استعلام قیمت
۰۲۱-۶۲۹۹۹۶۷۵
تجهیزات مکانیکی و برقی

پاراشوت آسانسور

پاراشوت آسانسور یا ترمز اضطراری از کلیدی ترین اجزای یک سیستم بالابر است که در مواقع اضطراری جلوی حرکت کابین را می گیرد. سیستم ترمز اضطراری در انواع مختلف یک طرفه و دو طرفه طراحی و در بالا یا پایین یوک کابین قرار می گیرد. این سیستم از دو فک تشکیل شده که یکی از آن ها به کابین آسانسور متصل است و درصورتی که سرعت آسانسور از میزان استاندارد تعیین شده بیشتر شود، فکی دیگر با ریل کابین درگیر شده و جلوی حرکت را می گیرد.

پاراشوت چیست ؟

در پاسخ به سوال پاراشوت چیست ، باید گفت که پاراشوت در انگلیسی (Parachute) به معنای چتر نجات است و در حالت کلی از آن برای کند کردن حرکت یک جسم معلق با استفاده از نیروی درگ استفاده می شود. در واقع کابین آسانسور نیز درون چاه معلق است و در صورت وقوع حادثه و سقوط احتمالی، از سیستم ترمز اضطراری تحت عنوان پاراشوت استفاده می شود.

پاراشوت آسانسور به قطعه ای زیر یوک کابین یا دو طرف آن گفته می شود که با فکی های تعبیه شده، قابلیت متوقف کردن آسانسور روی ریل را فراهم می کند. پاراشوت آسانسور در دو مدل یک طرفه و دو طرفه تولید می شود و تنها تفاوت آن در جهت ترمز اسانسور است. در مدل دو طرفه، هنگام بالا رفتن و یا سقوط، پاراشوت جلوی حرکت اسانسور را می گیرد و در حالت یک طرفه، جهت ترمز اسانسور روی گاورنر تعیین می شود.

پاراشوت آسانسور

پاراشوت آسانسور هیدرولیک

در آسانسور های هیدرولیک از سیستم پاراشوت آسانسور هیدرولیک استفاده می شود که دو طرف کاراسلینگ نصب می شود. در آسانسورهای هیدرولیک با باز شدن دریچه، روغن به سمت مخزن حرکت کرده و آسانسور به سمت پایین حرکت می کند. هنگام وقوع حادثه، پاراشوت آسانسور هیدرولیک با استفاده از سیستم ترمز هیدرولیک، سرعت آسانسور را کنترل کرده و جلوی سقوط را می گیرد.

در سیستم های غیر مستقیم آسانسورهای هیدرولیکی، پاراشوت آسانسور هیدرولیک تعبیه شده بدون نیاز به گاورنر و فقط با شل شدن یکی از سر بکسل ها عمل می کنند و کابین و کاراسلینگ در فاصله چند سانتی متر متوقف می شوند. امروزه مدل های زیادی از انواع پاراشوت آسانسور هیدرولیک در بازار موجود است و هر یک از مدل های ترمز اضطراری، ویژگی های خاصی را در خود جای داده اند.

نحوه عملکرد پاراشوت آسانسور

عوامل متعددی سبب افزایش بیش از حد سرعت آسانسور و سقوط آن می شوند که برای هر یک از آن ها، سیستم های پیشگیری مجزایی در آسانسور تعبیه می شود. با این حال برای افزایش ایمنی آسانسور نیاز به تعبیه سیستم ترمز اضطراری یا پاراشوت اسانسور می باشد. در ادامه نحوه عملکرد پاراشوت آسانسور را مورد بررسی قرار می دهیم.

از مواردی که منجر به سقوط آسانسورها می شود می توان به پارگی سیم بکسل کابین و قطعی ناگهانی برق اشاره کرد. در صورتی که سیستم های ایمنی تعبیه شده نتوانند جلوی سقوط کابین را بگیرند، پاراشوت که به سیستم گاورنر متصل است، دستور ورود به مدار را گرفته و حرکت آسانسور را متوقف می سازد.

سیم بکسل آسانسور از روی گاورنر عبور می کند و در نتیجه میکرو سوئیچ نصب شده روی گاورنر می تواند سرعت حرکت آسانسور را اندازه گیری کند. در صورت افزایش بیش از حد سرعت آسانسور، این میکرو سوئیچ دستور قطع شدن برق آسانسور را ارسال می نماید. سپس سیستم ترمز پاراشوت آسانسور توسط این میکرو سوئیچ وارد مدار می شود.

سیستم پاراشوت آسانسور

انواع پاراشوت آسانسور

اساس عملکرد انواع پاراشوت آسانسور یکسان می باشد اما مکانیزم آن ها با یکدیگر متفاوت است. امروزه سرعت آسانسور ها در حال افزایش است و هر مدل از آسانسورها، سیستم ترمز مخصوص به خود را نیاز دارند. در این بخش به بررسی انواع پاراشوت آسانسور از جمله پاراشوت با عملکرد آنی ، ضربه گیر و تدریجی می پردازیم.

پاراشوت آنی همانطور که از نامش پیداست، به صورت لحظه ای و فوری عمل می کند و اثر آن بلافاصله در کابین مشخص می شود. به دلیل عملکرد سریع پاراشوت آنی، هنگام فعال شدن آن ضربه نسبتا شدیدی به اسانسور وارد می شود. پاراشوت های آنی در دو مدل شانه ای و غلتکی تولید می شوند.

سیستم پاراشوت ضربه گیر، نسل جدیدی از سیستم های ترمز اضطراری است که مشکل ضربات ناگهانی وارد شده به کابین در سیستم پاراشوت آنی را رفع نموده است. در این سیستم برای مهار شوک و ضربات وارد شده به آسانسور، از فنرهای مستهلک کننده انرژی استفاده می شود. این موضوع نیروی وارد شده به مسافران و کابین را تا حد زیادی کاهش می دهد.

