انواع آسانسور مسکونی از نظر سیستم حرکتی شامل آسانسورهای هیدرولیکی، کششی و پنوماتیک می باشد. همچنین نوعی از بالابرها که به آنها هوم لیفت هم گفته می شود، به عنوان اسانسور خانگی شناخته می شوند. انتخاب و اجرای هر یک از انواع اسانسورهای خانگی به شرایط پروژه، فضای موجود یا قابل دسترسی برای اجرا و قدیمی یا نوساز بودن ساختمان وابسته است. همچنین تعداد طبقات نیز تعیین کننده انواع بالابر س مناسب برای پروژه می باشد.
ابعاد آسانسور خانگی در مقایسه با آسانسورهای برانکاردبر، خودروبر و … کوچک تر است. انواع آسانسور مسکونی هم در فضای داخلی ساختمان و هم در فضای بیرونی قابل اجرا می باشند. انواع آسانسورهای خانگی این امکان را برای افراد فراهم می نماید که راحت تر بین طبقات مختلف ساختمان جابجا شوند. همچنین اجرای آن به افراد دارای مشکلات حرکتی کمک می کند که بدون نیاز به کمک دیگران به تمامی طبقات خانه دسترسی یافته و به انجام کارهای روزمره خود بپردازند.
قیمت آسانسور خانگی بر اساس نوع، طول پیمایش، نوع موتور، جنس کابین و … متفاوت است. به طور کلی می توان گفت در بین انواع اسانسورهای خانگی ، قیمت هوم لیفت ارزان تر است. از دیگر عوامل تعیین کننده قیمت، طول پیمایش است که هر چقدر تعداد طبقات بیشتر باشد به تجهیزات بیشتر و قوی تری برای نصب نیاز بوده و در نتیجه قیمت انواع آسانسور مسکونی افزایش می یابد. در بین انواع کابین ها نیز، کابین های شیشه ای از قیمت بالاتری برخوردار هستند. ابعاد کابین و ظرفیت آسانسور هم از دیگر عواملی هستند که تعیین کننده قیمت می باشند.
موتورهای موجود در بازار ایران تولید داخل و یا عمدتا وارد شده از کشورهای آلمان، ایتالیا، ترکیه و چین می باشند. کیفیت و قیمت موتورهای آلمانی از سایر انواع بیشتر بوده و اگر محدودیتی در بودجه وجود ندارد، این نوع از موتورها برای اجرای انواع آسانسور خانگی توصیه می گردد.
بر اساس نوع عملکرد، انواع آسانسور مسکونی می توانند به دسته های مختلفی تقسیم شوند. انواع اسانسورهای خانگی هوم لیفت که برای خانه های دوبلکس و تریبلکس اجرا می شوند فضای کمی اشغال می کنند و بدون نیاز به موتورخانه قابل اجرا هستند. در مقایسه با سایر انواع بالابر مسکونی نصب آن ها آسان بوده و با سرعت بالاتری اجرا می شود. همچنین هزینه سرویس و نگهداری آنها کمتر است. از دیگر مزایای انواع اسانسورهای خانگی هوم لیفت می توان به قابلیت راه اندازی آن با برق تک فاز اشاره کرد. همچنین قیمت آن نیز از سایر اسانسورها ارزان تر بوده و مقرون بصرفه تر است. در ادامه به برخی از انواع آسانسور مسکونی اشاره می شود.
یکی از پرکاربردترین انواع آسانسور مسکونی ، اسانسورهای هیدرولیکی می باشند. حرکت این اسانسورها که برای ساختمان های کوچک و با ارتفاع کم مناسب هستند، به کمک جک صورت می پذیرد. از نظر نوع جک به کار رفته، این دسته از انواع آسانسورهای خانگی را می توان به دو دسته جک از بغل و جک از زیر تقسیم بندی نمود. در انواع جک از زیر، جک آسانسور به بخش پایینی کابین متصل می گردد، اما در نوع دوم جک به کنار کابین متصل می شود.
همچنین از منظری دیگر می توان آن را به انواع جک مستقیم و جک غیرمستقیم دسته بندی کرد. در انواع جک مستقیم، کورس حرکتی جک به اندازه جابجایی آسانسور می باشد. در واقع می توان گفت که نسبت حرکت یک به یک است. بنابراین بهتر است از این مدل در ساختمان های با ارتفاع کم استفاده گردد.
در انواع آسانسور خانگی هیدرولیک غیرمستقیم، نسبت حرکت به صورت یک به دو است. به این معنی که کابین آسانسور به اندازه دو برابر باز شدن جک جابجا می شود. برای اجرای انواع آسانسور خودروبر و باربر هیدرولیکی باید از جک های دوبل استفاده کرد. لازم به ذکر است که اسانسورهای هیدرولیکی از ظرفیت باربری بالایی برخوردار می باشند و گزینه مناسبی برای حمل بار، خودرو و … نیز محسوب می گردند. همچنین این آسانسورها در مقایسه با اسانسورهای کششی به فضای کمتری برای اجرا نیاز دارند و از این رو بهترین و مناسب ترین نوع اسانسور برای اجرا در ساختمان های قدیمی چهار طبقه می باشند.
