امروزه سبک های مختلفی از کابینت در طراحی آشپزخانه ها به کار گرفته می شود. یکی از کابینت هایی که رواج پیدا کرده است کابینت نئوکلاسیک است. سبک نئوکلاسیک در مقایسه با سبک کلاسیک طرح ساده تری دارد و کابینت نئوکلاسیک در اصطلاح بازار به کابینت هایی گفته می شود که با رنگ پلی اورتان مات رنگ شده است. مات بودن سطح پایانی کار آن را مناسب طرح هایی با سبک نئوکلاسیک کرده است. در ادامه به ویژگی ها و مشخصات کابینت پلی اورتان پرداخته شده است.
کابینت نئوکلاسیک
از مزایای اصلی کابینت پلی اورتان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
· ضدآب: در لایه نهایی کابینت نئوکلاسیک از یک لایه ماده نانو با خاصیت قوی ضدآب استفاده می شود. این لایه سبب افزایش مقاومت و کیفیت کابینت نیز می شود.
· سطح مات و جذاب: مات بودن رنگ پلی اورتان باعث ایجاد سایه هایی بر روی کابینت می شود. ویژگی که آن را برای سبک نئوکلاسیک و نورپردازی مناسب کرده است.
· تنوع رنگ و طرح: کابینت پلی اورتان دارای انواع مختلف رنگ و بافت است. این موضوع باعث شده تا بتوان با هر کفپوش، دیوارپوش و پوشش سقفی به راحتی منطبق شود.
تنوع رنگ و طرح در کابینت پلی اورتان
· کیفیت و ماندگاری بالا: ماندگاری و کیفیت بالای محصول در برابر اختلاف دما و اشعه ماورا بنفش، از ویژگی های اصلی کابینت نئوکلاسیک است.
· مقاوم در برابر خراشیدگی، ساییدگی و لکه: مقاومت در برابر خراشیدگی در لکه آن را مناسب آشپزخانه های پرتردد کرده است.
· تمیزشوندگی راحت: کابینت نئوکلاسیک علاوه بر اینکه در برابر لک مقاوم است. در صورت ایجاد لک نیز به راحتی با دستمال مرطوب تمیز می شود.
از مهم ترین معایب کابینت نئوکلاسیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
· قیمت بالای کابینت نئوکلاسیک
· تغییر رنگ کابینت نئوکلاسیک سفید
· کدر شدن به مرور زمان در صورت عدم تمیز کردن مرتب آن
پاک شوندگی آسان کابینت پلی اورتان
از خصوصیات اصلی رنگ پلی اورتان که آن را از رنگ های دیگر متمایز می کند می توان به موارد زیر اشاره کرد.
· رنگ پلی اورتان که از رزین هاردنر ساخته می شود، کابینت را در برابر مواد شوینده، رطوبت و اشعه خورشید مقاوم می کند.
· این رنگ از کیفیت بالایی برخوردار است و مانند رنگ های پودری دچار مشکل پوست پرتغالی نمی شود.
· رنگ پلی اورتان کابینت بسیار سریع خشک می شود و رطوبت آن به ام دی اف آسیب نمی زند.
· در برابر ضربه و خط و خش مقاومت بالایی دارد.
· از مشکلات اصلی رنگ کاری چوب گچی شدن است که رنگ پلی اورتان کابینت چنین مشکلی ندارد.
کابینت پلی اورتان طوسی
رنگ پلی اورتان به دو دسته اصلی پایه آب و پایه روغنی تقسیم می شود. رنگ پلی اورتان پایه روغنی غلطت بیشتری دارد و دیرتر خشک می شود. اما کیفیت و طول عمر آن بیشتر است. رنگ پلی اورتان پایه آب رقیق بوده و به سرعت خشک می شود. بنابراین نیاز است تا چندین دست رنگ رو سطح کابینت پاشیده شود.
کابینت پلی اورتان با قفسه های چوبی
نحوه ساخت کابینت پلی اورتان بدین ترتیب است که پس از سمباده زنی و بتونه کاری ورق ام دی اف، پرایمر روی سطح اعمال شده و مجددا سمباده زنی می شود. سپس رنگ پلی اورتان مات با استفاده از دستگاه های مخصوص و در محیطی عاری از آلودگی و گرد و خاک بر روی ورق های ام دی اف پاشیده می شود. در این مرحله ورق ها مدتی رها می شوند تا خشک شوند. پس از خشک شدن کامل رنگ مجددا رنگ آمیزی می شود. رنگ آمیزی کابینت نئوکلاسیک حدود چهار لایه انجام می شود.
رنگ پلی اورتان کابینت
در کابینت پولیشی نیز از رنگ پلی اورتان استفاده می شود و مراحل آماده سازی و رنگ در کابینت پلی اورتان و پولیشی یکسان است. با این تفاوت که در کابینت پولیشی بر روی رنگ از ماده ای به نام پولیش استفاده می شود و با دستگاه روی این ماده سمباده زنی انجام می شود. این کار باعث براقیت بسیار بالای سطح کابینت می شود، در حالی که کابینت نئوکلاسیک یا پلی اورتان مات از رنگ پلی اورتان مات استفاده می شود و سطح نهایی سمباده نمی شود.
کابینت پلی اورتان مات
با این تعاریف کابینت پلی اورتان در سبک نئوکلاسیک و با تنوع رنگی بالا استفاده می شود. اما کابینت پولیشی در سبک های مدرن و اغلب به رنگ های سفید و طوسی کاربرد دارد.
کابینت پولیشی
کابینت پلی اورتان یا کابینت نئوکلاسیک مانند هر کابینت دیگر بسته به قابلیت ها و ویژگی های خود مناسب و سازگار با سبک مخصوص خود است. در ادامه به مواردی که با رعایت آن در طراحی می توان به نتیجه نهایی بهتر دست یافت، اشاره شده است.
· طرح رایج کابینت پلی اورتان کابینت شیکر (Shaker) است. درب این کابینت پانلی است که اطراف آن را فریم پوشانده است که به این فریم بائو و پاسار می گویند.
کابینت شیکر
· سبک Country از سبک هایی است که در کابینت نئوکلاسیک به کار گرفته می شود. ویژگی اصلی این سبک درب با زهوار برجسته، تاج، پاخور و استفاده از شیشه در برخی از قسمت های آن است. استفاده از رنگ نهایی سفید، شیری، سبز نعنایی روشن و آبی کمرنگ در کابینت Country رایج است.
کابینت سبک Country پلی اورتان
· کابینت نئوکلاسیک به دلیل تنوع رنگ با انواع کفپوش ها و دیوارپوش های بین کابینتی ترکیب می شود.
· به دلیل جلوه خوب رنگ های تیره در حالت مات، اغلب از رنگ های سبز و آبی تیره در کابینت پلی اورتان استفاده می شود.
ترکیب کابینت پلی اورتان با پارکت
· رنگ های طوسی، سبز یا آبی روشن نیز برای آشپزخانه های کوچک مناسب است.
· کابینت پلی اورتان بسیار مناسب ترکیب با کابینت چوبی است و تنوع بسیار بالایی در انواع مدل های ترکیبی دارد.
ترکیب کابینت پلی اورتان با کابینت چوبی
· به دلیل مات بودن سطح کابینت نئوکلاسیک ، نورپردازی مناسب تاثیر بسیار زیادی در زیبایی کابینت آشپزخانه نئوکلاسیک خواهد داشت. بهتر است از نورپردازی به نوعی استفاده شود که بر روی کابینت ایجاد سایه روشن شود و از نورپردازی با نور زیاد اجتناب شود.
· در انتخاب یراق آلات و دستگیره کابینت نئوکلاسیک دقت شود از دستگیره های متناسب با سبک موردنظر باشد.
یراق آلات و دستگیره نئوکلاسیک کابینت
هزینه کابینت نئوکلاسیک تا حدود زیادی بستگی به قیمت رنگ پلی اورتان مصرفی دارد. رنگ های خارجی که کیفیت بالایی دارند هزینه بالایی نیز دارند.
نحوه اجرای رنگ پلی اورتان بر روی سطح نیز بر قیمت کابینت نئوکلاسیک تاثیرگذار خواهد بود. رنگ پلی اورتان با دستگاه های مخصوصی بر روی کار اعمال می شود که قیمت بالایی دارند. کیفیت این دستگاه ها بر کیفیت رنگ سطح پایانی تاثیرگذار است.
کابینت پلی اورتان با کانتر سفید
تعداد دفعات رنگ نیز در تعیین قیمت هر متر کابینت نئوکلاسیک موثر است. در صورت رنگ آمیزی با تعداد لایه های پایین تضمینی بر کیفیت رنگ کابینت وجود ندارد. در حالت کلی قیمت کابینت با رنگ پلی اورتان هزینه بالاتری از سایر کابینت ها مانند هایگلس و روکش ملامینه دارد.