استعلام قیمت
۰۲۱-۶۲۹۹۹۶۷۵
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

کنتور مشاع و تفکیکی چیست ؟ هزیه تفکیک کنتور فرعی گاز و آب و برق

کنتور تفکیکی چیست
کنتور تفکیکی

در ساختمان هایی که انشعابات آب ، برق و گاز واحدها مشترک است، عمدتا میزان مصرف بر اساس جمعیت ساکن در واحد و یا به طور مساوی بین واحدها تقسیم می گردد. این درحالی است که اگر یکی از ساکنان نسبت به مدیریت مصرف خود، بی توجهی نماید، متوسط مصرف و به طبع هزینه مصرف آب ، برق و کنتور فرعی گاز برای تمامی واحدها افزایش می یابد. که این موضوع می تواند موجب بروز نارضایتی ساکنین گردد.طرح تفکیک کنتور آب در سال ۱۳۸۹ با آغاز قانون هدفمندی یارانه ها و نگرانی عمومی از افزایش قیمت ها، در دستور کار قرار گرفت. تفاوت و فرق کنتور تفکیکی و مشاع چیست ؟ نوع کنتور برق تفکیکی و مشاع چیست ؟ در ادامه به این سوالات و جزئیات بیشتر پرداختیم.

کنتور هوشمند
کنتور هوشمند

تفکیک کنتور برق نیز طرحی بود که به درخواست مشترکین موکول گردید. اما تفکیک کنتور گاز در برخی موارد بدون مانع با درخواست مشترکان انجام می گیرد و در برخی از ساختمان ها به دلیل قدیمی بودن خطوط لوله گاز و نوع چیدمان فضایی آن در طول و عرض واحدهای مسکونی، لازمه تفکیک کنتور گاز واحدها، تعویض تمامی خطوط لوله گاز در سراسر ساختمان است که گاها مشترکان را از تفکیک کنتور به دلیل تحمیل هزینه های قابل توجه باز می دارد.

تفکیک کنتور هوشمند یک فناوری جدید و نوآورانه برای تفکیک هزینه های آب، برق و گاز مصرفی ساختمان ها و واحدهای تجاری می باشد. این فناوری هزینه و مشکلات مربوط به تفکیک کردن کنتور را از بین برده و اطلاعات آب، برق و گاز مصرفی هر واحد را به صورت جداگانه ثبت و نگهداری می کند.

تفکیک کنتور هوشمند

طی سال های اخیر بسیاری از ساکنین ساختمان ها با افزایش هزینه های آب، برق و گاز نسبت به تفکیک کنتور اقدام نمودند. تفکیک کنتور به تفکیک هزینه های آب، برق و گاز مصرفی کمک کرده و از بروز مشاجرات سر تقسیم هزینه انرژی مصرفی در ساختمان جلوگیری می کند. با این حال تفکیک کنتور بخصوص تفکیک کنتور گاز برای ساختمان های دارای موتورخانه مرکزی و تفکیک کنتور آب دشوار و پر هزینه می باشد. تفکیک کنتور هوشمند یک راهکار نوین برای تفکیک کردن هزینه های انرژی مصرفی ساختمان می باشد.

تفکیک هوشمند کنتور با حذف نیاز به تفکیک کنتور به روش سنتی، هزینه ها و مشکلات مربوط به تفکیک را از میان برده است. این فناوری نوین با ثبت کردن اطلاعات آب، برق و گاز مصرفی هر یک از واحدها و ارائه جزئیات مصرف انرژی برای هر واحد به تقسیم هزینه های آب، برق و گاز مصرفی ساختمان کمک می کند.

تفکیک کنتور هوشمند به صورت اتصال باسیم و بی سیم با بهره گیری از فناوری اینترنت اشیا در ساختمان ها قابل نصب بوده و اطلاعات آب، گاز و برق مصرفی را به صورت پیوسته جمع آوری می کند. از مزایای تفکیک کنتور هوشمند می توان به موارد ذیل اشاره کرد.

