گرمایش از کف یا رادیاتور ؟ هنگام ساخت، بازسازی یا توسعه ساختمان، انتخاب نوع سیستم گرمایشی می تواند موضوعی چالش برانگیز باشد. در فصل سرما روش های مختلفی جهت تامین گرمای لازم، مورد استفاده قرار می گیرد. گرمایش از کف یا رادیاتور ، هر دو از پرطرفدارترین سیستم های گرمایشی می باشند. در ادامه جهت راهنمایی برای انتخاب میان گرمایش از کف یا رادیاتور توضیحاتی ارائه شده است.
سیستم گرمایش از کف در دو نوع گرمایش به وسیله جریان الکتریسیته و گرمایش به وسیله گردش آب داغ تولید می شود. در گرمایش از کف برقی کابل های حرارتی در زیر کفپوش نصب و با عبور جریان برق گرم می شوند. در اجرای گرمایش از کف به وسیله آب داغ، لوله هایی پنج لایه زیر کفپوش نصب می شوند. آب گرمی که توسط بویلر تولید می شود از طریق پمپ در لوله ها به جریان می افتد. از این طریق گرمای آب وارد لوله ها شده و به کف خانه منتقل می گردد. رادیاتورها شامل دو نوع رادیاتور بخار و رادیاتور آب گرم می باشند. در رادیاتور بخار، دیگ بخار دمای آب را افزایش می دهد تا به بخار آب تبدیل گردد. بخار آب توسط لوله کشی به رادیاتور می رسد و به دنبال آن گرمای مطلوب تامین می گردد. در نوع دوم، رادیاتور آب گرم مورد نیاز را از دیگ موتورخانه و پکیج حرارتی دریافت می نماید. در واقع گرمایش به وسیله آب گرم میان گرمایش از کف یا رادیاتور مشابه می باشد.
نحوه پخش گرما در گرمایش از کف یا رادیاتور کاملا متفاوت می باشد. در سیستم گرمایش از کف، کل کف ساختمان توسط گرمای یکنواخت گرم می شود. اما در سیستم رادیاتوری توزیع گرما و جریان هوا از محل نصب رادیاتور رخ می دهد.
در فضاهایی با متراژ و مساحت زیاد، رادیاتورهای کناری قادر به گرم کردن محیط وسط سالن نمی باشند. در چنین فضایی، جریان هوا به خوبی ایجاد نشده و فضای وسط سالن و اتاق ها سرد می ماند. در نتیجه برای فضاهای بزرگ، میان گرمایش از کف یا رادیاتور ، سیستم گرمایش از کف انتخاب بهتری می باشد.
میزان سردسیری منطقه جغرافیایی و حتی طبقه واحد ساختمانی در مقدار سرد بودن کف تاثیرگذار می باشند. واحد های بنا شده در طبقه اول و بالای پارکینگ دارای کف سردتری نسبت به باقی واحد ها می باشند. برای فضاهایی که کف بنا همیشه سرد می باشد، میان گرمایش از کف یا رادیاتور ، استفاده از سیستم گرمایش از کف توصیه می شود.
درجه گرمای مطلوب سیستم گرمایش از کف در بازه دمایی ۳۵-۳۰ ایجاد می گردد. در مورد سیستم رادیاتوری، این بازه دمایی ۷۰-۶۰ درجه می باشد. در نهایت بازه دمایی گرمایش از کف یا رادیاتور را باید با توجه به طبع افراد بررسی و انتخاب نمود.
در سیستم گرمایش از کف، تمام تجهیزات در زیر کفپوش قرار گرفته و هیچ گونه زائده ای در فضای بیرونی قرار نمی گیرد. از این رو طراحان داخلی، میان گرمایش از کف یا رادیاتور ، سیستم گرمایش از کف را مطلوب تر می دانند.
میان گرمایش از کف یا رادیاتور ، رادیاتور نیاز بیشتری به سرویس و نگهداری دارد. در سیستم رادیاتوری، شیرهای رفت و برگشت هر بلوک رادیاتور نیاز به سرویس و نگهداری دارند. همچنین رادیاتورها بعد از هر ۵ الی ۶ سال رسوب گرفته و باید اسیدشویی شوند. در سیستم گرمایش از کف، تنها کلکتور ممکن است برای تعویض شیرها نیاز به سرویس و نگهداری پیدا کند.
در مواقعی که هوا به صورت ناگهانی سرد می شود، میان گرمایش از کف یا رادیاتور ، سیستم رادیاتوری پاسخگویی بهتری دارد. هنگامی که رادیاتورها از طریق پکیج یا موتورخانه روشن می گردند، در کمتر از ۳۰ دقیقه گرم می شوند. اما در سیستم گرمایش از کف نمی توان دما را به یک باره بالا برد.
با توجه به نکات بخش قبل، در ادامه یک جمع بندی برای مزایا و معایب گرمایش از کف یا رادیاتور ارائه شده است.
مزایای سیستم گرمایش از کف:
مزایای سیستم رادیاتوری:
معایب سیستم گرمایش از کف:
معایب سیستم رادیاتوری:
هزینه گرمایش از کف یا رادیاتور ، هر دو وابسته به فاکتور و عوامل متعددی می باشند و نمی توان مطلقا یکی را به صرفه تر از دیگری دانست. برای مثال در شرایطی که خانه ای ساخته یا بازسازی می شود و لوله ها باید به طور کامل تعبیه یا تعویض گردند، استفاده از سیستم گرمایش از کف توصیه می شود. اما اگر خانه ساخته شده است، رادیاتور به دلیل عدم نیاز به خرابی کف و متراژ لوله کشی کمتر، مقرون به صرفه تر خواهد بود.
در مثالی دیگر می توان به هزینه لوله کشی در دو سیستم اشاره نمود. هر دو سیستم گرمایش از کف یا رادیاتور از لوله های پنج لایه استفاده می شود. با این حال در اجرای گرمایش از کف، مساحت لوله کشی بسیار بزرگ تر از سطح کف ساختمان می باشد و می توان گفت تمام گوشه ها و قسمت های ساختمان باید با لوله پوشانده شود. اما در سیستم رادیاتوری فقط مسیری که رادیاتور در آن قرار گرفته لوله کشی می شود. از این جهت هزینه لوله کشی در سیستم رادیاتوری پایین تر می باشد.
از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمت نصب و اجرای سیستم گرمایش از کف می توان به موارد زیر اشاره نمود:
موارد زیر از عوامل موثر بر هزینه نصب و اجرای سیستم رادیاتوری می باشند:
برای مطالعه بیشتر:
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…
مشاهده نظرات
سلام برای فضاهای بزرگ کدام رو پیشنهاد می کنید؟ گرمایش از کف یا رادیاتور؟
سلام خسته نباشید، به طور کلی هزینه اجرای گرمایش از کف به صرفه تره یا رادیاتور؟
سلام وقتتون بخیر
بین گرمایش از کف یا رادیاتور کدوم هزینه تعمیرات و نگهداریشون بیشتره؟