نمای ساختمان با آجر نسوز یکی از پرطرفداران ترین انواع شیوه های طراحی نما است. اجرای آجر نسوز در مقایسه با انواع دیگر نماها از زیبایی و ظرافت بالایی برخوردار است. از با کیفیت ترین متریال در طراحی بهترین مدل نمای ساختمان آجر نسوز استفاده می شود. برای سنجش کیفیت آجر به کار رفته در نمای ساختمان دو آجر پس از برخورد به یکدیگر باید صدای زنگ بدهند. این صدا در آجر های نسوز بلند تر از آجر های معمولی است.
سطح نمای آجری از جنس نسوز باید تا جای ممکن یکدست باشد. این یکدست بودن تنها از لحاظ بافت و یکپارچگی است. یکدست نبودن رنگ به معنای عدم کیفیت نیست بلکه در زیبایی نمای ساختمان آجر نسوز نقش مهمی را ایفا می کند. نمای آجری مدرن نسوز ساختمان در طراحی نماهای منازل مسکونی، فروشگاه ها و پاساژ ها، رستوران ها و کافی شاپ ها، موزه ها یا فرهنگسراها استفاده می شود. هم چنین نمای آجر نسوز ویلا نیز بسیار محبوب است.
هزینه اجرای آجر نسوز به عوامل مختلفی وابسته است. یکی از مهم ترین آن ها جنس خود آجر است. آجر به کار رفته در طراحی نما با آجر نسوز از خاک چینی یا خاک رس و خاک نسوز تهیه می شود. در تولید آن از برخی فلزات و مواد معدنی استفاده می شود. مهم ترین مورد تاثیرگذار در کیفیت طراحی نما با آجر نسوز ، نسبت مواد به کار رفته در تولید آن است. این تناسب ترکیبات نه تنها بر کیفیت نهایی اجرا موثر است بلکه تعیین کننده رنگ نمای ساختمان با آجر نسوز نیز هست.
جدای از تاثیر کیفیت آجر بر هزینه اجرای آجر نسوز ، دستمزد آجر نسوز نما نیز بسیار مهم است. نصب نمای اجر به دقت بالایی نیاز دارد و برای انجام آن باید از افراد متخصص و با تجربه کمک گرفت. هرچه نصاب با تجربه تر و ماهر تر باشد، دستمزد آجر نسوز نما نیز بیشتر خواهد بود. اتصالات نمای آجر نسوز ساختمان با روش اسکوپ نما نیز امکان پذیر است. هزینه حمل و نقل تا محل نیز بر برآورد نهایی هزینه اجرای آجر نسوز موثر است.
معایب نمای آجر نسوز نسبت به مزایای آن کمتر بوده و قابل چشم پوشی هستند. یکی از معایب نمای آجر نسوز تیرگی است که به مرور زمان روی سطح آجر ایجاد می شود. آجر به دلیل داشتن سولفور آهن یا پیریت در معرض زنگ زدگی قرار دارد و با گذشت زمان ممکن است ظاهر آن تیره شود یا لکه های قوه ای روی آن ظاهر شود.
یکی دیگر از معایب نمای آجر نسوز که مربوط به ظاهر آن است، وجود حفره های بسیار ریز روی سطح نمای اجر نسوز ساختمان است. این حفره ها به مرور باعث تجمع آلودگی و ذرات گرد و غبار می شود و نمای ساختمان با آجر نسوز را تحت تاثیر قرار می دهد. در اجرای آجر نسوز در ساختمان های بلند مرتبه باید به وزن آجر دقت داشت. درست است که آجر جزو مصالح سنگین نیست ولی استفاده از آن در ارتفاع زیاد توصیه نمی شود.
استفاده از نمای اجر نسوز ساختمان به دلیل کیفیت مصالح به کار برده شده در آن و ظرافت اجرا، از مزایای زیادی برخوردار است. در ادامه به مهم ترین ویژگی های نما ساختمان با آجر نسوز اشاره شده است.