  • تقسیم هزینه های آب، برق و گاز مصرفی با توجه به مصرف هر واحد
  • ثبت اطلاعات مربوط به مصرف انرژی مربوط به هر واحد و امکان گزارش گیری
  • امکان اتصال به صورت باسیم و بی سیم
  • جلوگیری از بروز مشاجرات بین واحدها سر تقسیم هزینه های انرژی
  • امکان مشاهده الگو مصرف انرژی برای اصلاح مصرف
  • عدم امکان دستکاری و مخدوش کردن اطلاعات کنتور
  • نصب سریع و هزینه مناسب
  • امکان اتصال به اینترنت اشیا
  • امکان مشخص کردن واحدهای پر مصرف با توجه به میانگین مصرف ساختمان

تفکیک کنتور آب

تفکیک کنتور آب در ساختمان ها برحسب زمان و هزینه های اجرای آن به دو صورت استفاده از کنتور آب اصلی مجزا و یا استفاده از کنتور آب فرعی برای هر واحد صورت می پذیرد.

تفکیک کنتور آب اصلی ساختمان

کنتور آب اصلی معمولا با اسامی دیگری نظیر کنتور آب مولتی جت و یا کنتور آب انشعابی شناخته می شود. این کنتور ها جهت قرائت مامور اداره آب نصب می شوند و در واقع قبضی که برای آپارتمان صادر می شود، بر اساس شماره درج شده بر روی این کنتور ها می باشد. برای تفکیک کنتور آب ، به این صورت که برای هر واحد یک قبض مجزا صادر گردد، لازم است برای هر یک از واحد ها یک کنتور آب اصلی نصب گردد. که برای این کار، لازم است مجوز های لازم از اداره آب منطقه دریافت شود. چراکه همان طور که اشاره گردید، قبضی که برای هر واحد صادر می شود با توجه به شماره ای است که در بدنه کنتور آب حک شده است.

مراحل تفکیک کنتور آب بدین شکل و با تفکیک کنتور آب اصلی برای واحدهای متقاضی شامل موارد ذیل می باشد.

  • ارائه مدارک و مستندات مورد نیاز و درخواست کنتور آب مستقل از طرف متقاضی طبق روش اجرایی واگذاری انشعاب
  • بازدید فنی و امکان سنجی واگذاری کنتور مستقل جهت ملک متقاضی
  • اخذ مجوز های لازم توسط متقاضی و پرداخت هزینه های مربوطه جهت نصب انشعاب (کنتور) مستقل
  • عقد قرارداد با مالکین (متقاضیان) برای واگذاری انشعاب با کنتور های تفکیکی
  • نصب کنتور

کنتور آب فرعی

کنتورهای آب فرعی و یا آپارتمانی در واقع برای تفکیک میزان مصرف هر واحد نصب می شود. این کنتورها در ورودی انشعابات واحد، نصب می گردد و تنها میزان مصرفی آن واحد را اندازه گیری می نماید. مزیت این روش تفکیک این است که برای نصب کنتورهای فرعی نیازی به دریافت مجوز از اداره آب منطقه نمی باشد. در نتیجه به راحتی با دانستن سایز لوله آب داخل ساختمان می توان اقدام به خرید و نصب کنتور آب فرعی در واحد متقاضی نمود.

کنتور آب فرعی هوشمند

کنتور آب فرعی هوشمند اطلاعات مربوط به مصرف آب هر واحد را اندازه گیری کرده و به این وسیله، هزینه آب مصرفی ساختمان را تفکیک می کند. کنتور آب فرعی هوشمند به صورت بی سیم یا با سیم به یک پنل جمع آوری دیتا متصل شده و هزینه آب مصرفی هر واحد را اندازه گیری می کند. همچنین کنتورهای آب هوشمند بی سیم امکان مشاهده الگوی مصرف آب را در بازه های زمانی مختلف را برای کاربران مهیا می سازد.

