طراحی پارکینگ طبقاتی نیازمند شناختی کلی از انواع پارکینگ ها و هدف از طراحی است. در سال های اخیر همزمان با پیشرفت صنعت خودرو، نیاز و رغبت به استفاده از خودرو نیز در میان مردم رشد روز افزونی داشته است. از طرفی این حجم از خودرو در حال حرکت مستلزم بسترسازی مناسب جهت پارک و جلوگیری از ایجاد اغتشاش در سطح شهر می باشد.
اما طراحی پارکینگ طبقاتی اغلب به صورت سرپوشیده طبقاتی بالاتر و یا زیر سطح زمین صورت می گیرد. دسترسی خودروها به محل پارک به وسیله رمپ مواصلاتی و یا بالابر می باشد.
طراحی پارکینگ طبقاتی هوشمند
اجرای طراحی پارکینگ طبقاتی هوشمند به گونه ای است که در آن ها از رمپ استفاده نمی شود و با بکاربردن ماشین آلات هوشمند حداقل فضای ممکن اشغال شود. همچنین طراحی پارکینگ هوشمند موجب کاهش هزینه های ساخت و صرفه جویی در وقت و انرژی رانندگان می گردد. در کل با افزایش تعداد طبقات در طراحی پارکینگ های هوشمند ، ساخت آن ها مقرون به صرفه تر می گردد. سیستم های هوشمند متفاتی در این پارکینگ ها قابل اجرا می باشد از جمله:
پارکینگ هوشمند روتاری
پارکینگ هوشمند برجی
پارکینگ هوشمند پازلی
پارکینگ هوشمند گرند
اهمیت طراحی پارکینگ طبقاتی
همانطور که گفته شد رشد صعودی تعداد خودرو های در حال استفاده، مدیران شهری را با چالش های اساسی مواجه کرده است. ترافیک و عدم وجود جای پارک کافی در مناطق مرکزی تجاری و اداری از مهمترین این مشکلات می باشند. با در نظر گرفتن استاندارد های شهری طراحی پارکینگ طبقاتی با توجه به حجم ترافیک منطقه بهترین راهکار موجود محسوب می شود.
انواع طرح پارکینگ طبقاتی
پارکینگ ها از نظر طرح کلی به دسته های زیر تقسیم می شوند:
پارکینگ با کف مسطح
پارکینگ با سطوح شکسته
پارکینگ با طبقات رامپی
پارکینگ نواری تابدار
ملزومات طراحی پارکینگ طبقاتی
ضوابط حاکم بر طراحی پارکینگ طبقاتی پیرو استانداردهای موجود طراحی پارکینگ می باشد. این استاندارد ها نیز با هدف جای دادن هرچه راحت تر اتومبیل ها در پارکینگ تعیین شده اند به نحوی که اتومبیل در ورود و خروج از پارکینگ به مخاطره نیافتد و تردد آن به آسانترین شکل میسر گردد. بدین صورت که:
حداقل مساحت مورد نیاز برای احداث و طراحی پارکینگ طبقاتی باید ۱۵۰۰ متر مربع باشد که در غیر این صورت صدور مجوز آن را با مشکل مواجه می کند.
ارتفاع درب ورودی پارکینگ ها باید بیشتر از ۲۴۰ سانتیمتر باشد.
عرض درب ورودی پارکینگ ها باید بیشتر از ۳ متر و کمتر از ۶ متر باشد.
همانند هر ساختمان دیگری، در طراحی پارکینگ طبقاتی نیز باید دقت شود که درب ورودی و خروجی در محلی قرار نگیرد که نیاز به قطع درختی جهت تردد شود.
در صورت مکانیزه نبودن، در طراحی پارکینگ طبقاتی مسیر ورودی و خروجی پارکینگ کاملا جدا از هم تعبیه می شوند.
در نظر گرفتن خروجی اضطراری و دسترسی مناسب به طبقات مختلف در طراحی پارکینگ طبقاتی الزامی است.
بیشترین تعداد طبقات ساختمان پارکینگ، ۶ طبقه از سطح خیابان و ۳ طبقه زیر زمین می باشد.
اگر طراحی پارکینگ طبقاتی در طبقات زیرزمین و زیر ساختمانی با کاربری متفاوت باشد، مساحت پارکینگ جز تراکم ساختمان منظور نمیگردد.
برای طراحی پارکینگ در طبقات همکف و زیرزمین استفاده از تمام مساحت ساختمان با شرط تعبیه تهویه مناسب و قوی، ممکن می باشد.
نقشه های معماری جهت صدور پروانه باید مورد تایید سازمان ترافیک قرار گیرد.
نقشه های مورد نیاز جهت صدور مجوز احداث پارکینگ طبقاتی از طرف سازمان اداره کل فنی شهرداری شامل نقشه های محاسباتی، نقشه های مکانیکی سیستم تهویه، نقشه های اطفا حریق و روشنایی می باشد.
در طراحی پارکینگ طبقاتی باید فضایی در نزدیکی درب ورودی و خروجی برای معلولین در نظر گرفته شود و حدودا ۲ در صد از فضای کلی پارکینگ به این امر اختصاص داده شود.
ستون همواره از المان های محدود کننده طراحی پارکینگ طبقاتی می باشد که ضوابط مربوط به آن باید کاملا رعایت شود.
برای بالابردن امنیت رانندگان بر روی ستون ها باید علایم هشدار دهنده تعبیه گردد تا مانع ایجاد برخورد و ضربه گردد.
تمامی پارکینگ های احداث شده در سطح شهر در تملک و اختیار شهرداری می باشد و هیچ شخص یا شرکتی دیگری قادر به بهره برداری شخصی از آن ها نمی باشند.
جهت طراحی پارکینگ طبقاتی در صورت نیاز به طراحی رمپ های قوسی توجه شود که حداقل شعاع قوس عمودی ۴۲ متر و شیب ۱۵ درصد در طبقات همکف و اول می باشد.
توجه به شعاع چرخش خودرو ها نیز از مهمترین مسایل طراحی پارکینگ طبقاتی می باشد. به نحوی که چرخش و جا به جایی برای راننده براحتی میسر باشد. بطور کلی شعاع چرخش ۷ متر در نظر گرفته می شود همچنین برای قوس های عمودی در ابتدا و انتهای رمپ حداقل شعاع چرخش باید ۴۲ متر باشد.
ملزومات ایمنی طراحی پارکینگ طبقاتی
علاوه بر کلیات طراحی پارکینگ طبقاتی، جزییاتی همچون ایمنی افراد سواره و پیاده با تاکید بر ایمنی در برابر حریق و امنیت نیز باید تامین گردد. بعنوان مثال:
وجود کف های صیقلی و لیز در رامپ ها خطرناک است و سطوح باید زبر و یا با اصطکاک کافی باشند. این زبری تا محل پلکان و آسانسور باید امتداد یابد.
جدول های حاشیه ای، علام ورودی و خروجی، سرگیر های بالاسری با ارتفاع کمتر از حد مجاز و پیام “عبور عابر پیاده ممنوع” باید با رنگ های مشخصی مانند زرد و مشکی کاملا در دید علایم گذاری گردند.
محل پارک خودرو ها به ازای هر مربع ۶ متر در ۶ متر باید مجهز به یک اسپرینکلر یا همان سیستم اطفای حریق پاششی گردد.
مشاهده نظرات
به نام خدا با سلام و درود
پارکینگ طبقاتی را مطالعه کردم .
بسیار مناسب بود.
سپاس فراوان