مشارکت در ساخت قراردادی است که بین مالک و سازنده منعقد می گردد. در ازای اینکه مالک ملک خود را در اختیار سازنده قرار می دهد، سازنده متعهد می گردد که هزینه های مربوط به ساخت و ساز و اخذ جواز را متقبل شود. رعایت نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت ، به مالکان و سازندگان در معامله ای پرسود و به دور از مشکل کمک می کند. در نظر گرفتن نکات مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت تا حد زیادی از بروز اختلافات جلوگیری می نماید. از نکات مهم در قرارداد مشارکت ساخت می توان به تعیین قدرالسهم، بلاعوض، تعداد و محل واحدها و برنامه زمان بندی پیشرفت پروژه اشاره کرد.
از نکات مهم در تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت مسکن این است که بهتر است قرارداد در دفاتر رسمی تنظیم و منعقد گردد. این موضوع از بروز مشکلات بسیاری جلوگیری می نماید. ضمن اینکه در صورت عدم تعهد هر یک از طرفین، طرف مقابل می تواند به صورت قانونی در جهت اخذ حق خود اقدام نماید. به طور کلی برای تنظیم نکات قرارداد مشارکت در ساخت باید از یک حقوقدان و فرد متخصص در این زمینه که اطلاعات کافی در خصوص قوانین مشارکت ساخت را داراست، استفاده کرد.
برخی از نکات قرارداد مشارکت در ساخت که باید در تنظیم قرارداد مدنظر قرار داد به شرح زیر است:
یکی از نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت محاسبه آورده طرفین است. در این زمینه باید از یک فرد متخصص کمک گرفت تا بتواند به درستی زمین مالک که همان آورده وی است را ارزش گذاری نماید. برای محاسبه آورده سازنده نیز هزینه هایی که او باید در جریان ساخت و ساز بپردازد (شامل هزینه اخذ جواز، مصالح و …) در نظر گرفته می شود. محاسبه آورده از آنجایی حائز اهمیت است که مبنای تعیین سهم و بلاعوض می باشد.
در انتخاب سازنده و عقد قرارداد باید به دو نکته توجه نمود. این دو مورد شامل تخصص و توانایی مالی سازنده است. جهت اطمینان در این خصوص می توان در مورد نمونه کارهای قبلی سازنده تحقیق نمود. می توان از مالکان واحدهای ساخته شده راجع به پایبندی سازنده به تعهدات و پیشبرد پروژه بر اساس برنامه زمانی مقرر اطلاعات کسب کرد. بنابراین انتخاب سازنده از نکات مهم قرارداد مشارکت ساخت می باشد.
در طول ساخت پروژه تا پایان آن، کلیه مسئولیت های ناشی از کوتاهی و سهل انگاری که منجر به آسیب و خسارت به ساختمان، کارگران، عابران و … شود بر عهده سازنده است. از دیگر تعهدات سازنده که باید در نکات قرارداد مشارکت در ساخت ذکر گردد این است که سازنده موظف می باشد، پروژه را مطابق با نقشه های تایید شده پیش ببرد، در غیر این صورت باید نسبت به اصلاح آن اقدام نماید. سازنده بدون هماهنگی و کسب موافقت مالک و تنظیم صورت جلسه، حق تغییر در مصالح قید شده در قرارداد مشارکت را ندارد.
از نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت زمان بندی مراحل اجرایی پروژه است. این موضوع برای مالک شامل تعیین مدت زمان برای تخلیه و تحویل ملک به سازنده است. برای مراحل اجرایی پروژه نیز باید برنامه زمانی تعیین کرد که سازنده موظف است بر اساس نکات قرارداد مشارکت در ساخت به آن عمل کند. به طور مثال باید تعیین شود که تا چه تاریخی باید جوازهای مربوطه اخذ گردد و یا اینکه زمان پایان سفت کاری، نازک کاری و کلیت پروژه چه تاریخی باشد.
مالک باید در خصوص تحویل به موقع واحدها از سازنده تضمین دریافت نماید. علاوه بر این، باید تضمین لازم برای حسن انجام کار و همین طور ضمانت کار انجام شده تا مدت زمان مشخص (به طور مثال یک سال پس از تحویل واحدها)، دریافت کند. چنانچه در دوره تضمین معایب و نواقصی ایجاد شود که ناشی از کوتاهی در رعایت استانداردهای تعبیه شده باشد، سازنده موظف می باشد نسبت به رفع آن اقدام نماید. این موضوع از نکات مهم در قرارداد مشارکت در ساخت می باشد.
برای مطالعه بیشتر:
تعرفه کمیسیون قرارداد مشارکت در ساخت
مشکلات قراردادهای مشارکت در ساخت
تقسیم واحدها در مشارکت در ساخت
تعهدات مالک در قرارداد مشارکت در ساخت
نیوجرسی پرشین بتن نوعی مانع بتنی است که به ویژه برای جداسازی مسیرهای ترافیکی، ایمنی…
با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان سازی، استفاده از مصالح سنتی مانند بلوک سیمانی جای…
بلوک سیمانی یا آجر؟ این پرسشی است که اغلب سازندگان به آن برخورد کرده اند.…
تصور کنید در یک دفتر کار با پارتیشن شیشه ای فریم لس نشسته اید؛ آیا…