تفکیک کنتور
کنتور فرعی اب هوشمند

نکات اجرایی نصب و تفکیک انشعابات

مجموعه ای از نکات اجرایی مطابق دستورالعمل نصب انشعابات آب که رعایت آن ها در هنگام تفکیک کنتور و نصب کنتور جدید به لحاظ اطمینان از ایمنی، بهداشت، بهره برداری مناسب، کاهش تلفات آب ، آسایش و صرف اقتصادی الزامی است، به شرح ذیل می باشد.

  • نصب انشعاب لازم است صرفا بر طبق نقشه های اجرایی انجام گیرد.
  • نصب انشعاب لازم است با توجه به صرفه جویی در مصالح، حفاظت در برابر خرابی و آسیب دیدگی و خوردگی انجام گیرد.
  • قبل از تفکیک کنتور و نصب کنتور جدید، لازم است از سالم بودن پلمپ اطمینان حاصل گردد.
  • قبل از نصب کنتور لازم است از عدم وجود ذرات خارجی در لوله اطمینان حاصل شود. برای این منظور تا مدتی آب به طور کامل جریان پیدا می کند تا کلیه ذرات معلق از لوله خارج گردد.
  • موقعیت نصب کنتور لازم است به گونه ای باشد که به طور مداوم در داخل آن آب وجود داشته باشد.
  • تفکیک کنتور و نصب کنتور جدید در محل هایی از خطوط لوله که امکان وجود ضربه آب (ضربه قوچ) وجود دارد، مجاز نمی باشد.
  • نصب کنتور و متعلقات آن در پیاده رو به هیچ وجه مجاز نمی باشد.
  •  بعد از تفکیک کنتور و نصب کنتور جدید لازم است تمام حباب های موجود در خط لوله و کنتور از آن خارج شود برای این منظور دبی خروجی از کنتور توسط یک شیر به تدریج از کم ترین مقدار دبی تا دبی ماکزیمم تغییر داده می شود. همچنین آب به مدت حداقل یک دقیقه تحت دبی ماکزیمم جریان پیدا می کند.
  • هنگام تفکیک کنتور و نصب کنتور جدید لازم است توجه شود که کنتور افقی بوده و صفحه آن نیز رو به بالا باشد، در غیر این صورت امکان کاهش در دقت و عملکرد کنتور وجود دارد.
  • هنگام نصب کنتور لازم است فلش نشان دهنده جریان که بر روی پوسته کنتور حک شده است، هم جهت با جریان آب باشد.
  • در مواردی که امکان تفکیک کنتور و نصب کنتور جدید به صورت زمینی در داخل ملک مشترک وجود ندارد، لازم است کنتور به صورت دیواری نصب گردد.
  • در حین نصب لوله و دیگر اجزای انشعاب لازم است داخل لوله ها و فیتینگ ها از ذرات فلز، ماسه، خاک، مواد آب بند و … کاملا پاک گردد.
  • جهت حفاظت کنتور و متعلقات آن لازم است یک دریچه فلزی به ابعاد ۶۰  در ۶۰ سانتی متر در نظر گرفته شود.
  • شیر قطع و وصل پیاده رو به هیچ وجه نباید درون حوضچه کنتور قرار گیرد.
  • پیچ و مهره های کمربند لازم است از نوع گالوانیزه یا استیل بوده و با فشار مناسب بسته شوند.
  • در محل اتصالات از قبیل تبدیل ها، سه راهی ها، چهار راهی ها و … انشعاب گرفتن مجاز نمی باشد.
  • محل نصب کمربند لازم است تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد و واشر لاستیک کمربند قبل از نصب از نظر کیفیت کنترل گردد.
  • حداقل فاصله بین کمربند دو انشعاب از خط اصلی آب ۵۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود.
  • رعایت فاصله حداقل ۱۱ سانتی متر بین کنتور های موازی جهت آچارکشی ضروری است.
  • زاویه نصب کمربند انشعاب لازم است ۴۵ درجه در نظر گرفته شود.
  • محفظه شیر قطع و وصل لازم است با کف خیابان یا پیاده رو هم سطح باشد.

