برای آشنایی با مقاوم سازی با مهاربند فلزی در ابتدا باید به این پرسش پاسخ داده شود که مهاربند چیست؟ مهاربندها (Brace) اعضای قطری هستند که تمام یا قسمت عمده نیروهای جانبی وارد بر سازه همچون نیروی باد و زلزله توسط این اعضا تحمل می گردد. در واقع از روش مقاوم سازی با مهاربند فلزی به منظور افزایش سختی و کاهش جا به جایی جانبی سازه استفاده می شود، که در نتیجه موجب کاهش تغییر شکل اجزای سازه و کاهش آسیب پذیری آن می گردد. یکی از مزیت های این روش سرعت بالا در اجرای آن می باشد. از مهاربند می توان هم برای مقاوم سازی سازه های فولادی و هم مقاوم سازی سازه های بتنی استفاده نمود.
این اعضا از نظر سیستم مهاربندی به انواع همگرا ، واگرا و نوین دسته بندی می شوند. مهاربندهای همگرا شامل انواع مهاربندهای ضربدری ، هفتی ، هشتی (شورون) ، قطری، K شکل و دروازه ای است. از جمله مزیت های مقاوم سازی با مهاربند فلزی همگرا ایجاد سختی بالا برای سازه و کنترل تغییر مکان جانبی آن تا حد بسیار زیاد می باشد. در مقابل دارای معایبی همچون ایجاد محدودیت در معماری سازه و ایجاد شکل پذیری پایین می باشد.
از جمله سیستم های نوین مهاربندی نیز می توان به مهاربند مکانش تاب و مهاربند زانویی اشاره کرد. مهاربند کمانش تاب یا مهاربند BRB (Buckling Restrained Brace) در مقابل نیروی کششی و فشاری رفتار متقارنی داشته و از این رو برای کنترل کمانش بادبند مناسب می باشد. مهاربند کمانش تاب از هسته فولادی ، غلاف فولادی ، ماده پر کننده و ماده جدا کننده ساخته می شود. به این نوع مهاربند ، مهاربند کمانش ناپذیر نیز گفته می شود.
به منظور مقاوم سازی با مهاربند فلزی ، ابتدا صفحات اتصال در آکس تیر و ستون ها قرار گرفته و با جوش گوشه به آنها متصل می شود. سپس اعضای مهاربندها عمدتا از پروفیل های دوبل نبشی و ناودانی در طول های مناسب برش خورده و با خال جوش در جای خود تثبیت می گردد. پس از تکمیل مونتاژ مهاربندها و کنترل صحت نصب ، جوش های تکمیلی انجام می شود. همچنین امکان نصب اتصالات بر روی ستون ها در کارخانه و استفاده از پیچ در کارگاه جهت افزایش سرعت و کیفیت میسر است.
شایان ذکر است که در هنگام استفاده از مهاربندهای فلزی ، پی سازه باید در برابر نیروها و نیز بلندشدگی مورد کنترل قرار گیرد. همچنین در مقاوم سازی با مهاربند فلزی باید اثر تسلیم شدن مهاربندهای تعبیه شده بر سایر اجزای سازه همچون تیر و ستون مد نظر قرار گیرد که عمدتا منجر به تقویت تیرها و ستون های اطراف دهانه های مهاربندی (با استفاده از ورق های فلزی) می شود. علاوه بر این، در روش مقاوم سازی با مهاربند فلزی ، عموما از مهاربندهای همگرا نسبت به نوع واگرای آن استفاده می گردد.
برای مقاوم سازی با مهاربند فلزی باید به نکات زیر توجه داشت:
سهولت نصب ، سرعت اجرای بالا و قیمت پایین تر نسبت به قاب های خمشی از جمله مزایای مقاوم سازی با مهاربند فلزی است. اما در مقابل دارای معایبی همچون رفتار نه چندان مطلوب و غیر شکل پذیر به ویژه در بادبندهای همگرا می باشد.
برای مطالعه بیشتر:
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…
مشاهده نظرات
مقاوم سازی با مهاربند فلزی حداکثر تا چه میزان را میتوان مجدد بارگذاری کرد؟
مقاوم سازی با مهاربند فلزی جوشی بهتر است یا پیچ و مهره ای؟
در حال حاضر چه جایگزینی رو برای مقاوم سازی با مهاربند فلزی سراغ دارید که هم از جنبه اقتصادی ارزون تر باشه هم کیفیتی شبیه به این کار رو دارا باشه
سلام مهاربند فلزی برای چه بافت ساختمان های قابل اجرا است؟
سلام برای مقاوم سازی با مهاربند فلزی نصاب از کجا پیدا کنیم چون کسایی که توی این کارن تعدادشون کمه و پیدا کردنشون سخته !
مقاوم سازی با مهاربند فلزی برای هر اندازه دیواری قابل اجرا است؟
سلام
در دیوارهایی که مقاوم سازی با مهاربندفلزی انجام میشه دیگه از چه روش های دیگه ای هم به عنوان جایگزین میشه استفاده کرد برای مقاوم سازی؟؟؟؟