برشکاری با هواگاز یا هوا برش ، از قدیمی ترین، محبوب ترین و پرکاربردترین روش های برشکاری محسوب می گردد. در این روش که از جمله برشکاری های گرمایی است، به منظور برش دادن فلزات از گاز (عموما استیلن) و اکسیژن استفاده می شود. گاز مورد استفاده در برش هواگاز به عنوان سوخت و به منظور پیش گرمایش فلز مورد استفاده قرار می گیرد. بدین منظور از گازهای استیلن ، پروپیلن ، پروپان و گاز طبیعی استفاده می گردد. در این میان گاز استیلن با ایجاد حداکثر حرارت ۳۱۶۰ درجه سانتی گراد بیشترین دمای شعله و گاز طبیعی با ایجاد حداکثر حرارت ۲۷۷۰ درجه سانتی گراد کمترین میزان دمای شعله را ایجاد می کنند.
شایان ذکر است که خلوص گاز اکسیژن مورد استفاده در هوابرش ، باید حداقل ۹۹/۵ درصد باشد. زیرا با کاهش ۱ درصد از خلوص اکسیژن مورد استفاده در برشکاری با هواگاز ، سرعت برش تا حدود ۲۵ درصد کاهش و مصرف گاز تا حدود ۲۵ درصد افزایش می یابد.
نحوه برشکاری با هواگاز
اولین مرحله در برشکاری با هواگاز تامین حرارت اولیه مورد نیاز است. به این منظور گاز استیلن به کمک یک مشعل بر محل برش پاشیده می شود. حرارت ایجاد شده ، پیش گرمایش فلز را انجام می دهد. به این معنی که فلز را برای ذوب و برش آماده می کند، اما در این حالت فلز هنوز به دمای ذوب نرسیده است.
پس از آن بر روی سطح فلز اکسیژن دمیده می شود. اکسیژن با فلز داغ واکنش داده و فلز در اکسیژن اکسید می گردد. در اثر این واکنش گرما و حرارت زیادی تولید شده و منجر به تشکیل اکسید آهن یا اسلگ می گردد که در اصطلاح عامیانه به آن گل گفته می شود.
در ادامه گاز اکسیژن خالصی که با فشار دمیده می شود، اکسید آهن تشکیل شده را به بیرون پرتاب کرده و بدین ترتیب فلز بریده می شود.
انواع شعله در برش هواگاز
به طور کلی شعله های هوابرش به سه دسته زیر تقسیم بندی می گردند:
- شعله با مقدار گاز بیشتر نسبت به اکسیژن (Carburizing Flame)
- شعله خنثی (Neutral Flame)
- شعله اکساینده (Oxidizing Flame)
شعله اکساینده به شعله ای گفته می شود که مقدار اکسیژن آن بیشتر از مقدار گاز مخلوط باشد. شعله خنثی ، شعله ای است که مخلوط حجمی خارج شده از مشعل برای گاز و اکسیژن یکسان باشد. از آنجایی که شعله خنثی تغییر زیادی در ترکیب اصلی فلز ایجاد نمی کند، مناسب ترین شعله برای برش اکثر فلزات محسوب می گردد.
در نوع اول شعله ذکر شده، تنها از گاز تشکیل شده و اکسیژن مورد نیاز برای برش را از هوای اطراف تامین می کند. از آنجایی که این مقدار اکسیژن برای سوختن کامل گاز کافی نیست، شعله دود کرده و برای استفاده مناسب نمی باشد. به منظور افزایش اکسیژن باید شیر سوزنی را باز کرده تا شعله رنگ آبی – سفید به خود بگیرد و دمای لازم برای انجام برشکاری با هواگاز ، در مخروط داخلی ایجاد گردد.
مزایای برشکاری با هواگاز
برشکاری با هواگاز از جمله روش های برشکاری ارزان قیمت محسوب می گردد. همچنین هزینه سرویس و نگهداری آن پایین می باشد. هزینه اولیه مورد نیاز در این روش نسبت به روش برشکاری پلاسما کمتر است. نحوه اجرای آن آسان بوده و به راحتی می توان طرح و شکل های مختلفی را به کمک برشکاری با هواگاز ایجاد نمود. از دیگر مزایای هوابرش می توان به کیفیت بالای برشکاری اشاره کرد.
مشعل برش هواگاز این قابلیت را دارد که بر روی دستگاه CNC قرار بگیرد. این امر امکان برشکاری با هر نقش و طرح دلخواهی را فراهم می نماید. با برشکاری هواگاز ، امکان برش ورق با ضخامت های مختلف وجود داشته و بر روی انواع فلزات قابل استفاده است. به طور معمول از این روش برای برش ورق های با ضخامت ۱۰ تا ۲۰۰ میلی متر استفاده می گردد، اما با بکارگیری روش های خاص می توان از برش هواگاز برای برش ورق های با ضخامت ۶ تا ۳۰۰ میلی متر نیز استفاده نمود.
از دیگر مزایای هوا برش امکان نصب چندین مشعل (تورچ) به صورت همزمان و موازی می باشد، این امر سبب می گردد که بدون هزینه اضافی ظرفیت تولید افزایش یابد.
برای مطالعه بیشتر:
دیدگاهتان را بنویسید