هر ساختمانی با هدف و کاربری خاصی ساخته می شود. اما گاهی ممکن است به دلایلی ناچار به تغییر کاربری ساختمان باشید. کاربری ساختمان که به مفهوم تعیین نحوه استفاده، چگونگی بهره برداری و فعالیت های شهری اطراف آن می باشد، توسط شهرداری مشخص می گردد. تغییر کاربری نیز به هر گونه تبدیل و تغییر در نحوه و نوع استفاده و بهره برداری ساختمان اطلاق می شود.
کاربری املاک بر اساس چگونگی استفاده از ساختمان ها به کاربری مسکونی، تجاری، صنعتی، ورزشی، خدماتی، معدنی، کشاورزی و فاقد کاربری دسته بندی می شود. کاربری املاک، بر روی ارزش آن تاثیرگذار می باشد. به طور مثال ارزش املاک تجاری بیشتر از املاک با کاربری مسکونی می باشد. اما از این میان کاربری مسکونی فراوانی بیشتری نسبت به سایر کاربری ها دارد.
انواع کاربری
از جمله مهم ترین کاربری های ساختمان، کاربری مسکونی، تجاری، اداری و خدماتی می باشد که در ادامه تعریف مختصری از هر یک از آنها ارائه شده است.
تغییر کاربری واحد مسکونی
واحدهای مسکونی به واحدهایی اطلاق می گردد که به منظور سکونت دائم و یا موقت ساخته می شوند. واحدهای مسکونی به سه دسته کلی آپارتمانی، ویلایی و کلنگی تقسیم بندی می گردند. شایان ذکر است که امکان استفاده از ساختمان های با کاربری مسکونی برای برخی از امور دیگر همچون دفاتر ازدواج و طلاق، دفتر وکالت، مطب پزشک، دفتر مهندسی و مشاغل خانگی در صورتی که سد معبر ایجاد نکنند، امکان پذیر است.
واحد تجاری
واحد تجاری نیز به ساختمان هایی گفته می شود که به منظور کسب، پیشه و تجارت ساخته می شوند. مغازه داران و عمده فروشی ها از جمله واحدهای تجاری به حساب می آیند.
واحد اداری
به واحدهایی که در آن افراد حقیقی و یا حقوقی مشغول به کار بوده و کارهای خدماتی مربوط به دولت و یا بخش خصوصی انجام می شود، واحدهای اداری اطلاق می گردد.
واحد خدماتی
واحدهای خدماتی، به واحدهایی گفته می شود که به منظور ارائه خدمات رفاهی به مردم احداث می شوند. از آنجایی که کاربری خدماتی نوعی فعالیت عام المنفعه محسوب می گردد، لذا جهت گرفتن مجوز شهرداری نیازی به پرداخت هزینه نخواهد بود. از انواع واحدهای خدماتی می توان به پارک اشاره نمود.
انواع تغییر کاربری
همان طور که پیشتر نیز بیان گردید ارزش املاک تجاری بیشتر از مسکونی می باشد، از این رو تغییر کاربری مسکونی به تجاری از مهم ترین انواع تغییر کاربری محسوب می گردد. از دیگر تغییر کاربری های مرسوم، تغییر کاربری مسکونی به اداری می باشد که در ادامه بیشتر توضیح داده می شود.
تغییر کاربری مسکونی به تجاری یا اداری
تغییر کاربری مسکونی به تجاری یا اداری به دو روش کلی تغییر کاربری از طریق تخریب و نوسازی و تغییر کاربری از طریق دریافت مجوز انجام می شود. بدین منظور مالک باید به دفتر خدمات مورد نظر مراجعه نموده و درخواست خود را ثبت نماید. در این درخواست باید مشخصات ملک، هویت و مشخصات مالک و نوع تغییر کاربری مد نظر ذکر گردد. همچنین گواهی مبنی بر نبود خلافی، تسویه حساب عوارض شهرداری نیز برای ثبت درخواست الزامی است.
پس از این مرحله، ملک مورد نظر توسط بازرس مربوطه مورد بررسی قرار می گیرد. بازرس مشخصات ذکر شده در فرم مربوطه را با ملک مورد نظر مطابقت داده و بررسی می نماید که آیا ملک مربوطه از نظر مکانی و همچنین محیط اطراف، از موقعیت مناسبی برای تغییر کاربری برخوردار است یا خیر. سپس با توجه به موقعیت مکانی ملک و فضای اطراف آن، تعداد طبقات و سطح اشغال بنا مشخص می گردد.
پس از دستور نقشه، مالک با توجه به آن اقدام به تهیه نقشه می نماید. نقشه تهیه شده برای بررسی توسط کارشناسان به اداره نوسازی ارسال می گردد. در صورت رعایت تمامی موارد ذکر شده در دستور نقشه، نقشه توسط کارشناس مربوطه تایید و دستور صدور مجوز داده می شود. پس از صدور مجوز لازم، مالک می تواند از ساختمان بر حسب درخواست ارائه شده، بهره برداری نماید.
هزینه تغییر کاربری مسکونی به تجاری
هزینه تغییر کاربری مسکونی به تجاری و سایر ساختمان ها در منطقه ای نسبت به منطقه دیگر و همچنین خیابانی به خیابان دیگر متفاوت می باشد. از عوامل دیگر تاثیر گذار بر هزینه تغییر کاربری میزان دوری یا نزدیکی آن به برخی از اماکن مهم و نیز متراژ ملک است. علاوه بر این هر سال نرخ جدیدی به عنوان نرخ پایه برای آن در نظر گرفته می شود. بنابراین می توان گفت بسته به شرایط و موقعیت هر ملک، هزینه تغییر کاربری آن متفاوت می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید