وال پست در انواع سازه های بتنی، فولادی، سوله ها و … به منظور افزایش پایداری و استحکام سازه در برابر بارهای جانبی ناشی از زلزله و طوفان اجرا می گردد. رعایت ضوابط اتصال وال پست به ستون یکی از نکاتی است که به عملکرد صحیح آن کمک می کند. فاصله وال پست از ستون از دیگر مواردی است که در طراحی و اجرای وال پست باید مدنظر قرار گیرد. چنانچه اتصال وال پست به ستون ها و یا سایر اجزای سازه به درستی انجام نشود، اعضای غیر سازه ای ساختمان فرو خواهد ریخت و خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری را در پی خواهد داشت. قوانین و ضوابط مربوط به نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی و فولادی در پیوست ششم آیین نامه 2800 ارائه شده است.
بر اساس پیوست ششم آیین نامه 2800 فاصله جداسازی دیوار از ستون به اندازه 0/01 ارتفاع کف تا کف طبقه و فاصله جداسازی از سقف برابر با بیشترین دو مقدار 25 میلی متر و حداکثر خیز دراز مدت تیر می باشد. در گذشته فاصله وال پست از ستون را با یونولیت پر می کردند، اما در قوانین جدید این مصالح پر کننده باید درون وال پست (بین وال پست و تیغه) قرار داده شوند.
در دیوارهای پانلی، چنانچه ارتفاع به اندازه ای باشد که پانل قابلیت تحمل بار خمشی وارد بر آن را نداشته باشد، باید از تیرک در تراز میانی و وادار انتهایی استفاده نمود. در این حالت باید فاصله وال پست افقی از ستون ها حفظ شده و در واقع از اتصال آن به ستون ها پرهیز گردد، اما تیرک به وادار متصل می شود.
ارتفاع آزاد دیوارهایی که ارتفاع آنها از 3/5 متر بیشتر باشد باید به کمک تیرک کاهش داده شود. در این حالت برای نگهداری تیرک نیاز به اجرای وادار انتهایی می باشد. به منظور عدم ایجاد مانع برای تغییر شکل تیر در ناحیه مفصل پلاستیک، فاصله وال پست از ستون یا همان فاصله وادار انتهایی از ستون باید حداقل یک متر از بر ستون باشد. در قسمت انتهایی، نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی (اتصال تیرک به ستون) باید به صورت نشیمن با قابلیت جابجایی در راستای دیوار باشد.
اجرای وال پست به استحکام هر چه بیشتر سازه و جلوگیری از خسارات جانی و مالی کمک شایانی می نماید. هزینه اجرای وال پست در برابر مزایای آن کاملا مقرون بصرفه می باشد. ضمن اینکه هزینه آن در مقایسه با هزینه های کلی مربوط به ساخت و ساز ناچیز بوده و تنها درصد کمی از آن را شامل می شود. همچنین ضوابط جدید تعیین شده برای اجرای آن، باعث کاهش 20 تا 30 درصدی هزینه ها نسبت به گذشته شده است. اما عدم اجرای درست آن و رعایت نکردن ضوابط مربوط به نحوه اتصال وال پست به ستون بتنی و فلزی و همین طور فاصله وال پست از ستون ، نه تنها به استحکام سازه کمکی نمی کند، بلکه باعث هدر رفت هزینه نیز می شود.
هزینه اجرای وال پست به عواملی همچون متراژ کار، نوع و جنس وال پست مورد استفاده وابسته است. والپست ها به صورت سرتاسری و منقطع قابل اجرا می باشند که قیمت این قطعات با هم متفاوت است. همچنین از نظر جنس قطعات فلزی مورد استفاده برای نصب والپست به دو دسته گالوانیزه و ورق سیاه تقسیم بندی می شوند. پروفیل های گالوانیزه از قیمت بالاتری برخوردار هستند اما وزن کمتری داشته و در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم می باشند. در صورت استفاده از قطعات ساخته شده با ورق سیاه، به منظور جلوگیری از زنگ زدگی این قطعات نیاز به پوشش آنها با ضد زنگ می باشد. برای مناطق با رطوبت بسیار بالا بهتر است از مقاطع گالوانیزه استفاده شود، در غیر این صورت برای صرفه جویی در هزینه ها می توان از والپست ورق سیاه استفاده کرد. قیمت روز آهن آلات هم بر قیمت این قطعات موثر است.
در صورت استفاده از الیاف برای مسلح سازی دیوار، جنس آن که کربنی باشد یا از الیاف شیشه، مقاومت تسلیم، دانسیته و … بر روی قیمت آن تاثیرگذار است. در برآورد هزینه ها باید هزینه های مربوط به دستمزد استادکار را نیز مدنظر قرار داد. به منظور استعلام قیمت انواع وال پست می توانید با کارشناسان عمران مدرن در ارتباط باشید.
برای مطالعه بیشتر:
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…