تری دی پانل که با نام پانل سه بعدی نیز شناخته می شود یکی از انواع سیستم های پیش ساخته است که استفاده از آن در صنعت ساختمان سازی به وفور دیده می شود. در پاسخ به این سوال که اجزای تشکیل دهنده تری دی پانل چیست باید گفت، این مصالح از یک لایه پلی استایرن و دو شبکه مش مفتولی در اطراف آن تشکیل شده است. تری دی پانل وزن سبکی دارد. به همین دلیل در اجزای مختلف ساختمان نظیر سقف ها، دیوار های باربر و غیر باربر مورد استفاده قرار می گیرد. نخستین بار در آمریکا در سال ۱۹۶۷ ویکتور وایزمن، تری دی پانل را به ثبت رساند. در ادامه به این موضوع که 3d panel چیست و سایر مشخصات آن مانند ابعاد تری دی پانل و انواع آن خواهیم پرداخت.
پانل سه بعدی (به انگلیسی: 3D Panel) یک سیستم پیش ساخته است و همانطور که از نام آن پیداست از کنار هم قرار گرفتن 3 لایه مصالح مختلف به وجود می آید. هسته مرکزی تری دی پانل، یک لایه پلی استایرن (یونولیت نسوز) است. در دو طرف این هسته دو شبکه فولادی که به اصطلاح مش نامیده می شوند، قرار دارند. تعدادی خرپای فلزی (برشگیر) از لایه پلی استایرن عبور کرده و دو شبکه فولادی را به یکدیگر متصل می کنند. وزن تری دی پانل با توجه به وجود لایه پلی استایرن، کم و سبک است. از این رو با استفاده از تری دی پانل پیش ساخته در دیوار و سقف، وزن کل سازه کاهش می یابد.
امروزه با پیشرفت تکنولوژی در ساخت مصالح ساختمانی، استفاده از مصالح نوین مانند تری دی پانل ها در ساختمان سازی مزایای متعددی به همراه دارد. از مهم ترین مزایای تری دی پانل ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
به طور کلی می توان گفت که مزایای تری دی پانل باعث شده است تا طراحان و مهندسان سازه، این سیستم را در طراحی و اجرای ساختمان ها مدنظر قرار دهند.
در پاسخ به این سوال که کاربرد تری دی پانل چیست باید گفت که استفاده از آن به عنوان دیوار و سقف توسط مهندسان سازه مورد تایید است. با توجه به وزن سبک و ابعاد تری دی پانل ، می توان از آن به عنوان دیوار باربر و یا غیر باربر، سقف و حتی دیوار باربر برشی استفاده نمود. در سازه های بلند مرتبه نیز از تری دی پانل به جای مصالح سنتی استفاده می شود.
تری دی پانل ها در دو نوع سقفی و دیواری تولید می شوند. نوع دیواری آن ها نیز به دو دسته باربر و غیر باربر تقسیم می شود. در ادامه به معرفی انواع تری دی پانل ، خواهیم پرداخت.
طبق دستور العمل اجرایی دیوار های تری دی پانل، می توان از پانل های سه بعدی در سیستم باربر جانبی سازه مانند دیوارهای برشی استفاده نمود. ضخامت دیوار تری دی پنل باربر ، از نوع غیر باربر بیشتر است به طوری که باید قطر مفتول حداقل 3 میلی متر باشد. همچنین باید از عایق با چگالی حدوداً ۱۵ کیلوگرم بر متر مکعب استفاده شود. لازم به ذکر است که اتصال تری دی پانل های باربر به سازه ی اصلی باید به روش صحیح و اصولی انجام شود تا نیروی جانبی سازه به درستی مهار شود.
از تری دی پانل های غیر باربر در سازه های اسکلت فولادی و بتنی به عنوان دیوارهای جداکننده فضاهای داخلی استفاده می شود. این نوع تری دی پانل ضخامت کمتری نسبت به نوع باربر دارد. قطر مفتول به کار رفته در آن حداقل ۲ میلی متر می باشد. همچنین چگالی عایق دیوار تری دی پانل غیر باربر حدوداً ۱۰ کیلوگرم بر متر مکعب است.
ضخامت عایق پلی استایرن در تری دی پانل سقفی باید بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلی متر و عرض آن باید بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی متر باشد. از این نوع در سقف های افقی و یا شیبدار با شیب کم استفاده می شود و عملکرد آن ها به عنوان عضو باربر خمشی و دیافراگم افقی می باشد. همچنین حداقل و حداکثر ضخامت بتن روی پانل سقفی به ترتیب ۵ و ۷ سانتی متر است.
