مشارکت در ساخت زمین و مسکن به معنی قرار دادن زمین یا ساختمان کلنگی در اختیار سازنده و سهیم شدن طرفین در سود ساخت و ساز آن است. با توجه به وضعیت کنونی و تورم بالا، بسیاری از مالکان بودجه کافی برای ساخت را ندارند. به همین دلیل ساخت و ساز به روش مشارکتی بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. اما پرسش اصلی مالکان این است که مراحل مشارکت در ساخت چیست. در این مطلب به معرفی مراحل مشارکت در ساخت پرداخته شده است. در پیمودن این مراحل انتخاب سازنده بسیار حائز اهمیت می باشد. عمران مدرن شرکت ارائه دهنده خدمات مشارکت در ساخت است که دارای متخصص ترین و خبره ترین نیروها در این زمینه می باشد.
آشنایی با مراحل مشارکت در ساخت به پیشرفت سریع تر پروژه کمک می نماید. همچنین از سردرگمی مالکان هم جلوگیری می کند. در ادامه به معرفی این مراحل پرداخته شده است.
در صورتی که تعداد مالکان بنا یا زمین بیشتر از یک نفر باشد، اولین گام از مراحل مشارکت در ساخت ، اخذ رضایت از تمامی مالکان است. گاهی ممکن است یک یا چند مالک به دلایلی همچون عدم تفاهم در قدرالسهم، عدم اعتماد به سازندگان، ترس از مشکلات مشارکت، جابجایی به مکان جدید در طول اجرای پروژه و … با مشارکت در ساخت مخالفت نمایند. همه این ابهامات می تواند با حضور یک کارشناس خبره و توجیه مالکین، رفع گردد. انتخاب یک سازنده معروف نیز می تواند به جلب رضایت مالکان کمک نماید. به منظور انتخاب سازنده باید توانایی اجرایی و مالی وی را مدنظر قرار داد.
پس از جلب رضایت مالکین، باید قدرالسهم و بلاعوض هر کدام تعیین گردد. قدرالسهم به معنای درصد مشارکت هر یک از مالکان و سازنده می باشد. به این معنی که آپارتمان ساخته شده با چه نسبتی بین طرفین تقسیم گردد و چه متراژ و چه تعداد واحد سهم هر کدام از مالکین خواهد بود. آورده سازنده هم باید مشخص گردد که به هزینه های ساخت و تخصص و شهرت او وابسته است.
تعیین مبلغ بلاعوض نیز از دیگر مراحل مشارکت در ساخت است که باید مشخص گردد. با توجه به آورده مالک و سازنده، میزان بلاعوض مشخص می شود. بلاعوض به منظور یکسان سازی آورده طرفین قرارداد لحاظ می شود. این مبلغ به عواملی همچون ارزش زمین وابسته است. به طور مثال اگر ارزش زمین بالا باشد سازنده باید مبلغی را به عنوان بلاعوض برای مالک تعیین نماید. سازنده در طول پروژه مکانی را برای مالک اجاره می نماید تا در آنجا سکونت یابد. اگر زمین ارزش چندانی نداشته باشد، مبلغ بلاعوض پایین بوده و یا اینکه معمولا نیازی به پرداخت آن نیست.
تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا مرجع اصلی برای رفع اختلافات و مشکلات احتمالی مراحل مشارکت در ساخت ، قرارداد مشارکت می باشد. به منظور جلوگیری از بروز مشکل، باید تمامی موارد مشخص و در متن قرار داد ذکر گردد. مواردی همچون تعداد واحدها، سهم هر مالک و سازنده، محل واحد، پارکینگ و انبار، زمان پایان پروژه و … باید مشخص شود. بعد از بررسی دقیق بندهای مختلف، قرارداد باید به امضای طرفین برسد.
پس از آنکه جواز ساخت و ساز تهیه و دریافت گردید، مالک باید ملک را تخلیه نموده و به سازنده تحویل دهد. مدت زمان دریافت جواز با توجه به شرایط متغیر بوده و این زمان برای همه پروژه ها یکسان نیست. لازم به ذکر است که در صورت تعیین بلاعوض، سازنده باید آپارتمانی را برای سکونت مالک در طول پروژه اجاره نماید.
گام بعدی مراحل مشارکت در ساخت ، آغاز عملیات اجرایی است. پس از اینکه مالک، ملک را به سازنده تحویل داد، عملیات ساخت و ساز آغاز می گردد. مالکین باید بر روند اجرایی پروژه و انجام آن مطابق با مفاد قرارداد نظارت داشته باشند.
با پایان یافتن پروژه و اتمام مراحل اجرایی، واحدهای مشخص شده به مالک تحویل داده می شود. صحت نحوه ساخت باید تایید گردد. در غیر این صورت و عدم اجرا مطابق با قرارداد، می توان شکایت نامه تنظیم کرد. آخرین مرحله از مراحل مشارکت در ساخت دوره تضمین است که باید تعیین گردد. پس از تحویل واحدها این دوره آغاز می گردد. دوره تضمین به این معناست که اگر در حین بهره برداری از آپارتمان، به دلیل کوتاهی سازنده مشکلی در ساختمان ایجاد شود، رفع و اصلاح آن بر عهده سازنده است. تا پایان دوره تضمین، سازنده موظف به انجام تعهدات خود است.
برای مطالعه بیشتر:
تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت
دادخواست فسخ قرارداد مشارکت در ساخت
مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت
نکات مهم در قرارداد مشارکت ساخت
تعهدات سازنده در قرارداد مشارکت در ساخت
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…