آیا نصب کنتور فرعی آب موجب کاهش یا افت فشار آب می شود؟

خیر. بایستی هنگام خرید کنتور آب حتماً دقت کنید که سایز لوله کنتور با سایز لوله آب ورودی به واحد یکسان باشد. در زمینه انتخاب نوع کنتور، جهت تفکیک آب واحدها، می‌توانید به رایگان از کارشناسان ما مشاوره بگیرید.

برای یک یا چند واحد از ساختمان، امکان نصب کنتور فرعی آب و استفاده از سیستم قبض دهی وجود دارد؟

برای محاسبه و صدور قبض فرعی توسط سامانه، اصولاً نیاز است سیستم اندازه‌گیری و تفکیک مصرف آب به صورت کامل و با موافقت همه واحدها اجرا و راه اندازی شود. اما گاهاً در برخی از ساختمان‌ها در صورتیکه هیئت مدیره ساختمان به این نتیجه رسیده باشند که سیستم تفکیک مصرف آب را به تدریج و بخش به بخش به ساختمان اضافه کنند؛ می توانند تعدادی از واحدها سیستم تفکیک مصرف، خصوصاً کنتور آب را نصب کرده و بر اساس مترمکعب تعرفه آب و فاضلاب، قبض فرعی به آن واحدها اختصاص داده شود تا بعد از مدتی بقیه واحدها به صورت تدریجی یا یکجا سیستم تفکیک هوشمند آب را برای ساختمان نصب و اجرا کنند.

نصب کنتور فرعی آب و صدور قبض فرعی مورد تایید شرکت آب و فاضلاب هست؟

برای استفاده از سیستم تفکیک آب مشاع ساختمان، تاییدیه اداره آب و فاضلاب نیاز نیست. این سامانه، یک قابلیت مجزاست که علاوه بر ایجاد ارزش افزوده برای ملک شما، آسایش و امنیت را برایتان فراهم می کند.
در نظر داشته باشید این سیستم مورد تایید قوه قضاییه نیز می‌باشد. بدین صورت که مراجع شورای حل اختلاف و قوه قضاییه برای حل مشکل اختلاف بر سر پرداخت عادلانه قبض آب، راهکار نوین تفکیک هوشمند آب را پیشنهاد می کنند.

آیا در ساختمان‌های ساخته شده هم امکان نصب و استفاده از این سیستم وجود دارد؟

خوشبختانه جواب این سوال مثبت است. ولی ملاحضاتی دارد که باید در نظر گرفته شود. بایستی امکان دسترسی به شیرفلکه واحدها از طریق رایزر عمودی در ساختمان وجود داشته و همچنین امکان نصب و سیم بندی بین کنتورها تا دستگاه مرکزی (خوانشگر) فراهم باشد تا بتوان از سیستم هوشمند تفکیک آب استفاده کرد.

کنتور فرعی آب شرکت روی لوله آب سرد نصب می‌شود یا آب گرم؟

به طور معمول کنتورهای هوشمند، روی لوله آب سرد نصب شده و اطلاعات مصرفی هر واحد را به صورت اتوماتیک به دستگاه مرکزی ارسال می کند. دستگاه مرکزی نیز اطلاعات دریافتی از کنتورها را به نرم افزار می‌فرستد. نرم افزار با محاسبات پیشرفته، برای هر واحد در تاریخ مقرر قبض فرعی صادر می کند. در نتیجه شما از محاسبات پیچیده و سخت تعیین میزان مصرف و هزینه پرداختی برای هر واحد بی نیاز خواهید شد. در این روش میزان مصرف آب گرم نیز توسط نرم افزار تخمین زده می شود.
البته ناگفته نماند امکان نصب کنتور برای آب گرم نیز فراهم بوده و مالک هر واحد می تواند تقاضا خرید و استفاده از کنتور فرعی آب گرم را از شرکت نماید.

تفکیک کنتور برق

تفکیک کنتور برق به نسبت کنتور آب و گاز که ممکن است نیاز به تغییر انشعابات آب و گاز باشد، با سهولت بیش تری همراه است و مراحل تفکیک آن به شرح ذیل می باشد.

