استعلام قیمت
۰۲۱-۶۲۹۹۹۶۷۵
سقف و پوشش بام

مشخصات ورق عرشه فولادی

مشخصات ورق عرشه فولادی از جمله موضوعاتی است که باید به عنوان یک مهندس و سازنده از آن مطلع باشید. ورق عرشه فولادی، که به آن ورق متال دک (Metal Deck) نیز گفته می ‌شود، نوعی ورق فولادی گالوانیزه شده است که به شکل ذوزنقه‌ یا موج ‌دار، فرم داده می‌ شود. این ورق‌ ها به عنوان بخشی از سیستم سقف یا کف کامپوزیت در ساختمان‌ ها مورد استفاده قرار می ‌گیرند و مزایای متعددی از جمله سرعت اجرای بالا، کاهش وزن سازه و افزایش مقاومت را به همراه دارند. در این مقاله از عمران مدرن، مشخصات ورق عرشه فولادی و مشخصات سقف عرشه فولادی را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

مشخصات فنی ورق عرشه فولادی

پیش از اجرای سقف عرشه فولادی نیاز است از مشخصات فنی ورق به کار رفته در این سقف، مطلع باشید. به همین جهت در این قسمت، مشخصات فنی ورق عرشه فولادی به طور خلاصه آورده شده اند:

  • جنس: فولاد نرمه با مقاومت تسلیم بین ۲۱۰ تا ۲۵۰ مگاپاسکال
  • ضخامت: معمولاً بین ۰.۸ تا ۱.۲ میلی متر
  • عرض: معمولاً بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی متر (عرض ‌های رایج شامل ۱۲۵۰، ۱۰۰۰ و ۹۴۰ میلی ‌متر)
  • طول: ۱ تا ۱۲ متر یا بیشتر (بر اساس سفارش مشتری)
  • ارتفاع کنگره (گام): معمولاً بین ۵۰ تا ۷۵ میلی ‌متر
  • فاصله بین گام‌ ها: معمولاً حدود ۰.۳ متر
جزئیات ورق عرشه فولادی

مشخصات سقف عرشه فولادی چیست

سقف عرشه فولادی از ورق های فولادی گالوانیزه، برش گیر، آرماتور و بتن ساخته می شود و به همین دلیل از مقاومت بالایی در برابر شرایط خارجی برخوردار است. ویژگی ها، طراحی و نحوه اجرای سقف عرشه فولادی، باعث شده است که این سقف در برابر حریق و آتش سوزی مقاوم شود. همانطور که ذکر شد ورق های به کار رفته در سقف ‌های عرشه فولادی، با روی (گالوانیزه) پوشانده می ‌شوند و این موضوع نقش مهمی در استفاده از این ورق ها در تمامی شرایط آب و هوایی دارد. از دیگر مشخصات سقف عرشه فولادی می توان به عدم نیاز به قالب ‌بندی اشاره کرد. ورق های فولادی به عنوان قالب دائمی عمل کرده و هنگام زلزله با ریزش قطعات مواجه نخواهید شد. از دیگر سقف های سازه ای رایج می توان به سقف کوبیاکس، سقف کاپوزیت و سقف یوبوت اشاره کرد.

طبق مبحث ۱۰ مقررات ملی ساختمان، ارتفاع اسمی عرشه فولادی نباید از ۷۵ میلی متر بیشتر باشد. پهنای متوسط کنگره های پر شده با بتن نباید کمتر از ۵۰ میلی متر باشد. لیکن در محاسبات نباید بزرگ تر از حداقل پهنای آزاد (خالص) در نزدیکی سطح فوقانی عرشه فولادی در نظر گرفته شود. عرشه فولادی باید در فواصلی حداکثر ۴۵۰ میلی متر به مقطع فولادی و سایر اعضای تکیه گاهی مهار شود. این مهار ها می توانند برش گیر هایی از نوع گل میخ، ترکیبی از گل میخ ها و جوش های نقطه ای یا هر راهکار فنی دیگر باشد.

مشخصات فنی ورق عرشه فولادی

مواد اولیه و جنس ورق عرشه فولادی

هسته اصلی ورق عرشه فولادی اغلب از فولاد نرمه با مقاومت تسلیم بین ۲۱۰ تا ۲۵۰ مگاپاسکال ساخته می ‌شود. این فولاد به علت شکل ‌پذیری بالا، امکان تولید ورق‌ ها را در ابعاد و اشکال مختلف فراهم می‌ سازد. ورق های عرشه فولادی به صورت گالوانیزه تولید می شوند. کوتینگ روی این صفحات در حدود ۷۰ تا ۲۱۰ میکرون می باشد.

ابعاد و ضخامت ورق عرشه فولادی

در مبحث مشخصات ورق عرشه فولادی می توان به ابعاد و ضخامت ورق اشاره کرد. این مشخصات بر اساس نیاز پروژه و طراحی سازه متفاوت است. با این حال، ابعاد استاندارد و رایجی نیز وجود دارد. عرض ورق ‌ها معمولاً بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی‌ متر متغیر است. عرض‌ های رایج شامل ۱۰۰۰، ۱۲۵۰ و ۹۴۰ میلی ‌متر می ‌باشد. عرض مفید ورق (پس از همپوشانی) نیز معمولاً کمتر از عرض خام آن است. در خصوص طول ورق عرشه فولادی باید گفت که طول این ورق ها از ۱ تا ۱۲ متر یا حتی بیشتر (تا ۱۵ متر) می باشد و بر اساس سفارش مشتری و نقشه اجرایی تعیین می ‌شود.

