وادار یا همان وال پست به منظور افزایش استحکام اجزای غیرسازه ای در برابر بارهای جانبی وارد بر سازه، همچون بار زلزله اجرا می گردد. وادارها اجزای عمودی هستند که در راستای اعضای قائم سازه اجرا می شوند. از نظر محل اجرا به دو دسته وادار میانی و کناری تقسیم بندی می گردند. در گذشته وادارها به صورت سرتاسری و به کمک نبشی اجرا می شدند، اما امروزه غالبا به کمک پروفیل های ناودانی و به صورت منقطع ساخته می شوند. در واقع به دلیل عدم کارایی مناسب نبشی، وادار ناودانی جایگزین شده است.
باور به این موضوع که تنها استحکام و پایداری اجزای سازه ای ساختمان به هنگام زلزله کافی بوده، کاملا اشتباه است. زلزله کرمانشاه گواهی بر این قضیه می باشد. در واقع در زلزله کرمانشاه غالب خسارات بر اثر فرو ریختن اجزای غیرسازه ای و دیوارهای ساختمان بود که یا فاقد وادار بودند و یا اینکه والپست آن به درستی اجرا نشده بود. پس از این اتفاق، بازنگری کلی در ضوابط اجرای وادار میانی و وال پست کناری انجام شد که پیوست ششم آیین نامه ۲۸۰۰ ارائه دهنده ضوابط اجرای وال پست می باشد. اجرای درست وادار میانی و وال پست کناری بسیار حائز اهمیت می باشد، در غیر این صورت کارایی نداشته و نمی تواند از آسیب ساختمان به هنگام وقوع زلزله جلوگیری نماید.
یکی از انواع والپست های قائم وادار میانی H می باشد. وادار میانی باید در برابر زنگ زدگی مقاوم باشد. به این منظور می توان از انواع وادار میانی گالوانیزه استفاده کرد. تعداد وال پست میانی مورد نیاز برای اجرا با توجه به طول دیوار و تعداد پنجره در نظر گرفته شده برای دیوار و … تعیین می گردد. به طور مثال برای دیواری با طول 4 تا 5 متر و بدون پنجره، اجرای تنها یک وادار میانی کافی است.
قیمت وال پست به جنس، نوع و کیفیت آن وابسته است. این پروفیل ها با استفاده از ورق سیاه، گالوانیزه و … ساخته می شوند که قیمت هر یک از آنها با یکدیگر متفاوت است. وال پست به صورت منقطع یا سرتاسری اجرا می گردد که این موضوع عامل دیگر تعیین کننده قیمت آن می باشد. کیفیت محصول تولیدی و قیمت روز آهن آلات هم تعیین کننده قیمت وادار میانی و والپست کناری می باشد. در برآورد هزینه وال پست ، باید دستمزد استادکار را نیز مدنظر قرار داد.
خرید وادار باید بر اساس طراحی های انجام شده صورت پذیرد. برای خرید والپست ها توجه به جنس، ابعاد و ضخامت تعیین شده، ضروری است. توجه به شرایط محیطی منطقه هم می تواند به انتخاب درست تر کمک نماید. به طور مثال برای مناطق با رطوبت بالا وادارهای گالوانیزه گزینه مناسبی می باشند.
به منظور خرید انواع وادار میانی و والپست کناری می توان هم به صورت اینترنتی و هم به صورت حضوری اقدام نمود. با خرید اینترنتی از اتلاف وقت و هزینه های مربوط به رفت و آمد به فروشگاه جلوگیری می شود. ضمن اینکه با خرید آنلاین می توان انواع محصولات را به همراه مشخصات و قیمت آنها مشاهده نموده و در نهایت بهترین و مناسب ترین گزینه را خریداری کرد.
طول دیوار خارجی در پلان نباید بیشتر از 4 متر باشد. در غیر این صورت، بر اساس پیوست ششم آیین نامه 2800 لازم است که از عضو قائم با مقطع فولادی یا بتنی به عنوان تکیه گاه جهت مهار خارج از صفحه دیوار استفاده شود. این عضو قائم همان وادار است.
