بتن سخت ( هارد بتن ) بتنی است با مقاومت سایشی و فشاری بالا که غالبا در کفسازی مورد استفاده قرار می گیرد. بیشترین استفاده این نوع بتن در کفسازی صنعتی شامل اجرای کفسازی بتنی در انبارهای صنعتی ، سوله ها، صنایع نظامی و بهداشتی، صنایع نفت و گاز و … می باشد.
در واقع بتون سخت به منظور بر طرف کردن عیوب بتن های معمولی استفاده می شود. زیرا بتن آماده عیار ۴۰۰ های معمولی مقاومت فرسایشی زیادی ندارند و در برابر بارهای فشاری وارده نیز دچار ترک خوردگی می شوند. علاوه بر این سایر کفپوش ها همچون موزائیک ، سنگ و سرامیک نیز از این نظر کارایی چندانی ندارند.
بتن سخت از ترکیب سخت کننده بتن و برخی سنگدانه ها تولید می شود که در رنگ های متنوعی قابل اجرا است. می توان گفت اجرای بتن سخت رنگی به نفع صاحبان واحدهای تولیدی و صنعتی خواهد بود. زیرا علاوه بر افزایش مقاومت موجب زیباتر شدن محیط نیز می گردد. همچنین می توان از آن در کفسازی پارکینگ ها، مراکز خرید ، پارک ها و… نیز استفاده نمود.
برای اجرای بتن سخت می توان از پودر سخت کننده ، ژل میکروسیلیس و یا الیاف چاپد شده استفاده نمود. در ادامه به معرفی هر یک از این روش ها پرداخته شده است. ضمن اینکه تمامی روش ها باید پاسخگوی الزامات مباحث مقررات ملی ساختمان باشند.
این روش کفسازی بتن ، به دو صورت پودری که اصطلاحا به آن خشکه پاشی گفته می شود و روش ملاتی قابل اجرا است. در روش خشکه پاشی پس از اجرای بتون و پیش از خشک شدن کامل سطح، پودر سخت کننده بتن را که از سیمان های پلیمری تقویت شده تشکیل می شود، بر روی سطح بتون می ریزند. به منظور دستیابی به سطح صاف و یکنواخت و با مقاومت مناسب با استفاده از ماله پروانه سطح نهایی را پرداخت می نمایند. عملیات پرداخت تا رسیدن به سطح صاف و صیقلی ادامه داده می شود. پس از تمام شدن ماله کشی با استفاده از ماله پروانه ای عمل آوری بتن با اسپری نمودن آب انجام می شود.
غالبا ضخامت متوسط رویه سخت در کفسازی به روش خشکه پاشی حدود ۳ تا ۴ میلی متر می باشد. همچنین معمولا مقدار مورد نیاز پودر سخت کننده بتن در این روش حدودا بین ۴ تا ۶ کیلوگرم در هر متر مربع است. چنانچه رنگ این مواد روشن تر باشد و یا دستیابی به مقاومت بیشتری مورد نظر باشد، به مقدار بیشتری سخت کننده نیاز خواهد بود. در صورتی که هدف افزایش سختی بتون های قدیمی باشد در ابتدا باید یک لایه بتون بر روی آن اجرا شود (به ضخامت حداقل ۸ سانتی متر) و سپس اقدام به پاشش پودر سخت کننده بتون می نمایند.
در اجرای کفسازی بتنی با روش ملاتی سطح مورد نظر قالب بندی شده و سپس بتون روی سطح مورد نظر پخش و به کمک ماله پروانه پرداخت می شود. پس از آن پودر سخت کننده با آب مخلوط شده و به ضخامت ۱ تا ۲ سانتی متر بر روی سطح مورد نظر اجرا می گردد. در انتها نیز به منظور مسطح و یکدست نمودن سطح آن را با استفاده از ماله پرداخت می نمایند. شایان ذکر است که در روش ملاتی مقدار مصرف پودر سخت کننده بتون بیشتر از روش خشکه پاشی است (حدود ۵ برابر).