ضخامت ورق ‌های عرشه فولادی معمولاً بین ۰.۸ تا ۱.۲ میلی ‌متر است. در طراحی سازه، ضخامت فلز پایه بدون پوشش در نظر گرفته می ‌شود که باید حداقل ۰.۹۵ ضخامت فرض شده در طراحی باشد. ارتفاع کنگره ‌ها (گام ها) معمولاً بین ۵۰ تا ۷۵ میلی‌ متر است. این ارتفاع نقش مهمی در مقاومت و ظرفیت باربری ورق دارد. فاصله بین گام‌ ها نیز معمولاً حدود ۰.۳ متر است.

لازم به ذکر است هرچه پوشش در ورق‌ های گالوانیزه بیشتر باشد نشان دهنده بالاتر بودن کیفیت ورق گالوانیزه تولید شده است. اگر پوشش روی ورق ‌ها ۲۷۵ گرم بر متر‌مربع باشد، یعنی ضخامت تقریبی آن ۰,۰۲ میلی ‌متر روی هر سمت ورق است.

سایر مشخصات سقف عرشه فولادی

در سقف عرشه فولادی از بتن و برش گیر استفاده می شود که این مصالح نیز باید دارای مشخصات زیر باشند:

مشخصات فنی بتن

مقاومت فشاری و عیار بتن بر اساس طراحی سازه تعیین ‌شود. همچنین اسلامپ مناسب برای بتن‌ ریزی بر روی ورق عرشه فولادی باید به گونه ‌ای باشد که بتن به خوبی در بین کنگره‌ ها نفوذ کند و سطح ورق ها، آرماتورها و گل میخ ها را بپوشاند. ضخامت دال بتنی در قسمت فوقانی عرشه فولادی نباید کمتر از ۵۵ میلی متر باشد.

مشخصات فنی گل میخ

برش گیر های گل میخ کلاهک دار از جنس فولاد بوده و قطر و طول آن ها بر اساس طراحی سازه و ضخامت ورق عرشه فولادی تعیین می ‌شود. طبق مبحث دهم مقررات ملی ساختمان، دال بتنی باید توسط برش گیر های از نوع گل میخ با قطر حداکثر ۲۰ میلی متر به مقطع فولادی متصل شوند. پس از نصب ارتفاع گل میخ ها که از بالای عرشه فولادی اندازه گیری می شود نباید از ۴۰ میلی متر و نصف ضخامت دال بتنی روی عرشه کوچک تر باشد. به عبارتی حداقل ارتفاع گل میخ بعد از نصب (از بالای ورق) ۴۰ میلی‌ متر باشد. پوشش بتن روی گل میخ ها نباید از ۱۵ میلی متر کمتر باشد.

نقشه اجرایی به همراه مشخصات سقف عرشه فولادی

جمع‌ بندی

در انتهای مقاله مشخصات ورق عرشه فولادی به عنوان جمع بندی باید افزود که این ورق به دلیل مزایای متعدد، کاربرد گسترده ای در صنعت ساختمان سازی دارد. انتخاب صحیح ابعاد، ضخامت و مشخصات فنی ورق، نقش مهمی در عملکرد و ایمنی سازه ایفا می نماید. در هنگام انتخاب و استفاده از این مصالح ساختمانی، رعایت استانداردها و مقررات مربوطه ضروری است. جهت اجرای اسکلت فلزی و همچنین اجرای سقف عرشه فولادی همین حالا از طریق شماره ۶۲۹۹۹۶۷۵-۰۲۱ با کارشناسان عمران مدرن تماس بگیرید.

برای مطالعه بیشتر:

آخرین عناوین

باکس بتنی پل

باکس بتنی پل ، یکی از مهم ‌ترین و پر استفاده‌ ترین انواع سازه‌ های…

12 ساعت پیش

نمایندگی بتن اکسپوز

در بازار رقابتی امروز، نمایندگی بتن اکسپوز معتبر نقش کلیدی و حیاتی در تأمین و…

13 ساعت پیش

بتن rcc – بتن scc – آسیا بتن

بتن غلتکی یا Roller Compacted Concrete (RCC) یکی از پیشرفته‌ترین و اقتصادی‌ترین مصالح ساختمانی است…

16 ساعت پیش

نیوجرسی بتنی شنزار

نیوجرسی بتنی شنزار یکی از محصولات تولیدی این کارخانه است که از کیفیت بالایی برخوردار…

2 روز پیش

مقایسه قیمت سقف عرشه فولادی با تیرچه بلوک

مقایسه قیمت سقف عرشه فولادی با تیرچه بلوک از جمله موضوعاتی است که اطلاع از…

2 روز پیش

بتن ریزی سقف عرشه فولادی

بتن ریزی سقف عرشه فولادی یکی از مراحل اساسی در اجرای این نوع سقف است؛…

2 روز پیش