داشت.
امروزه با توجه به افزایش جمعیت، میزان ساخت و ساز به صورت مشارکتی افزایش یافته است. مشارکت در ساخت به این صورت است که مالک زمین خود را در اختیار سازنده قرار داده و در نهایت پس از پایان ساخت و ساز بر اساس قرارداد صورت گرفته، تعدادی از واحدها را دریافت می نماید. از آنجایی که مالک در ابتدای کار سرمایه خود را در اختیار سازنده قرار می دهد، اما سازنده در طول زمان بر روی ملک هزینه می کند، بنابراین برای مشارکت بلاعوض تعیین می گردد. به منظور ایجاد تعادل در آورده دو طرف، سازنده باید مبلغی را به مالک پرداخت نماید. سازنده در طی زمان ساخت و ساز، با توجه به ارزش ملک، آپارتمانی را برای مالک اجاره می نماید تا در آنجا سکونت یابد.
تعیین بلاعوض مشارکت در ساخت به پارامترهای متعددی وابسته بوده و مقدار مشخصی ندارد. حتی ممکن است امکان مشارکت در ساخت بدون بلاعوض نیز وجود داشته باشد. از جمله پارامترهای موثر بر تعیین بلاعوض می توان به منطقه جغرافیایی ملک و متراژ آن، درصد مشارکت، شهرت و اعتبار سازنده، کیفیت و میزان هزینه ساخت و ساز اشاره کرد. تعیین مبلغ بلاعوض به صورت عرف (بدون انجام محاسبات) بر اساس متراژ (هر متر مربع) می باشد و در نهایت در متراژ تحت اختیار مالک در ساختمان جدید، ضرب می گردد.
یکی از مهم ترین پارامترهای تعیین کننده بلاعوض مشارکت در ساخت ، موقعیت جغرافیایی ملک است. هر چه موقعیت جغرافیایی ملک بهتر بوده و از ارزش بیشتری برخوردار باشد، میزان بلاعوض نیز بیشتر خواهد بود. بیشتر بودن متراژ نیز موجب افزایش بلاعوض مشارکت در ساخت می گردد. در مقابل در صورتی که ملک ارزش چندانی نداشته و به عبارتی در مناطق پایین شهر واقع شده باشد، امکان مشارکت در ساخت بدون بلاعوض وجود دارد.
به هنگام عقد قرارداد، سهم مشارکت طرفین قرارداد تعیین می گردد. به طور مثال سهم مشارکت می تواند به صورت 50-50 یا 60-40 باشد. درصد مشارکت تعیین می نماید که پس از اتمام پروژه، هر کدام از طرفین قرارداد به چه میزان از آن سهم دارند و یا به عبارتی واحدهای ساخته شده به چه نسبتی بین مالک و سازنده تقسیم شود. هر چه قدرالسهم سازنده بیشتر باشد، مبلغ بلاعوض مشارکت در ساخت بیشتر خواهد بود. در صورتی که پس از انجام محاسبات مشخص گردد که میزان آورده مالک کمتر است، معمولا در میزان قدرالسهم تغییر ایجاد می نمایند. در واقع قدرالسهم مالک کاهش داده می شود.
از دیگر عوامل موثر بر بلاعوض مشارکت در ساخت ، شهرت و معروفیت سازنده است. به عبارتی سازنده های مشهورتر مقدار بلاعوض کمتری پرداخت می نمایند و یا اینکه مشارکت در ساخت بدون بلاعوض انجام می دهند. در واقع سازندگان مشهور اعتقاد دارند که اعتبار آنها به میزانی با ارزش است که در توازن آورده دو طرف نقش بسزایی دارد. به طور کلی ارزش ملک هایی که سازندگان مشهور بر روی آنها کار کرده اند، بیشتر بوده و با قیمت بالاتری به فروش می رسند. به این صورت مبلغ بلاعوضی که پرداخت نشده و یا کمتر پرداخت شده، به هنگام فروش واحدها تامین می شود.
در تعیین بلاعوض مشارکت در ساخت ، کیفیت متریال مورد استفاده و هزینه ساخت نیز تاثیرگذار است. هرچه کیفیت مصالح و به تبع آن، قیمت متریال بیشتر باشد، هزینه ساخت و ساز افزایش می یابد. در چنین حالتی، سازنده مبلغ کمتری برای بلاعوض مشارکت در ساخت پرداخت می نماید.
پس از تعیین و درنظر گرفتن عوامل موثر بر بلاعوض، می توان به کمک فرمول زیر این مبلغ را محاسبه کرد:
قدرالسهم مالک × (آورده مالک+آورده سازنده) – آورده مالک = بلاعوض مشارکت در ساخت
آورده مالک همان ارزش ملک او و آورده سازنده شامل هزینه ساخت و کار می باشد.
اغلب پروژه های مشارکت، با پرداخت بلاعوض همراه هستند. اما تحت شرایطی، امکان مشارکت در ساخت بدون بلاعوض نیز وجود دارد. یکی از این شرایط، پایین بودن ارزش ملک و مقدار بلاعوض محاسبه شده است. در این حالت سازنده بدون پرداخت بلاعوض در ساخت و ساز مشارکت می نماید. دیگر شرایط امکان مشارکت در ساخت بدون بلاعوض ، اعتبار بالای سازنده است. در این حالت مبلع بلاعوض با توجه به فروش واحدها با قیمت بالاتر، جبران می گردد.
برای مطالعه بیشتر:
تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت
نحوه فسخ قرارداد مشارکت در ساخت
مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت
نکات مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت
تعهدات سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…