در ادامه به بررسی برخی از اصلی ترین مشخصات انواع آسانسور مسکونی هیدرولیکی می پردازیم:
آسانسورهای کششی را می توان به انواع گیربکسی و گیرلس تقسیم بندی کرد. سیستم حرکتی هر دو این آسانسورها شامل سیم بکسل و وزنه تعادل می باشد. از نظر سیستم تعلیق می توان انواع اسانسورهای خانگی کششی را به اسانسورهای با سیستم تعلیق یک به یک، دو به یک، سه به یک و چهار به یک تقسیم بندی نمود. غالب آسانسورهای کششی به صورت یک به یک یا دو به یک اجرا می شوند.
از منظری دیگر انواع آسانسور مسکونی کششی را می توان به تک سرعته (3VF) و دوسرعته (AC2) دسته بندی کرد. در انواع دوسرعته، شروع و توقف حرکت به صورت دو مرحله ای انجام شده و همراه با تکانه هایی می باشد. اما آسانسورهای با تابلو فرمان تک سرعته حرکت کابین نرم تر است.
با توجه به اجرای ریل و محل قرار گیری وزنه ها نیز انواع آسانسور خانگی کششی شامل وزنه بغل و وزنه پشت می باشد. در دسته اول، ریل در بغل کابین و در دسته دوم ریل در پشت کابین قرار می گیرد. انتخاب و اجرای هر یک از این سیستم ها به ابعاد آسانسور و چاه آن وابسته است.
آسانسورهای کششی در مقایسه با اسانسورهای هیدرولیکی برق بیشتری مصرف می کنند. طول قابل پیمایش این آسانسورها از انواع هیدرولیکی بیشتر بوده و برای ساختمان های بیشتر از پنج طبقه باید آسانسور کششی اجرا نمود. از طرفی باید توجه داشت که این آسانسورها در مقایسه با انواع اسانسورهای خانگی هیدرولیکی فضای بیشتری اشغال می کنند.
یکی دیگر از انواع آسانسور مسکونی ، آسانسور پنوماتیک یا خلاء می باشد. این مدل از انواع آسانسور خانگی برای ساختمان های تا چهار طبقه مناسب است. اسانسور پنوماتیک بدون نیاز به موتورخانه و حفر گودال قابل اجرا می باشد و از این رو از سرعت و سهولت بیشتری در نصب برخودار است. علاوه بر این فضای کمی هم اشغال می کنند.
حرکت انواع اسانسورهای خانگی پنوماتیک به کمک فشار هوا انجام می شود. به این صورت که در بالای لوله عمودی آسانسور یک موتور و یک کمپرسور هوا قرار داده می شود. کمپرسور هوای محیط را فشرده کرده و به داخل لوله منتقل می کند. حرکت رو به بالای آسانسور زمانی اتفاق می افتد که فشار هوای بالای لوله افزایش می یابد. این هوا به کمک یک سوئیچ کنترل در سراسر لوله پخش می شود. با انتقال فشار هوای بالای لوله به کابین، انتقال کابین انجام شده و به سمت بالا حرکت می کند. برای حرکت رو به پایین کابین هم، دریچه های تنظیم هوا به صورت اتوماتیک برای ایجاد تعادل فشار هوا باز می شوند. لازم به ذکر است که انواع آسانسور خانگی پنوماتیک برای ساختمان های با ترافیک بالا مناسب نیست و سرعت آن هم از آسانسورهای کششی کمتر است.
در ادامه برخی از مشخصات فنی انواع بالابر مسکونی پنوماتیکی شرح داده شده است.
پس از بررسی عملکرد انواع آسانسورهای خانگی ، در ادامه به جمع بندی و مقایسه ویژگی های منحصر به فرد هر نوع پرداخته شده است:
انواع آسانسور مسکونی | ویژگی های منحصر به فرد انواع آسانسور خانگی |
هیدرولیک | معمولا به چاه و موتورخانه جداگانه نیاز است. کابین نسبتا بزرگی دارد که برای ویلچر مناسب تر است و می تواند وزن بیشتری را تحمل کند. ممکن است فرآیند نصب نیاز به برنامه ریزی توسط یک معمار داشته باشد. می تواند با قدرت پشتیبان باتری پایین بیاید. |
کششی | می توان مکان موتور و برخی سیستم های دیگر را از بالای کابین به موتورخانه تغییر داد. اغلب به عنوان آسانسور بدون موتورخانه (MRL) نصب می شود. به بالابر نیاز دارد. |
خلاء | از فناوری های جدیدتر مبتنی بر خلا، مکش و گرانش استفاده می کند. نسبت به سایر انواع آسانسور مسکونی مصرف انرژی کمتری دارد. به بالابر، چاه یا موتورخانه نیاز ندارد. کابین نسبتا کوچکی دارد که ممکن است برای ویلچر مناسب نباشد. |
برای مطالعه بیشتر:
موتورهای آسانسور آلمانی به دلیل تکنولوژی پیشرفته و کیفیت ساخت بالا شهرت جهانی یافته اند…
بتن یکی از مهم ترین مصالح ساختمانی است که در بسیاری از پروژه های عمرانی…
مقدار مصرف ضد یخ بتن به طور مستقیم به شرایط محیطی، نوع بتن و دمای…
ارزان ترین قیمت هبلکس برای استان قم از کدام کارخانه است. این سوال بسیاری از…