آسانسور معلولین می تواند در داخل یا بیرون ساختمان نصب و راه اندازی شود. انتخاب بالابر معلولین برای افرادی که دچار معلولیت و یا مشکلات حرکتی بر اثر تصادف و … هستند می تواند گزینه مناسبی باشد. با توجه به اینکه این تجهیزات برای افراد ناتوان ساخته شده است، لازم است در شرایطی ایده آل و در مکانی درست اجرا شود که فرد ناتوان برای سوار و پیاده شدن نیازی به همراه نداشته باشد.
برای کابین آسانسور معلولین ، پلتفرم استانداردی تعریف شده است که فروشندگان این دستگاه ملزم به رعایت این استانداردها هستند. برای مثال ابعاد کابین می بایست حداقل 110 در 140 سانتی متر و درب آن نیز 80 در 210 سانتی متر در نظر گرفته شود. همچنین سیستم بالابر معلولین خانگی باید به برنامه تراز مجدد طبقه مجهز باشد.
قیمت آسانسور معلولین به عوامل مختلفی بستگی دارد که از جمله این موارد می توان به نوع آسانسور، تعداد طبقات پیمایش، نوع موتور، جنس کابین و ابعاد آن اشاره کرد. تجهیزات جابجایی معلولین شامل مواردی همچون آسانسور و بالابر می باشد که قیمت بالابرها عمدتا کمتر از آسانسور است. همچنین با افزایش ظرفیت جابجایی، طبیعتا قیمت آسانسور معلولین نیز افزایش می یابد.
ابعاد آسانسور معلولین باید به گونه ای باشد که فضای کافی برای یک ویلچر و یک نفر همراه را داشته باشد. درصورتی که ابعاد کابین بزرگ تری مد نظر دارید، با توجه به جنس بدنه، قیمت آسانسور معلولین نیز افزایش می یابد. همچنین تعداد طبقات پیمایش و نوع موتور نیز رابطه مستقیمی با قیمت دارند. استفاده از موتور با ظرفیت و توان بالاتر، امکان پیمایش طبقات بیشتری را فراهم می کند و با افزایش قابلیت حمل وزن، قیمت آسانسور معلولین نیز افزایش می یابد.
یکی از چالش هایی که افراد دچار ناتوانی جسمی، قطع نخاع یا معلول با آن مواجه هستند، حرکت و جابجایی از سطوح ناتراز و از سطحی به سطح دیگر می باشد. برای این منظور، از انواع بالابر معلولین خانگی استفاده می شود که قابلیت تحمل وزن های بالا تا حدود 150 کیلوگرم را دارند. در صورت نیاز و به صورت سفارشی، حداکثر میزان وزن قابل تحمل آن ها قابلیت افزایش دارد.
یکی از انواع بالابر معلولین خانگی ، پله پیما یا بالابر پله ای می باشد که به صورت نفربر یا ویلچربر قابل خریداری هستند. در ادامه بالابر معلولین خانگی بیشتر مورد بررسی قرار گرفته است.
آسانسور پله رو که به آن بالابر پله برای معلولین نیز گفته می شود، یکی از انواع بالابر معلولین خانگی به شمار می رود. بالابر پله برای معلولین به صورت الکتریکی استفاده می شود و دارای ریل، کمربند، موتور و ریموت کنترل جهت جابجایی افراد در مراکز درمانی، آپارتمان و … می باشد. علاوه بر بالابر پله پیما، استفاده از آسانسور معلولین ویلچربر نیز رایج می باشد. آسانسور پله رو به ریل متصل شده و در مدل های مستقیم و پیچشی تولید و عرضه می شود.
مدل مستقیم بالابر پله برای معلولین ، به صورت الکتریکی کار می کند و فقط امکان حرکت در یک مسیر مستقیم را دارد. در این نوع بالابر معلولین خانگی ، افراد با رسیدن به هر پاگرد لازم است بالابر خود رو تعویض نمایند. بالابر پله چرخشی نیز به صورت الکتریکی کار می کند اما قابلیت چرخش دارد. این بالابر پله برای معلولین به صورت چرخشی و صاف روی ریل حرکت می کند و نیازی به تعویض بالابر و پیاده شدن وجود ندارد. بالابر پله ای خانگی در منازل دوبلکس یا تریبلکس و برای استفاده سالمندان و افراد دارای مشکلات حرکتی به منظور جابجایی بین طبقات استفاده می شود.
علاوه بر موارد ذکر شده، استفاده از بالابر پله ویلچربر نیز رایج می باشد که برای باز و بسته شدن صفحه کفی این بالابرها، یک جک وجود دارد که با ریموت کنترل کار می کند. پس از باز شدن صفحه، فرد معلول می تواند با ویلچر بر روی این بالابر پله برای معلولین قرار بگیرد و باز هم از طریق ریموت کنترل، حرکت خود را کنترل کند.
علاوه بر استفاده از آسانسور معلولین که شامل دیواره و سقف می باشد، می توان از بالابر معلولین که دارای یک کفی با ظرفیت حمل ویلچر و یک شخص است نیز استفاده کرد. استفاده از بالابر معلولین برای افراد ناتوان یا سالمندان نیز میسر می باشد و در مکان هایی که امکان نصب آسانسور معلولین وجود ندارد، می توان از این بالابر ها استفاده کرد. بالابر معلولین به چاه و موتور خانه نیاز ندارد اما باید ترمز اضطراری داشته باشد.