اتصال وادار به کف سازه باید به صورت مفصلی باشد. به منظور فراهم نمودن امکان جابجایی درون صفحه دیوار، اتصال آن به تراز زیر سقف باید در راستای داخل صفحه به صورت کشویی باشد. در دیوارهای خارجی روی سطح وادار باید به وسیله پشم سنگ ضد رطوبت برای عایق بندی پوشانده شود. برای جلوگیری از ترک خوردگی نازک کاری، روی آن یک لایه مش الیافی یا رابیتس اجرا می گردد.
در صورتی که ارتفاع دیوار به اندازه ای باشد که پانل قابلیت تحمل بار خمشی وارد بر آن را نداشته باشد، از وادار انتهایی استفاده می گردد. همچنین باید از تیرک در تراز میانی هم استفاده نمود که به وال پست متصل می شود اما نباید به ستون متصل گردد.
دیوارهای بلوکی همانند یک پوسته و دال دو طرفه طراحی می شوند. در این حالت برای جداسازی در جهت داخل صفحه و مهار خارج از صفحه، می توان از نبشی های فولادی یا بست های U شکل متصل به دال سازه ای در تراز سقف و نبشی یا بست های U شکل متصل به ستون ها در دو انتهای دیوار و وادار میانی استفاده کرد.
چنانچه ارتفاع دیوار به اندازه ای باشد که تیغه پانلی قابلیت تحمل بار خمشی وارد بر آن را دارا نباشد، لازم است از وادار انتهایی و تیرک در تراز میانی استفاده گردد. همانند دیوارهای پانلی باید از اتصال تیرک به ستون ها پرهیز نموده و آن را به وال پست متصل کرد.
همان طور که پیشتر نیز بیان شد، در صورتی که طول دیوار از 4 متر بیشتر باشد، برای مهار خارج از صفحه دیوارهای غیرسازه ای در فواصل بین ستون ها، به والپست نیاز است. استفاده از اتصالات جوشی یا پیچی و نظایر آن به منظور انتقال بار به وادار مجاز است، اما نباید از مقاومت اصطکاکی ناشی از بارهای ثقلی استفاده شود. حداقل طول دیوار که نیاز به اجرای والپست دارد، بر اساس بارهای وارده، شرایط لبه های دیوار در زیر سقف، دو لبه قائم دوطرف دیوار و شرایط مرزی روی کف، تعیین می گردد. فواصل بین وادار میانی را می توان بر اساس ظرفیت خمشی پانل دیوار با فرض شرایط تکیه گاهی لبه ها و با اعمال بار وارد بر دیوار تعیین نمود.
در دیوارهای بلوکی که نیاز به وادار دارند، به منظور تامین حرکت جانبی داخل صفحه دیوار، مجموعه دیوار و والپست همزمان از آزادی در حرکت جانبی برخوردار هستند. وال پست ها نباید به نبشی های تعبیه شده در تیرها که تنها جهت جلوگیری از حرکت خارج از صفحه نصب شده اند، جوش شوند. با توجه به اتصال کشویی وادار، نیازی به رعایت فاصله جداسازی دیوار در مجاورت آن نیست و دیوار می تواند از بر وال پست چیده شود.
وادارهای دو انتهای دیوارهای واقع در خارج قاب، باید به صورت اتصال تلسکوپی در هر دو جهت در برابر حرکت جانبی مقید شوند و به دیوار اجازه حرکت داده شود. در این حالت جزئیات اتصال دیوار به وال پست ها مانند اتصال به ستون ها می باشد. در این فاصله جداسازی 1% بین وادار و دیوار باید رعایت شود.
برای مطالعه بیشتر:
تصور کنید در یک دفتر کار با پارتیشن شیشه ای فریم لس نشسته اید؛ آیا…
استفاده از پارتیشن شیشه ای تک جداره وقتی قصد تفکیک فضاهای داخلی را دارید اما…
هبلکس به عنوان یکی از مصالح ساختمانی سبک و مقاوم، جایگاه ویژه ای در صنعت…
مشاهده نظرات
جنس این وادار ها از چیه ؟
تعداد وادار مورد نیاز برای ساختمون چجور تعیین میشه
قیمت وادار میانی و کناری متفاوته؟
برای وادار میانی باید از مقاطع H استفاده کرد؟
هزینه اجرای وادار میانی چنده؟