آجرچینی هنری است که از دیرباز در معماری ایران به آن توجه شده است. با توجه به ابعاد آجر نماهای تزئینی متنوعی می توان با آجر اجرا کرد. روش های مختلفی برای انواع چیدمان آجر نما وجود دارد، آجر دارای رنگ بندی های مختلف است که در طراحی نما با آجرچینی های مختلف می تواند طیف وسیعی از انتخاب های متنوع را پیش روی طراح نما بگذارد.
در ادامه به چند نمونه از شیوه های آجر چینی در نما اشاره شده است:
چیدمان آجر به روش رگ چینی
رگ چینی به عبارتی ایجاد طرح و نقش متنوع در سطحی صاف، با آجرهایی یک رنگ و هم شکل است. که با توجه به نوع آجرچینی و ایجاد طرح های متنوع و متفاوت، به دسته های زیر تقسیم می شود:
رگ چینی راسته
آجری که از پهلو و درازا در نما کار شده است.
رگ چینی لابند مرتب
آجری که یک در میان، کله و راسته کار می شود. که می توان با ایجاد بیرون زدگی یا استفاده از چند آجر پشت سر هم انواع طرح چیدمان آجر با این روش خلق کرد.
رگ چینی کله
آجری که سر یا عرض آن به صورت افقی یا عمودی در نما کار می شود.
رگ چینی لاریز
به چیدمان آجر به نحوی که رج آجرها به صورت پله ای باشد گفته می شود.
رگ چینی خواب نما
آجر در این روش به صورت افقی در کف کار می شود و تمامی سطح آن دیده می شود.
رگ چینی نیما نیم
در این روش آجر چینی به صورتی است که بند کشی های رگ عمودی بالا درست در وسط آجرهای رگ پایین قرار می گیرد. این روش معمول ترین روش آجرچینی است.
آجرچینی به روش مشبک جناغی
در این روش از آجرچینی آجرها با هم زاویه ۹۰ درجه دارند و در صفحه ای با زاویه ۴۵ درجه قرار می گیرند. به عبارتی آجرها به صروت جناغی پشت هم متصل می شوند و عمود بر قطر دیوار قرار می گیرند. در تصاویر زیر نمونه هایی از این نوع چیدمان آجر نشان داده شده است.
آجرچینی به روش بادبزنی
در این روش آجرچینی ، نما به مربع هایی تقسیم می شود و سپس در هر مربع یک آجر به صورت افقی و یک آجر به صورت عمودی چیده می شود.
آجرچینی به روش آبشاری
در این نوع روش، آجرها در زاویه قائم کنار هم قرار نمی گیرند و می توانند زاویه های متنوعی داشته باشند و به صورت منحنی کنار هم قرار بگیرند. نمونه هایی از این نوع آجرچینی در ادامه آورده شده است.
در معماری سنتی ایران برای ایجاد طرحی متفاوت در نمای ساختمان از این نوع چیدمان آجر استفاده می کردند.
آجرچینی به روش هشت و گیر
در آجرچینی به روش هشت و گیر ، آجرها به صورت برجسته و فرورفته طرح های متنوعی را شکل می دهند و با ایجاد سایه روشن به نما حالتی متنوع و زیبا می بخشد. در حقیقت در کلمه هشت و گیر ، کلمه “هشت” به معنی برجسته و “گیر” به معنی فرورفته است.
سایه اندازی در آجرچینی به روش هشت و گیر نمایی زیبا و متنوع ایجاد می کند.
آجرچینی به روش گل اندازی
در این روش آجرها به شکلی کنار هم قرار می گیرند که طرح های هندسی زیبایی به صورت گل های مختلف هفت رگی ، پنج رگی و … به دست می آید. این طرح ها در آجرچینی می توانند به صورت صاف و یکدست ایجاد شوند و یا به صورت هشت و گیر ، برجسته و فرورفته باشند. همچنین می توان از کاشی کنار آجر استفاده کرد و زیبایی بیشتری به طرح بخشید.
آجرچینی به روش معقلی (مخلوط کاشی و آجر)
آجرچینی به روش معقلی در حقیقت ترکیب آجر با کاشی و آجر لعابدار است. با توجه به رنگ های شفاف و متنوع کاشی ، آجرچینی به این روش گیرایی خاصی دارد.
آجرچینی به روش گره سازی
از روش های پرکاربرد چیدمان آجر می توان به روش گره سازی اشاره کرد. در این روش آجرها در اندازه های مختلف بریده و تکه تکه می شوند و به صورت نقش های ساده هندسی مانند مثلث، مربع، لوزی، مستطیل و ذوزنقه در کنار هم ترکیب می شوند و طرح هایی به صورت ستاره و چند ضلعی ها شکل می گیرد. از هنر گره چینی علاوه بر استفاده در آجرچینی ، در صنایع چوب نیز کاربرد دارد. و به صورت ترکیب با شیشه های رنگی در درب ها، پنجره ها و یا مبلمان از آن استفاده می شود.
در حقیقت آجرچینی به روش گره سازی عبارت است از مجموعه ای از اشکال هندسی با آجر که با نظم و ترتیب خاصی کنار هم قرار می گیرند و شکل هایی پیچیده تر و شبیه ستاره یا چند ضلعی را شکل می دهند.
آجرچینی به روش فخرومدین
آجرچینی به روش مشبک ، در معماری ایرانی به اسم فخرومدینشناخته می شود. در حقیقت فخر و مدینبه چیدمانی اطلاق می شود که دارای حفره و روزنه باشد. از این روش می توان در فضاهای داخلی ، طراحی نما ، دیوارهای جداکننده در فضاهای باز و … به صورت های مختلف و طرح های متنوع استفاده کرد.
از آجرچینی مشبک یا فخر و مدین می توان به صورت مدرن و متنوع در معماری استفاده کرد.
سایه اندازی های متنوع و عبور نور در شب می تواند از مهم ترین ویژگی های آجرچینی به صورت مشبک باشد.
برای مطالعه بیشتر:
اجر چینی نما واقعا هنر جذاب و قشنگیه و میتونه جایگزین خیلی از طرح های مدرن بشه . ممنون از عکسهای جالبی که در کنار مطالب قرار داده بودین
سلام در آجر چینی نما به صورت بادبزنی آجرها به صورت افقی و عمودی قرار داده میشن آنوقت اضافه آجرهایی که به صورت افقی کار میشن چی میشه آجر برش میخوره یا آجر های عمودی دوتا دوتا روی اون قرار میگیرن؟!.
آجر چینی به روش ابشاری استحکام بنا رو پایین نمیاره
آجرچینی نما روش های متفاوت و زیادی داره آیا میشه ترکیبی از اون ها رو استفاده کرد؟