از آنجایی که بتون سخت در آخرین لایه اجرا می شود لذا لازم است که مجری بتن سخت از کاربرد آن، زمان اجرای بتن و بتون سخت اطلاع داشته و تمام کارها را به درستی انجام دهد. در حال حاضر تعداد مجری بتون سخت در کشور ما رو به افزایش است اما انتخاب یک مجری متخصص در این زمینه امری لازم و ضروری است.
این ماده رنگی خاکستری داشته که در حالت سکون به شکل ژله ای می باشد اما با تکان دادن به حالت مایع در می آید. غالبا ژل های میکروسیلیس در بسته بندی های ۴، ۱۲ و ۲۵ کیلوگرمی در بازار عرضه می شوند. از آنجایی که ژل ها دارای فوق روان کننده می باشند، موجب کاهش جذب آب و نفوذپذیری بتن سخت می شوند. این امر افزایش مقاومت های فشاری ، کششی و خمشی را در پی دارد.
غالبا مقدار ژل میکروسیلیس اضافه شده به بتن به منظور دستیابی به بتن سخت ، حدود ۵% تا ۸% وزن سیمان مصرفی می باشد که می توان آن را پیش از مخلوط کردن بتن به سیمان اضافه نمود و یا اینکه در میکسر به بتن افزود. به منظور اطمینان از اختلاط کامل و یکنواخت عمل میکس باید به مدت چهار تا پنج دقیقه انجام شود.
در صورت تهیه بتن با میکسر دستی، باید به هنگام خرید به ظرفیت آن دقت نمود. در پروژه های کوچک از میکسر بتن کوچک استفاده می شود. لازم به ذکر است که با افزایش ظرفیت، قیمت میکسر بتن افزایش می یابد. به منظور استعلام قیمت انواع بتونیر از جمله قیمت خلاطه دیزلی و قیمت میکسر بتن کوچک می توانید با کارشناسان عمران مدرن در ارتباط باشید.
این مصالح متشکل از الیاف پلیمری ، مش و برخی آلیاژهای خاص می باشد. شاید بتوان گفت که یکی از پرکاربردترین این الیاف ها در کفسازی صنعتی ، الیاف پلی پروپیلن (pp) است. همچنین می توان از الیاف شیشه ای ، الیاف سنتتیک ، الیاف پلیمری آجدار ، الیاف فولاد ، الیاف اولوفین و … نیز استفاده نمود. این الیاف پیش از بتن ریزی به درون تراک میکسر ریخته شده و با سایر مصالح مخلوط می شوند. عملیات اختلاط باید حداقل به مدت ۵ دقیقه ادامه یابد.
همان طور که پیشتر نیز ذکر گردید از بتون رنگی به منظور افزایش زیبایی محیط استفاده می گردد. از این رو در مکان هایی مانند پارک که ایجاد جذابیت و زیبایی جزو اهداف اصلی به حساب می آید بسیار کاربردی است. رنگ این بتن ها به دلیل رنگدانه های بسیار ریز اضافه شده به آن است که در انواع زرد ، سبز ، آبی ، قرمز ، طوسی و … موجود می باشد. علاوه بر این رنگ نهایی بتن وابسته به نوع و رنگ سیمان مصرفی ، نسبت آب به سیمان ، شرایط آب و هوایی ، کیفیت مصالح سازنده بتون و … می باشد. علاوه بر این اجرای بتن سخت رنگی با حذف مراحل تعمیر و نگهداری و همچنین به دلیل عدم نیاز به نقاشی مجدد موجب مقرون به صرفه شدن اجرای کفسازی می شود.
کف پوش های ساخته شده از بتن سخت رنگی در دو لایه به صورت همزمان اجرا می شوند. لایه زیرین بتن معمولی ساختمانی و لایه رویی روکش بتون سخت است که پس از تسطیح لایه زیرین بر روی آن اجرا می شود. این نوع بتن ها به دو دسته ساده و صنعتی تقسیم بندی می شوند که در نوع صنعتی از سنگدانه های رنگی با رنگ مصنوعی و یا طبیعی استفاده می نمایند. غالبا به منظور اجرای بتن سخت رنگی در کف پوش ها در انتها و پس از نیمه سخت شدن بتون پودرهای سخت کننده پاشیده می شود ( روش خشکه پاشی ).
