پله بتنی با کمک میلگرد های فرم داده شده با زاویه های دقیق و طبق نقش های سازه ای و بتون مرغوب ساخته می شود. راه پله بتنی از مقاوم ترین و بهترین انواع است که نه تنها در داخل ساختمان بلکه برای فضاهای باز و هرنوع کاربری دیگری که شرایط بتون ریزی داشته باشد، مناسب می باشد. دوام و ماندگاری پله های بتنی بالا بوده و نسبت به انواع دیگر بسیار دیرتر فرسوده می شوند. انواع پله های بتنی در فرم ها و ابعاد مختلفی قابل اجرا است و این انعطاف پذیری در فرم و اجرا جزو ویژگی های منحصر به فرد آن به شمار می رود.
در ساخت انواع پله های بتنی از میلگرد و بتون استفاده می شود و دیگر نیازی به استفاده از تیرآهن و … نیست. همین امر می تواند هزینه های پله بتنی را تا حدی کاهش دهد. قیمت کلی به عواملی همچون میلگرد ها و نوع و قطر آن ها، کیفیت بتن و مواد افزودنی برای آن، نوع اجرا و … بستگی دارد. یکی از عواملی که ممکن است بر تعیین قیمت موثر باشد، فونداسیون و تکیه گاه است. بار های وارد باید به درستی بر فونداسیون پله بتنی منتقل شده و در ساخت این فونداسیون نهایت دقت به کار برده شود.
راه پله بتنی را می توان در فرم های مختلفی اجرا کرد. انواع پله های بتنی گرد، تک بازو، دو بازو و … از جمله آن ها هستند که در هر فضایی قابلیت اجرا دارند.
پله بتنی گرد معماری زیبایی دارد و به دلیل ظاهر خاص و متفاوتی که دارد در طراحی های مدرن مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین نکته مثبت دیگر در اجرای این پله ها کم جا بودن آن ها می باشد. برای اجرای پله های گرد برای اتصال دو سطح به یکدیگر فضای کمتر نسبت به پله های بازویی یا مستقیم نیاز است. انواع پله های بتنی گرد معمولا بدون پاگرد اجرا شده و برای اتصال طبقات با فاصله زیاد توصیه نمی شود. برای فضاهای آموزشی یا اداری توصیه می شود از نوع گرد استفاده نشود.
برای اتصال ارتفاع های کم می توان از پله های تک بازو استفاده نمود. این پله ها طبقات را در یک مسیر مستقیم به یکدیگر وصل کرده و شامل پاگرد نمی شوند.
راه پله های دو طرفه دو دو نوع L شکل و U شکل طراحی و اجرا می شوند. بین دو بازوی راه پله بتنی در این نوع، یک پاگرد قرار گرفته و ساده ترین نوع می باشند.
انواع پله های بتنی چند بازو بیش از یک پاگرد دارند و برای اجرا به فضای بیشتری نسبت به سایر انواع نیازمندند.
جزئیات اجرایی باید به طور دقیق رعایت شود و با رعایت تمام اصول و ضوابط صورت گیرد. برای اجرای یک راه پله بتنی اصولی در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
اولین مرحله محاسبه اختلاف ارتفاع کف تا کف بین دو طبقه و تعداد پله های مورد نیاز برای ارتباط این دو سطح به یکدیگر است. برای مکان های مسکونی ارتفاع هر عدد پله بین 16 تا 20 سانتی متر و برای فضاهای غیر مسکونی 15 تا 17 سانتی متر در نظر گرفته می شود. اندازه کف پله بتنی نیز در حالت استاندارد باید 30 سانتی متر در نظر گرفته شود.
فاکتوری که در تعیین شیب پله های بتنی موثر است، ارتفاع و طول می باشد. ارتباط این دو به صورت غیر مستقیم است؛ به این صورت که هر چه ارتفاع و طول بیشتر باشد، شیب راه پله بتنی کمتر خواهد بود. شیب استاندارد تا 30 درجه است اما در مواردی ممکن است این شیب تغییر کند. در جدول زیر شیب پله برای کاربری های مختلف ذکر شده است.
جدول توضیحات شیب پله
کاربرد ها | زاویه پله بتنی (درجه) |
پله های بتنی در فضای باز | 17-22 |
پله بتنی در خارج ساختمان | 24-28 |
پله بتنی داخل ساختمان | 29-35 |
راه پله بتنی زیرزمین | 36-39 |
جزئیات اجرایی در مرحله آرماتوربندی پله بتنی از اهمیت بالایی برخودار هستند و باید در اجرای آن ها نهایت دقت را به کار برد. کلیه آرماتوربندی ها باید با توجه به نقشه های سازه ای پیش رود و با نهایت دقت صورت گیرد. بعد از اجرای هر مرحله آرماتوربندی پله های بتنی میلگرد های انتظاری جهت اتصال به رمپ بعدی در نظر گرفته می شوند.
در مرحله قالب بندی از تخته های چند لا استفاده می کنند. این تخته ها به خوبی چرب می شوند تا هنگام جداسازی دچار مشکل نشوند. برای برداشتن قالب ها باید حداقل 21 روز صبر کرد. در این 21 روز بتن کاملا خشک شده و بعد از برداشتن قالب ها ترک نمی خورد.
بتون ریزی راه پله بتنی ، سقف روی آن و تیر ها باید به طور همزمان انجام شود. یکی از نکات مهمی که هنگام بتون ریزی پله های بتنی باید در نظر داشت، جهت آن می باشد. جهت درست از پایین به بالا است تا مواد درشت مانند سنگدانه ها و … در پایین رمپ جمع نشود. روانی بتون مورد استفاده در ساخت راه پله بتنی باید کم باشد و همچنین ویبره آن باید سریع انجام شود تا مواد ته نشین یا روان به سمت پایین نشوند. بعد از بتن ریزی پرداخت بتن نباید فراموش شود. برای پرداخت لازم است با کمک یک ماله سطوح پله شامل کف و ارتفاع به طور کامل صاف شده و آماده سنگ گذاری باشد.
مرحله آخر اجرای پله بتنی ، اجرای سنگ آن است. تراز بودن سنگ ها، ضخامت صحیح آن ها، نصب صحیح و اصولی آن ها از جمله نکاتی است که هنگام اجرا باید در نظر داشت.
چنانچه امکان و فضای کافی برای اجرای پله های بتنی وجود نداشته باشد، می توان با استعلام قیمت نردبان تاشو سقفی یا دیواری ، نسبت به اجرای پله جمع شونده اقدام نمود.
لازم به ذکر است که بر اساس مقررات ملی اجرای پله فرار برای ساختمان های با بیشتر از چهار طبقه الزامی است. ضوابط پله فرار تمامی مشخصات این راه پله همچون عرض، ارتفاع پله، جنس کف پله ها، ارتفاع نرده، محل اجرا، شرایط روشنایی، درب راه پله و … را تعیین نموده که باید در طراحی و اجرای آن مدنظر قرار گیرد.
برای مطالعه بیشتر:
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…