ضوابط طراحی برج شامل موارد گسترده و متنوعی در همه زمینه ها است که هنگام طراحی باید به آن ها توجه داشت. مطالعات بصری، سازه ای، اجتماعی، ترافیکی و … همگی پیش از طراحی و اجرای برج مسکونی باید مورد مطالعه قرار بگیرند. امروزه با توجه به رشد جمعیت و کمبود فضا، ساخت و ساز برج ها بسیار رایج شده است، به همین جهت مطالعه استاندارد ها و ضوابط طراحی برج مسکونی پیش از شروع اجرا و ساخت از اهمیت بالایی برخوردار است. برای بررسی دقیق تر ضوابط طراحی برج مسکونی ابتدا باید با بخش های مختلف آن آشنا شوید.
لابی در برج مسکونی اولین فضایی است که مخاطب با آن رو به رو می شود، به همین جهت رعایت ضوابط طراحی برج مسکونی در ساخت آن از اهمیت بالایی برخوردار است. لابی علاوه بر نقش کنترلی و امنیتی که دارد، لازم است از لحاظ بصری نیز جذابیت داشته و با سبک طراحی نمای برج و دیگر فضاهای داخلی آن نیز همخوانی داشته باشد. برج ها معمولا امکاناتی مانند سالن ورزش، رستوران، استخر و … دارند که دسترسی آن ها از لابی تامین می شود.
حداقل تعداد واحد های یک برج مسکونی ۳۰ عدد و حداکثر می تواند تا ۲۰۰ عدد باشد. همه واحد ها باید فاصله مناسب تا آسانسور و راه پله داشته باشند. نصب راه پله اضطراری طبق ضوابط طراحی برج مسکونی الزامی می باشد. متراژ هر واحد و مساحت بخش های مختلف آن مانند نشیمن، اتاق های خواب و آشپزخانه می تواند متغیر باشد و با توجه به سایت و هندسه آن، جبهه های نورگیر و … تنوع متراژ در واحد ها و پلان هایی با تیپ های مختلف ایجاد می شود. هم جواری فضاهای مختلف در واحد ها طبق ضوابط طراحی برج مسکونی طبق جدول زیر می باشد.
عرصه زندگی در واحد مسکونی در دوسته جمعی و فردی جای می گیرد. عرصه فضاهای فردی و خصوصی شامل اتاق خواب، سرویس ها و … می شوند و فضاهای جمعی نشیمن و پذیرایی را شامل می شوند. تمامی واحد ها بر اساس ضوابط طراحی برج مسکونی باید تجهیزات کشف، اعلام و اطفای حریق داشته باشد.
طراحی مسیر های ارتباطی عمودی در برج ها به دلیل زیاد بودن تعداد طبقات، بسیار مهم است. در برج ها از آسانسور ها برای حمل بار و جابجایی افراد استفاده می کنند. به همین دلیل بر اساس ضوابط طراحی برج مسکونی برای حمل بار و مسافر باید دو آسانسور جدا در نظر گرفته و در صورت زیاد بودن تعداد واحد ها برای هر کدام از کاربری ها، دو عدد آسانسور قرار داد.
از مهم ترین ضوابط طراحی برج مسکونی ، می توان به طراحی تراس ها یا بالکن اشاره کرد. ابعاد تراس با توجه به متراژ واحد ها متغیر است و اجرای آن ها برای همه واحد ها در برج های مسکونی لازم است. تراس ها هم چنین تاثیر زیادی در شکل گیری نمای ساختمان داشته و جا نمایی داخلی آن ها ظاهر بیرونی ساختمان را تحت تاثیر قرار می دهد. برای احداث بالکن در جبهه های شرق و غرب باید بیش از ۶ متر از لبه زمین فاصله بگیریم. هم چنین احداث بالکن در صورتی که دست انداز بیش از ۱/۷ متر داشته باشد مشمول این قانون نمی باشد.
طراحی نمای برج مسکونی به دلیل جلوه ای که برای ساختمان به وجود می آورد، بسیار مهم است. متریال نما می تواند از تنوع بالایی برخوردار باشد. انواع متریال شیشه، فلز و بتن گزینه های مناسبی برای ساخت نمای ساختمان های بلند مرتبه مانند برج ها هستند. برای انتخاب رنگ مناسب در طراحی نما می توان از رنگ های خنثی و کلاسیک مانند طوسی، طلایی یا خاکستری و سفید استفاده کرد.
بر اساس ضوابط طراحی برج مسکونی ، طراحی اصولی و دقیق دسترسی ها تاثیر زیادی بر کیفیت طراحی مجتمع ها و برج های مسکونی دارد. ساکنین برج باید بتوانند در کمترین زمان نیاز های خود را برطرف کنند. برج های مسکونی باید دسترسی آسان به مراکز درمانی و تجاری داشته باشند. هم چنین فاصله برج های مسکونی تا وسایل حمل و نقل عمومی نباید زیاد باشد. برای برج ها طبق ضوابط طراحی برج مسکونی باید محوطه و فضای سبزی در نظر گرفته شود که مناسب برای پیاده روی و بازی کودکان باشد. مکان یابی زمین برای ساخت برج ها باید از مراکز آلودگی به ویژه آلودگی صوتی و هوا به دور باشد. هم چنین زمین ساخت بنا باید دارای خاک استوار و مناسب باشد.
برای مطالعه بیشتر:
موتورهای آسانسور آلمانی به دلیل تکنولوژی پیشرفته و کیفیت ساخت بالا شهرت جهانی یافته اند…
بتن یکی از مهم ترین مصالح ساختمانی است که در بسیاری از پروژه های عمرانی…
مقدار مصرف ضد یخ بتن به طور مستقیم به شرایط محیطی، نوع بتن و دمای…
ارزان ترین قیمت هبلکس برای استان قم از کدام کارخانه است. این سوال بسیاری از…