بلوک سیمانی چیست؟ بلوک های سیمانی اجزای ضروری هستند که در ساخت دیوارها، کف ها و سقف ها مورد استفاده قرار می گیرند. ابعاد و متریال آن ها می تواند بر اساس کاربردهای خاص متفاوت باشد. بلوک های سیمانی سقفی عمدتا در ساخت سقف های تیرچه بلوک به کار می روند. بلوک سیمانی سنگین از ترکیب سیمان، آب و ماسه ساخته می شود و در انواع سبک به جای ماسه از پوکه استفاده می گردد. این مصالح به دلیل مقاومت در برابر حرارت و آتش و سهولت در نصب، گزینه ای محبوب در پروژه های ساختمانی به شمار می روند.
به منظور خرید این محصول باید این موضوع را مدنظر قرار داد که معیار اصلی تقسیم بندی انواع بلوک سیمانی چیست . بلوک های سیمانی را می توان بر اساس معیارهای گوناگونی از جمله کاربرد، ظاهر، وزن و اندازه طبقه بندی کرد. از نظر کاربرد این بلوک ها به دو دسته دیواری و سقفی تقسیم بندی می شوند که کاربرد انواع دیواری بسیار بیشتر از انواع سقفی است. وزن بلوک های سیمانی به عنوان یکی از مهم ترین معیارهای اصلی در طبقه بندی آن ها عمل می کند. بلوک های سیمانی را می توان بر اساس عامل وزن به چهار دسته کلی زیر تقسیم کرد.
بر اساس این طبقه بندی، بلوک هایی با چگالی ۲۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب یا بیشتر، بلوک های سیمانی سنگین محسوب می شوند. بلوک های با چگالی بین ۱۷۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب به عنوان بلوک های سیمانی نیمه سبک طبقه بندی می شوند. در حالی که بلوک های سبک تر از ۱۷۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب در طبقه بندی بلوک های سیمانی سبک قرار می گیرند.
یکی از معیارهای مهم برای طبقه بندی بلوک های سیمانی ابعاد آن ها است. علاوه بر این، اجزای پر شده باید بیش از ۵۰ درصد از سطح کل بلوک را تشکیل دهد و باید عمود بر بار قرار گیرد.
این استاندارد همچنین حکم می کند که حداقل ضخامت دیواره و پوسته بیرونی بلوک ها باید حداقل ۳ سانتی متر برای بلوک های کوچکتر و ۴ سانتی متر برای بلوک های بزرگتر باشد. اگر بخواهید بدانید که متداول ترین ابعاد بلوک سیمانی چیست باید گفت که ابعاد زیر پرکاربردترین این مصالح می باشند.
از دیگر ابعاد بلوک های سیمانی، ابعاد آجر است که به شکل مستطیل تولید شده و به طور مرتب روی هم چیده می شوند تا دیوارهای محکم و بادوام را تشکیل دهند.
به طور کلی، بلوک های سیمانی را می توان به دو نوع سنگین و سبک طبقه بندی کرد که بر این اساس به این پرسش پاسخ داده می شود که تفاوت متریال مورد استفاده در هر یک از انواع بلوک سیمانی چیست . بلوک های سیمانی سنگین از اختلاط سنگدانه های صنعتی با آب و سیمان ایجاد می شوند. این بلوک ها دارای چگالی بالاتر از ۲۰۰۰ کیلوگرم بر متر مربع و حداقل مقاومت ۳۰ کیلوگرم بر متر مربع هستند.
شاید بپرسید که تمایز اصلی بین سنگین و سبک بودن بلوک سیمانی چیست؟ بلوک های سیمانی سنگین با وزن سنگین تر خود نسبت به بلوک های سیمانی سبک شناخته می شوند. علاوه بر این، دیوارهای بلوک های سیمانی سنگین توخالی ضخیم تر هستند.
بلوک های سیمانی سبک از ترکیب پوکه های معدنی با آب و سیمان تولید می شوند. به همین دلیل است که اغلب به آنها بلوک های پوکه ای هم می گویند. پرمصرف ترین انواع پوکه های معدنی در تولید این بلوک ها پوکه معدنی بستان آباد و قروه است. استفاده از پوکه معدنی بستان آباد ضمن حفظ مقاومت بلوک، به کاهش وزن آن کمک می کند.
تفاوت ظاهری در بلوک سیمانی چیست؟ بلوک های سیمانی را می توان از نظر ظاهر به دو دسته توخالی و توپر طبقه بندی کرد. حجم سوراخ ها در بلوک های سیمانی توخالی باید حداقل یک چهارم حجم کل آن را تشکیل دهد. برای بهینه سازی خواص ساختاری، سطح کف سوراخ ها نباید کمتر از نصف مساحت کل بلوک باشد. بلوک های سیمانی توخالی به دو نوع باربر و غیر باربر تقسیم می شوند و انواع سنگین اغلب در ساخت دیوارهای دور باغ به کار می روند.