برخی از کاربردهای این نوع از اجرای کفسازی بتنی به شرح زیر است:
همان طور که پیش تر نیز ذکر گردید این نوع بتون ها دارای مقاومت سایشی و فشاری بالایی بوده و موجب کاهش ترک ها نیز می گردند. از این رو طول عمر و دوام بسیار بالایی دارند. استفاده از پودر سخت کننده در این نوع بتون موجب ایجاد سطح صاف، یکنواخت، صیقلی و بدون لغزش می گردد. اجرای بتن سخت آسان و سریع بوده و امکان کفسازی بتنی در رنگ های مختلف وجود دارد که در این حالت به آن بتون سخت رنگی گفته می شود.
بتن سخت به راحتی تمیز شده و آلودگی ها را جذب نمی کند. از دیگر مزیت های این نوع بتون می توان به عدم ایجاد گرد و غبار اشاره نمود. بتون سخت از مقاومت خمشی بالایی نیز برخوردار است. همچنین در برابر تابش نور خورشید، اشعه ماورا بنفش و عوامل شیمیایی نیز مقاوم اند. شست و شوی آن به راحتی امکان پذیر بوده و مواد آلوده را جذب نمی کند. علاوه بر این به دلیل جلوگیری از ایجاد گرد و غبار و آلودگی کمک شایانی به محیط زیست می نماید. این نوع بتون نسبت به اجرای آسفالت نیز دارای مزایایی همچون عدم خوردگی و عدم تخریب در صورت ریزش مواد نفتی بر روی آن می باشد.
اجرای این کفپوش صنعتی بر روی هر نوع کفپوش قدیمی قابل اجرا بوده و می توان برای اصلاح سطوح قدیمی از آن استفاده کرد. هزینه نگهداری این کفپوش بتنی بسیار پایین است و از این رو مقرون بصرفه می باشد.
قیمت پودر سخت کننده بتن با توجه به درجه سختی و همچنین رنگ آن متفاوت می باشد. به طوری که در رنگ های مشابه قیمت آن با افزایش درجه سختی افزایش می یابد. همچنین از بین رنگ های طوسی تیره ، قرمز ، طوسی روشن ، زرد و سبز، غالبا قیمت پودر سخت کننده بتن طوسی تیره ارزان ترین و رنگ سبز و آبی گران ترین نوع آن می باشند. از این رو یکی از عوامل موثر بر قیمت اجرای بتن سخت نوع پودر سخت کننده می باشد. علاوه بر این متراژ پروژه و ضخامت نیز بر روی قیمت آن تاثیر می گذارند. غالبا با افزایش ضخامت هزینه اجرای آن نیز افزایش می یابد.
عمران مدرن ارائه دهنده انواع فرآورده های بتنی همچون نیوجرسی جاده می باشد. به منظور خرید، استعلام قیمت و یا دریافت مشاوره می توانید با کارشناسان عمران مدرن در ارتباط باشید.
برای مطالعه بیشتر:
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…
مشاهده نظرات
میکس پودر بتن سخت در زمان اجرا صورت میگیرد یا بعدا روی بتن اجرا شده پاشیده می شود؟
بتن سخت و بتن آرمه چه تفاوتی با هم دارند؟
پودر رنگی که به بتن سخت افزوده میشه باید چه ویژگی هایی داشته باشه تا کیفیت بتن ضمن رنگ گرفتن خوب کار حفظ شه
هارد بتن بجز در کف سازی چە کاربرد دیگە ای دارە ؟
سلام ذکر شده که برای بتن سخت ۵تا۸ درصد وزن سیمان ژل میکروسیلیس اضافه میشه اما از کجا باید وزن دقیق سیمان بتن رو اندازه گرفت؟
چطور میشه پودر سخت کننده کهنه و ناکارآمد رو از پودر کارآمد تشخیص داد
سلام بتن سخت که بیشترین استفاده ازش برای کف هستش در صورت ترک خوردگی و فرسایش یا کندگی قابل ترمیم یا جایگزینی هست؟!
در ارتباط با هزینه ی اجرای بتن سخت راهنمایی میخواستم
بتن سخت درچه مواردی به کار میاد ؟
سلام
بتن سخت رنگی رو در نما هم استفاده میکنند؟
بتن سخت برای اجرای کفپوش و به ویژه کفپوش صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.