مراحل تفکیک کنتور برق

  • مراجعه مشترک به واحد قبول مشترکین و ارائه درخواست تفکیک انشعاب و تکمیل فرم مربوطه
  • ثبت درخواست مشترک توسط واحد قبول مشترکین
  • بازدید از محل توسط مامور بازدید و تست کنتور
  • ابلاغ اعلام شرایط تفکیک در مورد تعهدات مالی و فنی مشترک
  • ارائه پرداخت های قانونی توسط مشترک و ارسال سوابق جهت انجام کار به واحد انشعابات یا مجری طرح و نصب کنتور

در ساختمان هایی که نیاز به تفکیک مصرف کننده های انرژی از یک دیگر وجود دارد، از چند کنتور فرعی برق استفاده می گردد. در اتصال کنتور های اصلی و فرعی برق در مدار، لازم است توجه شود که سیم فاز ورودی کنتور فرعی برق از خروجی کنتور اصلی تامین می گردد. البته اتصال کنتور فرعی برق به مدار نیز لازم است به شکلی صورت گیرد که مجموع انرژی مصرفی هر یک از کنتور های فرعی برق توسط کنتور اصلی نشان داده شود.

همچنین در هنگام تفکیک کنتور برق در ساختمان های چند طبقه، برق لامپ های راه پله نباید از یکی از کنتور های فرعی برق تامین گردد، چراکه انرژی مصرفی این لامپ ها صرفا به میزان مصرف یکی از مشترکین اضافه می شود. بنابراین لازم است مصرف این لامپ ها بر روی کنتور اصلی قرار گیرد. البته بر حسب نیاز نیز می توان برای هر واحد یک کنتور اصلی برق مجزا نیز اجرا نمود.

کنتور برق هوشمند

در ساختمان هایی که برق اولیه به صورت دیماند است، نیاز به نصب کنتورهای فرعی می باشد. کنتورهای فرعی هوشمند به اندازه یک کلید مینیاتوری بوده و ابعاد بسیار کوچک تری از کنتورهای برق معمولی دارند. این کنتورها اطلاعات مربوط به برقی مصرفی واحد را جمع آوری کرده و آن را به پنل جمع آوری اطلاعات ارسال می کنند. در نتیحه برق مصرفی هر واحد در طول دوره مشخص خواهد شد.

برخی از کنتورهای برق هوشمند امکان مشاهده مصرف برق را به صورت آنلاین توسط برنامه های تحت وب برای کاربران مهیا می سازند.

تفکیک کنتور
کنتور برق هوشمند


آیا کنتور فرعی برق قابلیت اندازه‌گیری مصرف در بازه‌های زمانی مختلف (مثل ساعات اوج بار، میان بار و کم بار) را دارد؟

بله، کنتور فرعی برق از قابلیت اندازه‌گیری مصرف در بازه‌های زمانی مختلف پشتیبانی می‌کند. این ویژگی به مشترکان امکان می‌دهد تا الگوهای مصرف برق خود را در طول روز مدیریت کنند و از تعرفه‌های بهینه‌سازی شده با استفاده از این اطلاعات بهره‌مند شوند.

امکان خوانش داده‌های کنتورهای تک فاز و سه فاز از طریق یک نوع ماژول خوانشگر وجود دارد؟

خیر، خوانش داده‌های کنتور تک فاز مینیاتوری از طریق ماژول خوانشگر مخصوص خودش و خوانش داده‌های کنتور سه فاز از نوع مستقیم  یا CT از طریق ماژول مناسب خودش انجام می‌پذیرد.
لازم به ذکر است جهت مشاوره برای انتخاب نوع ماژول خوانشگر با کارشناسان ما در شرکت به رایگان مشاوره بگیرید.