پاراشوت با عملکرد تدریجی نیز دسته دیگری از پاراشوت ها می باشد که به صورت تدریجی و به آرامی عمل می کند. مکانیزم این پاراشوت ها به این صورت است که فک ها به آرامی روی ریل قرار گرفته و نیروی وارد شده به کابین و سرنشینان به صورت چشم گیری کاهش می یابد. آسانسورهایی که از پاراشوت تدریجی استفاده می کنند با زمان بیشتر و تاثیر کمتر روی فک ها متوقف می شوند.

اجزای تشکیل دهنده پاراشوت آسانسور

سیستم پاراشوت آسانسور از بخش ها و اجزای مختلفی تشکیل شده است. برخی از آن ها مانند قطعات قفل کننده و فک های اصطکاکی، روی بدنه اصلی پاراشوت نصب می شوند. در واقع عمل ترمز توسط قطعات قفل کننده انجام می شود و فک های اصطکاکی به صورت مستقیم با ریل درگیر هستند. در ادامه برخی از اجزای سیستم پاراشوت آسانسور ذکر شده اند.

  • گاورنر آسانسور
  • سیم بکسل
  • فنرهای مستهلک کننده انرژی
  • فنرهای نگهدارنده
  • کنتاکت های ایمنی
  • پاراشوت فلکه ته چاه
  • فک های اصطکاکی
اجزای پاراشوت اسانسور

نحوه نصب پاراشوت آسانسور

در بیشتر موارد سیستم پاراشوت اسانسور زیر کابین نصب می شود. اما گاهی بنا به تشخیص نصاب، ممکن است نصب در بالای کابین نیز انجام گردد. در حالت کلی نحوه نصب پاراشوت آسانسور طبق روش زیر انجام می شود.

ابتدا با پیچ و مهره، پاراشوت ها در سمت چپ و راست به کابین متصل می شوند. در مرحله دوم نوبت به نصب کفشک ها می رسد. برای این کار، فک های ترمز اضطراری به سمت بالا فشار داده شده و سپس کفشک ها زیر پاراشوت نصب می شوند. در مرحله سوم لازم است دهانه فک های ترمز به گونه ای تنظیم شوند که از هر طرف حداقل یک سانتی متر با ریل راهنما فاصله داشته باشند. در آخرین مرحله نیز سوراخ های تعبیه شده روی پاراشوت به گاورنر متصل می شوند.

نکات مهم در نصب پاراشوت آسانسور

پاراشوت آسانسور یکی از سیستم های حیاتی در آسانسور ها می باشد که از آن در انواع آسانسور ها استفاده می شود. یکی از نکات مهم در نصب پاراشوت این است که دسته پاراشوت به صورت محکم به فک ها متصل نشود و کمی فضای خالی وجود داشته باشد. همچنین دسته فنر باید به گونه ای نصب شود که اجازه جمع شدن به اندازه حدود 10 سانتی متر را داشته باشد تا مانع بالا آمدن دسته پاراشوت نشود.

نکات فنی سیستم پاراشوت آسانسور

طبق مبحث 15 مقررات ملی ساختمان، هیچ آسانسوری بدون داشتن سیستم پاراشوت آسانسور مجاز به بهره برداری نیست. نصب پاراشوت برای وزنه تعادل در حالتی لازم و اجباری است که زیر آن رفت و آمد صورت بگیرد. همچنین فعال شدن سیستم پاراشوت باید به صورت مکانیکی انجام شود تا در مواقع قطعی برق نیز بتواند جلوی سقوط آسانسور را بگیرد.

در صورت عمل کردن سیستم پاراشوت اسانسور ، باید اهرم تحریک به حالت اولیه باز گردانده شده و فک ترمز نیز باز شود. در این حالت کابین به سمت بالا حرکت داده می شود و از آنجایی که فک های ترمز، نیروی زیادی به ریل ها وارد کرده اند، باید سطح ریل ها نیز با سنگ فرز صاف شوند.

پاراشوت با قابلیت نصب در یوک بالا

برای مطالعه بیشتر:

کابین سازی آسانسور

موتور آسانسور ایتالیایی

انواع موتور آسانسور

آلیماک

الکتروموتور abb

بالابر رستوران

موتور آسانسور آلبرتو ساسی

آسانسور معلولین

نصب اسانسور در بالکن

آسانسور هیدرولیک تک فاز

موتور گیرلس یک به یک

موتور آسانسور موتوژن

هزینه تعمیر آسانسور برای طبقه اول

آخرین عناوین

اجرای سیپورکس

بلوک سیپورکس که با نام های هبلکس، تبلکس و ساروج نیز شناخته می شود؛ یک…

25 دقیقه پیش

گچ کاری روی هبلکس

اجرای گچ روی هبلکس به دلیل ساختار و ویژگی‌ های خاص این نوع بلوک، نیازمند…

36 دقیقه پیش

قیمت جدول بتنی ایران فریمکو

قیمت جدول بتنی ایران فریمکو همانند سایر فرآورده های بتنی، به قیمت مواد اولیه مانند…

18 ساعت پیش

مزایا و معایب ساندویچ پانل

ساندویچ پانل ها یکی از مصالح ساختمانی مدرن هستند که با توجه به ویژگی های…

2 روز پیش

معایب دیوار پیش ساخته گچی

دیوار پیش ساخته گچی یکی از مصالح مدرن و کارآمد در صنعت ساختمان سازی است…

2 روز پیش

تفاوت ضد یخ ملات و بتن

تفاوت ضد یخ ملات و بتن ، یکی از مواردی است که همواره برای افراد…

2 روز پیش