در واقع این سیستم آسانسور معلولین ، جایگزین مناسبی برای رمپ می باشد و فضای کمتری برای نصب و اجرا نیاز دارد.بالابر معلولینبا سیستم وینچ و هیدرولیک،بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد، اما مکانیزم های دیگری مانند سیستم قیچی، اسکرو و دنده ای نیز وجود دارند که کمتر اجرا می شوند. درصورت استفاده از بالابر معلولین در فضای باز باید توجه داشته باشید که از تجهیزات outdoor برای جلوگیری از خوردگی و مقاومت در برابر رطوبت و گرد و غبار استفاده کنید.
یکی از انواع آسانسور معلولین ، جک معلول قیچی می باشد. مکانیزم حرکت جک قیچی نیز سیستم هیدرولیک است که با استفاده از الکتروموتور و پمپ عمل می کند. از جمله مزیت های این سیستم، جمع شدن جک بالابر در چاهک است که مزاحمتی ایجاد نمی کند. اما این بالابر به علت نداشتن ریل راهنما در حالت باز شده دارای لرزش و تکان است و ایمنی کمی دارد. برای همین از این سیستم نسبت به سیستم هیدرولیک کمتر استفاده می شود. در ادامه برخی از سیستم های متداول بررسی شده اند.
آسانسور معلولین هیدرولیک یا بالابر معلولین هیدرولیک، بهترین و رایج ترین سیستم بالابر معلولین می باشد. سیستم هیدرولیک می تواند به صورت جک از بغل یا در زیر اجرا شود. در مدل جک در زیر، به ایجاد حفره جک نیاز است، اما نمونه جک از بغل به دلیل عدم نیاز به حفره جک و سهولت در اجرا، استفاده و محبوبیت بیشتری دارد. آسانسور معلولین هیدرولیک نسبت به سایر سیستم ها، ایمنی بیشتری داشته و از دیگر مزایای آن می توان به نرمی حرکت و کم صدا بودن آن اشاره کرد.
آسانسور معلولین وینچ به علت عملکرد ساده، قیمت کمتری نسبت به سایر نمونه ها دارد و به یک موتور و گیربکس مجهز است. سیستم موتور، قرقره را به حرکت در آورده و سیم بکسل روی آن جمع یا باز می شود. با جمع شدن سیم بکسل، کابین بالابر به سمت بالا حرکت می کند و با باز شدن سیم بکسل، کابین به سمت پایین حرکت می کند. در واقع سیستم موتور باید در دو جهت حرکت کند و به سیستم ترمز نیز مجهز باشد.
مطابق با قوانین و مقررات ملی ساختمان لازم است در ساختمان هایی که احتمال عبور و مرور افراد معلول وجود دارد، یک دستگاه آسانسور معلولین با حداقل ظرفیت 8 نفر و با عرض درب 80 سانتی متر وجود داشته باشد. آسانسور معلولین ظرفیت حمل یک ویلچر و یک شخص را دارد و به منظور حفظ ایمنی و تسهیل تردد افراد نابینا و ویلچرها، هم ترازی کابین با سطح تراز طبقه بسیار مهم است.
یکی دیگر از الزامات آسانسور معلولین ، نصب پنل شاسی احضار در داخل کابین و در ارتفاع 90 تا 110 سانتی از کف آسانسور است. این پنل باید در مکانی مناسب و به گونه ای تعبیه شود تا معلولین بتوانند به راحتی و بدون کمک شخص دیگری از آن استفاده کنند.
شاسی های کابین و طبقات برای افراد کم بینا یا نابینا باید دارای خط بریل باشند و همچنین برای افراد کم شنوا یا ناشنوا نیز باید نشانگر طبقات در داخل کابین تعبیه شود. نصب فتوسل برای درب کابین و دستگیره نیز از مواردی است که برای آسانسور معلولین پیشنهاد می شود.
موارد بیان شده از ویژگی های آسانسور معلولین می باشد و در واقع پاسخی است به نیازهای 1350000 معلول در ایران که در حدود 42 درصد آن ها معلول جسمی هستند. امروزه قوانین و مقرراتی در معماری و شهرسازی وجود دارد که حرکت و تردد را برای معلولین آسان تر می کند. اما همچنان توجه زیادی به این ضوابط و قوانین نمی شود و اکثر معلولین برای تردد با مشکلات جدی مواجه هستند.
کابین آسانسور معلولین ویلچربر باید برخی ویژگی های امنیتی را داشته باشد. برای مثال کف کابین آسانسور معلولین از ورق های آج دار ساخته می شود تا از لغزش ویلچر روی کف کابین جلوگیری شود. دیواره های اطراف که از آن ها ورود و خروج صورت نمی گیرد، باید حداقل 90 سانتی متر ارتفاع داشته باشند.
کابین باید به شاسی های فرمان، ترمز اضطراری و دستگیره مجهز باشد. برای توقف اضطراری کابین آسانسور معلولین ویلچربر ، بهتر است از شاسی استاپ قارچی استفاده شود. همچنین برای افزایش ایمنی، بهتر است که شاسی های فرمان از نوع فشار دائم باشند. عملکرد شاسی فشار دائم به این صورت است که با فشار دادن آن، بالابر حرکت می کند و در صورتی که فشاری به آن وارد نشود، از حرکت باز می ایستد.
برای مطالعه بیشتر:
قیمت آسانسور ۴ نفره برای ۴ طبقه
نیوجرسی پرشین بتن نوعی مانع بتنی است که به ویژه برای جداسازی مسیرهای ترافیکی، ایمنی…
با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان سازی، استفاده از مصالح سنتی مانند بلوک سیمانی جای…
بلوک سیمانی یا آجر؟ این پرسشی است که اغلب سازندگان به آن برخورد کرده اند.…
تصور کنید در یک دفتر کار با پارتیشن شیشه ای فریم لس نشسته اید؛ آیا…