چگونه اطلاعات مصرف برق از کنتور فرعی قابل دسترسی هستند؟

به ۲ روش امکان دسترسی به داده‌های مصرف کنتورهای برق میسر است.
روش اول: امکان مشاهده داده‌های مصرفی از روی LCD خود کنتور برق
روش دوم: مشاهده اطلاعات مصرف با امکان گزارش‌گیری و قبض دهی از طریق حساب کاربری در نرم افزار شرکت به صورت آنلاین و آفلاین

آیا امکان دسترسی به اطلاعات مصرفی کنتورها بدون نیاز به اینترنت وجود دارد؟

بله. از طریق نرم افزار آفلاین شرکت می‌توانید بدون نیاز به اینترنت هم به داده‌های مصرفی کنتورها دسترسی داشته و ضمن مانیتورینگ میزان مصرف، گزارش‌گیری و قبض دهی نمایید.
لازم به توضیح است که در صورت تمایل می‌توانید به نرم افزار تحت وب و آنلاین به صورت همیشگی دسترسی داشته باشید.

چگونه می‌توان از امکانات هوشمندی کنتور، برای بهینه‌سازی مصرف برق استفاده کرد؟

برای پاسخ به این سوال بهتر است به جمله معروفی از فیزیکدان انگلیسی آقای کلوین اشاره داشته باشیم. کلوین: ” اگر نتوانید اندازه‌گیری کنید، نمی توانید بهبود دهید”.
پس از ثبت میزان مصرف توسط کنتورهای برق و ارسال اطلاعات به صورت خودکار به دستگاه مرکزی و در نهایت ارسال به نرم افزار آنلاین و پس از آن با تحلیل داده‌های مصرف، با توجه به نوع کاربری تجهیز و تجربه کارشناسان ، می‌تواند به ارائه راهکارهای کاهش مصرف منجر شود.

به عنوان مثال یکی از پروژه‌های شاخص ما که ساختمان اداری همراه اول بود، مدیران این شرکت با نصب سیستم تفکیک برق ضمن اندازه‌گیری دقیق میزان مصرف هر بخش یا واحد و شناسایی واحدهای پرمصرف، راهکارهای مناسب جهت مصرف بهینه برق را به کار گرفتند. نتیجه این امر منجر به کاهش میانگین ۳۰ درصدی مصرف دریک سال اول و با انجام اقدامات اصلاحی دیگر با نظر کارشناسان ، به کاهش ۳۵ درصدی در سال دوم به بعد منجر شد. نهایتاً شرکت بزرگ همراه اول با بازگشت سرمایه‌گذاری صورت گرفته و صرفه جویی دائمی در سال‌های آتی را با استفاده از این سیستم نوین تجربه می کند.

تفکیک کنتور گاز

اولین گام برای تفکیک کنتور فرعی گاز ساختمان مراجعه مشترک به دفتر پیشخوان ارائه دهنده خدمات شرکت گاز و دریافت کد پیگیری می باشد. سپس یک حق بازرسی پرداخت می شود تا مهندس ناظر جهت نظارت بر فرایند تفکیک کنتور گاز معرفی شود. به طوری که به منظور تسریع در فرایند تفکیک ، یک مهندس مقیم در همان شهرستان و یا نزدیک ترین شهرستان محل کار، تعیین می شود. سپس مهندس ناظر ضمن بازدید ، امکان اجرا ، نحوه اجرا و راهکارهای لازم برای تفکیک کنتور گاز را به مجری ارائه می نماید. در صورت اعلام عدم امکان اجرا از سوی مهندس ناظر ، لازم است تفکیک کنتور توسط مجری متوقف گردد تا اقدامات لازم صورت پذیرد.

اصول تفکیک کنتور گاز

توصیه می گردد در تفکیک کنتور ها، همه واحدها همزمان اقدام به تفکیک نمایند، تا حتی الامکان از بروز مسایل حقوقی، جلوگیری به عمل آید. با این حال در صورت تفکیک انفرادی نیز اخذ رضایت نامه از سایر همسایگان الزامی می باشد. البته اخذ و رویت رضایت نامه واحدها شامل مسئولیت مهندس ناظر گاز نمی باشد، بلکه مهندس ناظر فقط از تعداد واحدهای متقاضی تفکیک کنتور فرعی گاز ، اطلاع می یابد. و این مجری است که موظف می باشد تا این رضایت نامه ها را از قبل اخذ و رویت نماید. در ضمن توصیه می گردد که در صورت امکان عملیات تفکیک در فصول سرد سال صورت نگیرد.

