رنگ نورپردازی که برای روشنایی نمای آپارتمان ها و ساختمان ها به کار می رود، تاثیر بسزایی در جلوه و شکوه ساختمان ها مخصوصا در هنگام شب دارد. نورپردازی نما به روشنایی فضای خارجی ساختمان مانند دیوار ها، جزئیات طراحی، ستون ها، بالکن ها و طاق ها اشاره دارد. همان طور که در روشنایی روز طراحی نمای ساختمان توجه رهگذران را به خود جلب می کند، نحوه به چشم آمدن معماری ساختمان در طول شب نیز اهمیت بسیاری دارد. رنگ ها و نورها روح هنرمندانه ای به نما بخشیده و جزئیات معماری شگفت انگیز آن ها به بهترین شکل به نمایش می گذارند. حتی با انتخاب درست رنگ نورپردازی نمای ساختمان، می توان بنا را تبدیل به یک شاهکار بصری و نماد در منطقه خود نمود.
تاثیر رنگ ها بر احساسات و هیجانات انسان در پژوهش های بسیاری به اثبات رسیده است. به همین جهت، رنگی که برای نورپردازی نمای ساختمان انتخاب می شود، می تواند پیام یا احساس خاصی را به بیننده منتقل کند. آشنایی و درک تاثیر هر طیف رنگی بر روان انسان ها، راهنمای خوبی در انتخاب رنگ مناسب نورپردازی نمای ساختمان می باشد. در این مقاله، راهنمای کاملی برای انتخاب رنگ مناسب نورپردازی نمای ساختمان ارائه شده است.
عوامل مهم در انتخاب رنگ مناسب نورپردازی نما
همان طور که طراحی نورپردازی نما، تاثیر بسیاری بر جلوه ساختمان می گذارد، انتخاب رنگ نورپردازی نما نیز تصمیم بسیار مهم و حیاتی است. نیازی به نگرانی نیست؛ چرا که با مد نظر قرار دادن و توجه به برخی عوامل همچون سبک معماری نما، محیط اطراف و نمادهای فرهنگی می توان رنگ مناسب نورپردازی نما را برگزیده و ظاهر خیره کننده ای به آن بخشید. با آگاهی از تاثیر رنگ ها و انتخاب رنگ مناسب هر سبک نما، می توان بر بنایی را به شاهکاری هنری تبدیل کرد. در ادامه به بررسی بیشتر عوامل موثر بر انتخاب رنگ مناسب برای نورپردازی نمای ساختمان ها پرداخته ایم.
تاثیر سبک معماری ساختمان
طراحی و سبک معماری ساختمان، نقش مهمی در انتخاب رنگ نورپردازی نمای آن دارد. در حالت کلی، سبک طراحی ساختمان ها به دو دسته سبک مدرن و سبک کلاسیک تقسیم می شود. برای نورپردازی نمای ساختمان های مدرن از رنگ های خنثی یا براق استفاده می شود. از جمله رنگ های مناسب برای نورپردازی یک ساختمان به سبک مدرن می توان به سفید، کرم، خاکستری و رنگ های چشمگیری مانند قرمز، آبی یا زرد برای تاکید بر طراحی نما اشاره کرد. همچنین امروزه یکی از مدل های نورپردازی نما برای ساختمان های تجاری که رایج گشته است، نورپردازی به شیوه پویا بوده که در آن از تعداد زیادی LED برای نورپردازی نما استفاده می شود. رنگی که این LED ها بر روی نما ایجاد می کنند، بسته به طرح تصویر انتخاب شده، متفاوت خواهد بود.
در نورپردازی ساختمان هایی که به سبک کلاسیک یا نما رومی ساخته شده اند، برجسته کردن شکوه، ظرافت و جزئیات معماری به کار رفته در نمای آن، نقش کلیدی دارد. نکته مهم دیگر درباره نورپردازی ساختمان های با نمای کلاسیک، رنگ مصالح نما بوده که اغلب در طیف های مختلف رنگ کرم هستند. به همین دلیل برای روشن کردن نماهای کلاسیک، رنگ های گرم یا خنثی مانند کرم، سفید، طلایی و قهوه ای روشن انتخاب های خوبی هستند.
روشنایی نما در شرایط جوی گوناگون
یکی از نکات مهم در انتخاب رنگ نورپردازی نما ساختمان ها، توجه به شرایط آب و هوایی غالب منطقه است. به عنوان مثال در مکان هایی که رطوبت و احتمال مه گرفتگی و یا حتی طوفان گرد و غبار در طی شبانه روز زیاد است، بهتر است از رنگ های قوی تر برای نورپردازی نما استفاده شود. به این ترتیب در صورت مه گرفتگی یا غبارآلودگی هوا، روشنایی نما همچنان مشخص خواهد بود. اما برای مناطقی که شرایط آب و هوایی معتدلی دارند، به کار بردن رنگ ها کم رنگ تر و یا استفاده از لامپ ها با توان کمتر، به منظور صرفه جویی در انرژی و هزینه ها عاقلانه تر است.
ایجاد حس دلخواه با انتخاب رنگ نورپردازی نما
بسیاری اوقات می توان به تناسب نوع کاربری ساختمان و معماری آن، به کمک نورپردازی و رنگ های به کار رفته در آن، حس و حال دلخواهی را در ساکنان آن به وجود آورد. به عنوان مثال استفاده از رنگ های گرم مانند کرم و نارنجی، انرژی بخش بوده و از سویی دیگر، رنگ های سرد مانند آبی، آرامش بخش می باشند. رنگ های خنثی نیز جلوه ای لاکچری به نما می بخشند.
نورپردازی در مناسبت ها و رویدادها
یکی از کارهای متدوال و مرسوم در سراسر دنیا، نورپردازی نمای ساختمان ها به رنگ های مختلف در طی زمان مناسبت ها، مراسم و رویدادهای فرهنگی-هنری است. رنگ های به کار رفته در نورپردازی ها الهام گرفته از نمادها و ریشه مناسبت ها و اعیاد می باشند.
رنگ های نمادین در فرهنگ های مختلف
یکی دیگر از مواردی که خوب است در هنگام انتخاب رنگ مناسب نورپردازی نما به آن دقت کنیم، معنای نمادین رنگ ها در فرهنگ های مختلف است. به عنوان مثال، در برخی از کشورها و فرهنگ ها، استفاده از رنگ قرمز به معنای خوش شانسی، رفاه و برکت است. یا در برخی از فرهنگ ها از نور سفید برای مکان های مقدس به نشانه پاکی کاربرد فراوانی دارد.
برای مطالعه بیشتر:
دیدگاهتان را بنویسید