همان طور که گفته شد، استفاده از تری دی پانل در ساختمان سازی بسیار گسترش یافته است. با توجه به ابعاد تری دی پانل می توان از آن در سقف و دیوار های ساختمان استفاده کرد. البته لازم به ذکر است پس از قرار گیری پانل سه بعدی در جای تعیین شده، عمل بتن پاشی یا همان شاتکریت انجام می شود. ضخامت بتن شاتکریت ۴۰ الی ۸۰ میلی متر در نظر گرفته می شود. قطر اعضای خرپایی، ۵ میلی متر و فاصله آن ها از یکدیگر 100 میلی متر می باشد. متداول ترین ابعاد تری دی پانل به شرح جدول زیر خواهد بود:
ابعاد تری دی پانل
اندازه چشمه (سانتی متر) | 5*5 | 8*8 | 10*10 | 15*15 |
قطر مفتول (میلی متر) | 2.2 الی 4 | 2.2 الی 4 | 2.2 الی 4 | 2.2 الی 4 |
ضخامت پلی استایرن (سانتی متر) | 5 الی 15 | 5 الی 15 | 5 الی 15 | 5 الی 15 |
طول و عرض تری دی پانل (متر) | 1*2 ، 1*3 ، 1*4 | 1*2 ، 1*3 ، 1*4 | 1*2 ، 1*3 ، 1*4 | 1*2 ، 1*3 ، 1*4 |
وزن استاندارد تری دی پانل ها قبل از مرحله شاتکریت حدوداً بین 4 تا 10 کیلوگرم بر متر مربع است. این مقدار نشان می دهد که وزن پانل های سه بعدی تا چه میزان کم و سبک است. در واقع وزن تری دی پانل بعد از بتن پاشی (شاتکریت) و نازک کاری بیشتر می شود.
وزن دیوار تری دی پانل در صورتی که غیر باربر باشد، به روش زیر محاسبه می شود:
ضخامت شاتکریت در هر طرف به طور میانگین 2.5 سانتی متر است که مجموع دو طرف 5 سانتی متر خواهد شد. با در نظر گرفتن وزن مخصوص بتن که 2500 کیلوگرم بر متر مکعب (25 کیلوگرم بر سانتی متر مربع) است، وزن دیوار تری دی پانل غیر باربر حدوداً 130 کیلوگرم بر متر مربع خواهد شد.
وزن دیوار تری دی پانل در صورتی که باربر باشد، به روش زیر محاسبه می شود:
ضخامت بتن شاتکریت در هر طرف به طور میانگین 4 سانتی متر است که مجموع دو طرف 8 سانتی متر خواهد شد. با احتساب وزن مخصوص بتن که 2500 کیلوگرم بر متر مکعب است، وزن دیوار تری دی پانل باربر حدوداً 200 کیلوگرم بر متر مربع خواهد شد.
قیمت تری دی پنل با توجه به چندین عامل مهم و اساسی محاسبه می شود. قیمت خام تری دی پانل، هزینه باربری از کارخانه تا محل پروژه، دستمزد نصب، قیمت شاتکریت و قیمت مصالح جانبی همگی در تعیین قیمت نهایی تری دی پنل نقش به سزایی دارند.
به طور کلی با در نظر گرفتن عوامل ذکر شده، حداقل و حداکثر قیمت نهایی تری دی پانل به ترتیب 50.000 و 70.000 تومان به ازای هر مترمربع می باشد. البته لازم به ذکر است با توجه به نوسانات بازار، بهتر است برای استعلام دقیق قیمت تری دی پانل در رشت ، تهران و سایر شهرهای ایران با کارشناسان فروش عمران مدرن از طریق شماره های موجود در وب سایت تماس حاصل فرمایید.
به عنوان جمع بندی موضوع تری دی پانل چیست باید افزود، استفاده از تری دی پانل ها در صنعت ساختمان سازی موجب بهبود کیفیت فرآیند ساخت و ساز خواهد شد. با توجه به مزایای منحصر به فرد تری دی پانل و کاربرد گسترده آن در مهندسی عمران و صنعت ساختمان، انتظار می رود که استفاده از این سیستم روز به روز گسترش یابد و نقش بارزی در بهبود عملکرد ساختمان ها داشته باشد.
اکنون که از پاسخ سوال 3d panel چیست مطلع هستید بهتر می توانید نسبت به خرید آن اقدام نمایید. مجموعه عمران مدرن مفتخر است که انواع تری دی پانل همدان ، تری دی پانل ساری و … را با بهترین کیفیت و مناسب ترین قیمت به مشتریان ارائه می دهد. به منظور دریافت مشاوره رایگان و استعلام قیمت تری دی پنل می توانید با کارشناسان عمران مدرن تماس حاصل فرمایید.
برای مطالعه بیشتر:
تصور کنید در یک دفتر کار با پارتیشن شیشه ای فریم لس نشسته اید؛ آیا…
استفاده از پارتیشن شیشه ای تک جداره وقتی قصد تفکیک فضاهای داخلی را دارید اما…
هبلکس به عنوان یکی از مصالح ساختمانی سبک و مقاوم، جایگاه ویژه ای در صنعت…