رعایت ضوابط طراحی خانه سالمندان از آن جهت حائز اهمیت می باشد که مخاطبان آن افرادی از گروه سنی حساس هستند و برای تامین آسایش و راحتی آن ها باید تمام نکات و استانداردهای طراحی خانه سالمندان رعایت شود. از مهم ترین نکاتی که در طراحی خانه سالمندان باید در نظر داشته باشید، وجود فضای سبز و محوطه با سایبان های مناسب و محلی برای نشستن، نورگیری مناسب فضاهای داخلی، به خصوص استفاده از نور طبیعی در اتاق های سالمندان و فضاهای جمعی و امکان تهویه مناسب تمام فضاهای بسته و نیمه باز می باشد. در ادامه ریزفضاها در خانه سالمندان و ضوابط طراحی آن ها مورد بررسی قرار می گیرند.
ساخت فضایی آرام و بدون تنش از اولویت های ضوابط طراحی خانه سالمندان می باشد. فضاهای مختلف در یک خانه سالمندان باید به گونه ای طراحی شود که سهولت دسترسی و رفت و آمد افراد در آن به بهترین شکل تامین شود. برای طراحی خانه سالمندان باید ویژگی های روحی و روانی و شرایط جسمی سالمندان به دقت بررسی شده و طبق آن فضاها و راه های ارتباطی طراحی و اجرا شوند.
از جمله فضاهای حائز اهمیت در ضوابط طراحی خانه سالمندان ، طراحی فضای سبز یا محوطه آن است. در طراحی محوطه با توجه به محدودیت های حرکتی سالمندان، نکات مهمی هنگام طراحی وجود دارد که باید حتما رعایت شود.
اتاق های شخصی یا فضای زندگی خصوصی سالمند هم به صورت جمعی و هم خصوصی وجود دارد. طبق ضوابط طراحی خانه سالمندان ، اتاق های جمعی حداکثر تا 4 نفر ظرفیت دارند و حتما باید از نور طبیعی بهره مند باشند. داخل همه اتاق ها فضای سرویس بهداشتی و حمام وجود دارد. فضای کافی برای جابه جایی ویلچیر در همه اتاق ها و کنار تخت ها باید در نظر گرفته شود. همه تخت ها به پنجره اتاق باید دید داشته باشند و در صورت نیاز به فضای خصوصی پارتیشنی در اطراف هر تخت در نظر گرفته شود. نوع متریال کفسازی در اتاق ها باید لغزنده و یا لیز نباشد و از اصطکاک مناسب برخوردار بوده و نرم و انعطاف پذیر باشد.
بر اساس استانداردهای طراحی خانه سالمندان ، همه سرویس ها باید به گونه ای طراحی شوند که مناسب استفاده افراد معلول باشد. میله های حمایت کننده باید در همه فضاهای سرویس بهداشتی نصب شوند. نوع کفسازی و دیوار ها به گونه ای باشد که تمیز کردن آن ها به سهولت انجام شده و آلودگی ها را به خود جذب نکند.
فضاهای جمعی در خانه سالمندان شامل اتاق های نشیمن، سالن تفریح و نرمش، اتاق تلویزیون و … می باشد. بر اساس استانداردهای طراحی خانه سالمندان این فضاها باید پنجره های نورگیر در ابعاد استاندارد داشته باشند و فضا تا جای ممکن روشن باشد. طبق ضوابط طراحی خانه سالمندان در اطراف سالن ها و راهرو ها، میله هایی تعبیه شوند تا عبور و مرور سالمندان تسهیل شود. وسایل سرگرمی و تفریح مناسب برای سالمندان با توجه به شرایط جسمی و توانایی آن ها تامین شود.
از دیگر فضاهایی که در ضوابط طراحی خانه سالمندان باید مورد بررسی قرار بگیرد، فضای مخصوص استراحت کارکنان یا پرستاران است. اتاق هایی که برای استراحت و شیفت پرستاران در خانه سالمندان در نظر گرفته می شود، دسترسی جداگانه ای از فضاهای دیگر داشته و در عین حال باید فاصله کمی با اتاق افراد سالمند داشته باشد تا در صورت بروز مسئله ای، بتوانند در کوتاه ترین زمان در کنار افراد سالمند باشند.
در طراحی خانه سالمندان لازم است نکات کلی و مواردی رعایت شوند که در ادامه مورد بررسی قرار می گیرند. رعایت این استانداردهای طراحی خانه سالمندان ، در بهبود کیفیت طراحی بسیار موثر خواهد بود.
برای مطالعه بیشتر:
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…