بلوک های سیمانی توپر متراکم تر و بزرگ تر از آجرهای بتنی هستند. از سنگدانه های طبیعی متراکم ساخته شده، استحکام و وزن بالایی دارند. این بلوک ها عمدتا در ساخت سازه های باربر به کار می روند. بلوک های سیمانی توپر سنگین تر، مستحکم تر و گران تر از نوع توخالی هستند.
حالا به این سوال می پردازیم که روش ساخت بلوک سیمانی چیست؟ مواد اولیه مورد استفاده در تولید بلوک های سیمانی سنگین که در کارگاه بلوک سازی تولید می شوند، عبارت از سیمان، آب و سنگدانه های مناسب (مانند ماسه) هستند. این مواد با توجه به نوع خاص بلوک مورد نظر با هم ترکیب می شوند و افزودنی های اختیاری را می توان برای ایجاد ویژگی های منحصر به فرد بلوک با آن ترکیب کرد. در ادامه به توضیح گام به گام روش تولید بلوک سیمانی می پردازیم.
مواد خام در مقادیر مشخص (بر اساس نسبت های طراحی شده) با هم مخلوط می شوند. مواد در میکسر بتن مخلوط می شوند تا به قوام مورد نظر برسند. مخلوط نهایی باید چسبناک و بدون آب اضافی باشد.
مخلوط آماده شده وارد دستگاه قالب گیری بلوک شده و به ۳ روش زیر قالب گیری می شود.
سپس قالب ها با استفاده از فشار مکانیکی و ارتعاش پر می شود تا چگالی و استحکام بیشتری به بلوک ها بدهد.
بلوک های قالب گیری شده از دستگاه خارج می شوند و به صورت منظم در مکان خاصی قرار می گیرند. زمان خشک شدن اولیه در حدود ۲۴ تا ۴۸ ساعت است. در این مدت، بلوک ها باید در محیطی مرطوب نگهداری شوند تا از ترک خوردن آن ها جلوگیری شود.
پس از خشک شدن اولیه، بلوک ها به مدت ۴ تا ۵ روز عمل آوری می شوند. روش های عمل آوری شامل دستی یا محفظه بخار است. در روش دستی بلوک ها در فضای باز نگهداری می شوند. در روش دوم و در صورت بارانی بودن هوا می توان بلوک ها را در محفظه هایی با بخار و دمای کنترل شده (در یک فرآیند صنعتی) عمل آوری کرد. مرحله عمل آوری برای افزایش استحکام و دوام بلوک ها ضروری است.
اگر می خواهید بدانید که کاربردهای بلوک سیمانی چیست ، موارد زیر را مرور کنید.
برای خرید بهینه و مناسب باید این موضوع را مدنظر قرار دهید که کاربرد بلوک سیمانی چیست و برای چه کاربری قرار است مورد استفاده قرار گیرد. بلوک های سیمانی در انواع گوناگون و با مقاومت های متفاوت تولید می شوند. به عنوان مثال برای ساخت دیوارهای باربر باید از بلوک های سیمانی با مقاومت بالا استفاده کرد. اما برای ساخت دیوارهای غیر باربر می توان از بلوک های سیمانی با مقاومت کمتر بهره جست.
همچنین برای اتصال بلوک های سیمانی به یکدیگر باید از ملات مناسب استفاده کرد. ملات سیمان معمولی برای این منظور مناسب است. همچنین برای افزایش استحکام و دوام دیوار می توان از ملات های مخصوص مانند ملات پلیمری یا ملات ضد آب بهره برد.
چیدمان صحیح بلوک ها نیز بسیار مهم است. بلوک ها باید به طور دقیق و منظم در کنار یکدیگر قرار گیرند تا یک دیوار محکم ایجاد شود. برای این کار باید از ابزار و وسایل مناسب مانند تراز، شاقول و ماله استفاده کنید.
بین بلوک های سیمانی باید فضایی برای قرار دادن ملات وجود داشته باشد. این فاصله معمولا بین ۱ تا ۲ سانتی متر است. افزایش چسبندگی بلوک ها به یکدیگر و بالا رفتن استحکام دیوار به رعایت این فاصله بستگی دارد.
برای مطالعه بیشتر:
بلوک پوکه ای، نوعی بلوک سبک است که از ترکیب پوکه معدنی به عنوان ماده…
موتور زیلابگ 6 نفره به دلیل عملکرد بی صدا و بدون لرزش، برای ساختمان های…
در حال حاضر بهترین بلوک سیمانی موجود در بازار، نوع سبک وزن آن و ساخته…
پارکینگ خانههای ویلایی، فضایی نزدیک ورودی اصلی است که مهمترین فاکتور آن ورود و خروج…
بتن ریزی با خلاطه روشی کارآمد برای پروژه های ساختمانی است که با استفاده از…