همان طور که پیش تر نیز گفته شد عامل تعیین کننده در رنگ نما اجر نسوز تناسبات ترکیب خاک است.
یکی از شیک ترین و پرطرفدارترین رنگ ها از بین رنگ های نما با آجر نسوز ، سفید است. نمای ساختمان با آجر نسوز سفید ظاهر شکیل و زیبایی دارد. به علت رنگ خنثی سفید این نما را می توان به راحتی با هر نوع متریال دیگری ترکیب کرد. نمای ساختمان با آجر نسوز سفید شاید به نظر عده ای نمای ساختمان را بی روح جلوه دهد، اما می توان در تولید آجر نسوز سفید رگه هایی از رنگ قهوه ای یا مشکی را نیز ایجاد کرد. خاک مورد استفاده در تولید آجر های نمای ساختمان با آجر نسوز سفید از ترکیب خاک نسوز و خاک سنگ است.
برای طراحی نمای ساختمان با آجر نسوز سفید مدرن می توان از ترکیب متریال شیشه و یا رنگ های دیگر نما اجر نسوز مانند قرمز، قهوه ای و … یا چوب و یا حتی بتن استفاده کرد و تاثیر آن را در زیبایی و جذابیت نمای ساختمان دید.
این نمای آجری به ندرت اجرا می شود. یکی از دلایل آن عدم اجازه شهرداری برای اجرای نمای تیره است و دوم قیمت بالای آن است. از نما ساختمان با آجر نسوز تیره در طراحی ویلاهای لوکس و مدرن، ساختمان های شخصی غیر مرتفع و مانند آن استفاده می شود و طراحی نما با آجر نسوز تیره برای آپارتمان های معمولی توصیه نمی شود.
یکی از محبوب ترین، به صرفه ترین و با کیفیت ترین انواع نما اجر نسوز با آجر نسوز قرمز اجرا می شود. خاک مورد نیاز این آجر از معادن سمیرم یافت می شود. طیف این جنس خاک قرمز است و در چهار کد رنگی قرمز، قرمز روشن، قرمز جگری و قرمز تیره تولید می شود.
خاک مورد استفاده در تولید این نوع آجر از معادن شاموت در طبس برداشت می شود. نما آجر نسوز ساختمان اجرا شده با این نوع خاک در طیف نارنجی، پرتقالی تا کرمی قرار می گیرد. در کل بیس رنگ نمای ساختمان آجر نسوز با آجر شاموتی زرد رنگ است.
طراحی نما با آجر نسوز تکنیک های مختلفی دارد. دستمزد آجر نسوز نما نیز متناسب با میزان پیچیدگی طرح و مدل اجرا، متغیر است.
در این مدل نمای ساختمان با آجر نسوز از نظمی تکرار شونده استفاده می شود. چیدمان آجر در این روش شکاف های کوچکی در نما ایجاد می کند تا عبور نور را فراهم سازد. بازی نور و سایه در فضاهای داخلی که با پوسته سوراخ دار کار می شوند، زیبایی خیره کننده ای ایجاد می کند.
در طراحی نما ساختمان با آجر نسوز مواج به خوبی می توان تاثیر شیب در ایجاد سایه و عبور نور به داخل ساختمان را مشاهده کرد. از این تکنیک در طراحی نمای ویلا با آجر نسوز می توان بهره برد.
در نمای خارق العاده ای که با این تکنیک ایجاد می شود، از ویژگی انعطاف پذیری آجر ها به خوبی استفاده می شود. این روش امکان تهویه مناسب را فراهم می کند و برای سایه اندازی در تابش های شدید آفتاب مناسب است. استفاده از این روش نماسازی در اقلیم هایی که در معرض تابش های مستقیم خورشید قرار دارند و هم چنین نماهای روبه جبهه هایی با نورهای مزاحم مانند جبهه غرب، توصیه می شود.
طراحی نما با آجر نسوز با تکنیک الگوی وصله دار نمایی سنتی ایجاد می کند. استفاده از رنگ های مختلف آجر نسوز در کنار یکدیگر از ویژگی های این تکنیک است. دست طراح در ایجاد انواع طرح ها و مدل ها در این روش طراحی نما باز است و می تواند مدل های مختلف و جذابی را با شیوه الگوهای وصله دار به وجود بیاورد.
در طراحی نما اجر نسوز ساختمان با روش فاصله گذاری، عرض بندکشی ها زیاد است و به همین علت بافت نما از فواصل دورتر نیز قابل تشخیص است.
در طراحی نمای اجر نسوز ویلا از این روش به وفور استفاده می شود. در این روش آجرهای نسوز حسی بسیار ملموس از مقیاس را به بیننده القا می کنند. تمیزی و مرتب بودن چینش آجر ها و هم چنین استفاده از آجر هایی بدون بافت و تا حد امکان صیقلی در این روش حرف اول را می زند.
بازسازی ویلا بر خلاف بازسازی آپارتمان های شهری که تنها در یک یا دو نما اهمیت پیدا می کنند، از همه جهات نما حائز اهمیت هستند. نمای ویلا با آجر نسوز یکی از بهترین متریال ها برای نمای ویلا است. نمای خانه های ویلایی نباید به گونه ای باشد که آن ها را از محیط پیرامون خود جدا کند. بنابراین استفاده از متریال های طبیعی مانند آجر انتخاب مناسبی است. محبوبیت زیاد از دیگر ویژگی های نمای آجر نسوز ویلا است، زیرا متریال آن از دل طبیعت است و به محیط زیست آسیب نمی رساند.
نمای ویلا با آجر نسوز دست معماران و طراحان را در چیدمان و طراحی باز می گذارد و امکان اجرای طرح های مدرن و زیبا با آجرهای نسوز وجود دارد. نمای آجر نسوز ویلا از تنوع رنگی بالایی برخوردار است و تقریبا همه نوع رنگ آمیزی نما را می توان با این نوع آجر طراحی کرد. نمای ویلا لازم است طول عمر بالایی داشته باشد و به راحتی در مقابل آفتاب رنگ نبازد. نمای ویلا با آجر نسوز تمامی این ویژگی ها را دارد و ماندگاری نما در طول زمان را تضمین می کند.
یکی دیگر از دلایل نمای آجر نسوز ویلا ، خوش ترکیب بودن آن با مصالح دیگر است. اگر لازم است در نمای ویلا از شیشه، اجرای نمای چوب پلاست، بتن اکسپوز یا هر متریال دیگری استفاده شود، آجر نسوز بهترین گزینه خواهد بود.
زیبایی اجرای آجر نسوز به پارامترهای زیادی وابسته است. یکی از آن ها ترکیب رنگ آجر های چیدمان شده است. آجر ها هر چقدر هم در شرایط مشابه و با مواد اولیه یکسان تولید شوند، باز هم شاهد تفاوت رنگ روی سطح آجر ها خواهیم بود. این تفاوت رنگ به معنی عدم کیفیت نما اجر نسوز نیست، بلکه با کمک همین تفاوت رنگ ها می توان انواع مدل نمای ساختمان با آجر نسوز را اجرا کرد.
مناسب ترین زمان برای اجرای آجر نسوز نمای ساختمان ، فصل های گرم سال است. اجرای نمای ساختمان با اجر نسوز در فصول سرد به علت یخ زدگی امکان شوره زدن سطح آجر را افزایش می دهد. در کل اجرای آجر نسوز نما با سه روش قابل انجام است و به طبع دستمزد آجر نسوز نما نیز برای هر روش متفاوت است. در ادامه به توضیح آن ها پرداخته می شود.
روش اجرای خشک برای بسیاری از نماها از جمله اجرای نما آجر نسوز ساختمان کاربرد دارد. در این روش از ملات یا چسب و … استفاده نمی شود. آجر های نسوز با کمک تجهیزات اتصال فلزی که شامل پیچ و ریل می شود، بر روی نمای خارجی ساختمان نصب می شوند. برای اجرای نمای ساختمان آجر نسوز با روش خشک به اجزایی مانند عایق حرارتی، چهارچوب نگهدارنده، فضای خالی تهویه و اتصالات نیاز است. در اجرای آجر نسوز با روش خشک ابتدا عایق کاری حرارتی به روی دیوار نصب می شود، سپس چهارچوب نگهدارنده با اتصلات لازم به روی آن قرار گرفته و آجر ها با کمک ریل ها روی چهارچوب مستقر می شوند. در این روش ضایعات ساختمانی کمتری تولید می شود و سرعت اجرای آن نیز بالاست. دستمزد آجر نسوز نما با روش خشک با توجه به کیفیت اجرای آجر ها به روی چهارچوب و میزان تجربه استادکار متفاوت است.
روش استفاده از ملات سنتی ترین روش اجرای آجر نسوز است و هنوز هم طرفداران خود را دارد. در این روش همانطور که از نامش پیدا است، اتصالات نما اجر نسوز با کمک ملات ماسه و سیمان است و هیچ واسطه دیگری بین آن ها قرار ندارد. این روش یعنی اجرای نما آجر نسوز ساختمان با کمک ملات ماسه سیمان مزایایی نسبت به دیگر روش ها دارد، از جمله: اتصال محکم آجر نسوز با بدنه ساختمان، بدون نیاز به محاسبات پیچیده قبل از اجرا، پوشاندن عیوب دیوار خارجی ساختمان با سیمان قبل از اجرای نما. اما باید توجه داشت که اجرای نمای ساختمان آجر نسوز با ملات نسبت به روش های دیگر زمان بیشتری نیاز دارد و ملاک های تعیین دستمزد آجر نسوز نما در این روش با روش خشک فرق می کند. در اجرای ملات و دوغاب باید نهایت دقت را به کار برد تا نمای ساختمان ظاهر کثیفی پیدا نکند. همچنین این روش ضایعات ساختمانی زیادی تولید می کند و هزینه حمل ضایعات ساختمانی را نیز افزایش می دهد.
برای اجرای نما ساختمان با آجر نسوز به کمک چسب ، از انواع چسب ها می توان استفاده کرد. نکته ای که باید به آن توجه نمود نوع چسب مورد استفاده و همخوانی آن با شرایط محیطی و فنی نمای ساختمان است. در مرحله اول انتخاب نوع چسب و در مرحله دوم اجرای پلاستر سیمانی از اهمیت زیادی برخوردار است. اجرای پلاستر سیمانی به روی سطح زیرین نما کمک می کند تا هیچ نقطه ای از سطح بدون پوشش چسب باقی نماند. مرحله آخر بندکشی است که باید با دقت کامل توسط استادکاران انجام شود تا به هیچ وجه امکان نفوذ آب به سطح زیرین وجود نداشته باشد. پایین ترین میزان دستمزد آجر نسوز نما مربوط به این روش است زیرا اجرای نسبتا ساده ای دارد.
بندکشی آجر نسوز نما از اهمیت زیادی برخوردار است. اجرای بندکشی در تضمین زیبایی ظاهری ساختمان و هم چنین در ماندگاری بالای نمای ساختمان بسیار موثر است. پیش از اجرای بندکشی آجر نسوز نما باید سطح مرطوب باشد. ملات بندکشی باید از قبل به اندازه کافی ورز داده شده و آماده اجرا شود.
زمان مناسب برای اجرای بندکشی آجر نسوز نما حدود دو هفته پس از اجرای نما آجر نسوز ساختمان است. به این علت که ملات نصب آجر ها به طور کامل خشک شده و آماده اعمال ملات بندکشی باشد. برای بندکشی از پودر بندکشی استفاده می شود که از ترکیبات سیمانی و معدنی تهیه می شود و نسبت آن به آب حدود ۱۵ درصد است. ملات بندکشی باید مستقیما روی قلم بندکشی قرار بگیرد و از تخته ماله استفاده نشود. کمترین ضخامت بندکشی آجر نسوز نما ۵ میلی متر است.
برای مطالعه بیشتر:
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…