در صورت تایید اولیه مهندس ناظر گاز ، نقشه واحد یا واحدهای متقاضی تفکیک کنتور گاز مطابق ضوابط توسط مجری تهیه شده و صرفا بخش طراحی آن توسط مهندس ناظر ممهور می گردد.

در نهایت مجری پروژه پس از دریافت تاییدیه طرح از مهندس ناظر ، می تواند نسبت به شروع عملیات اجرایی لوله کشی سیستم تفکیک کنتور گاز مطابق نظر ناظر اقدام نماید و با دریافت مجوز قطع گاز ، اتصال لوله کشی گاز جدید به شبکه لوله کشی گاز قدیمی واحدها را انجام دهد. البته مجری لازم است به نحوی برنامه ریزی نماید که مدت زمان قطع گاز واحدها به حداقل کاهش یابد.

همچنین توصیه می شود در صورتی که تفکیک فقط در یک یا چند واحد از مجموعه واحدهای آپارتمانی صورت می گیرد، مجری به منظور تسریع در کار، با رعایت موارد ایمنی ، فنی و حقوقی، پس از کسب نظر ناظر و قطع گاز ساختمان ، برشکاری و تفکیک انشعاب واحد یا واحدهای مورد نظر از انشعاب عمومی ساختمان را اجرا نموده و بلافاصله موارد را به شرکت گاز ناحیه اعلام نماید تا کنتور گاز مشترک (بقیه واحدهای ساختمان) سریع تر برقرار شود. البته باید دقت شود که مسئولیت تست و کنترل لوله کشی قبلی در محل برش خورده و اتصال مجدد، بر عهده مجری لوله کشی گاز می باشد.

کلیه تغییرات لازم در لوله کشی گاز مطابق آخرین ویرایش مبحث هفدهم مقررات ملی ساختمان و کتابچه تکمیلی استانی اعمال می گردد. به طوری که جهت تفکیک کنتور گاز ، کلکتور با انشعابات آن به تعداد واحدهای آپارتمان طراحی شده و از اجرای تک تک کنتور ها تا سر رگولاتور گاز خودداری می شود. در ضمن برای تفکیک کنتور گاز یک یا چند واحد از مجموع واحدها، انشعاب ورودی کلکتور از لوله رابط مشترک موجود، با نصب شیر قفلی صورت می گیرد. اگر به هر دلیل امکان انشعاب کلکتور از لوله رابط مشترک ملک وجود نداشته باشد، لوله کشی به نحوی صورت گیرد که حداکثر تعداد سررایزر انشعاب از رگولاتور برای یک ملک، بیش از دو انشعاب نگردد.

در نهایت پس از اجرای کار و ترسیم نقشه نهایی در فرمت مناسب، هماهنگی های لازم با ناظر جهت بازدید و تحویل کار صورت می گیرد.

تست نشتی لوله کشی گاز با رعایت موارد ایمنی می تواند از نزدیک ترین شیر مصرف داخل واحدها و یا از سر شیر قفلی رگولاتور و یا کنتور فرعی گاز به تناسب کار صورت گیرد.

به عنوان آخرین گام، مهندس ناظر پس از رویت فرم قطع و وصل گاز ، کنترل نقشه و آزمایش و تایید اجرای کار، نقشه تایید شده را ظرف دو روز کاری به اداره گاز منطقه تحویل می دهد.

سیستم تفکیک هوشمند گاز موتورخانه

یکی از مشکلات ساهتمان های دارای موتورخانه، تفکیک هزینه های مربوط به گاز مصرفی هر واحد می باشد. بطور معمول این هزینه به صورت میانگین بر حسب متراژ یا تعداد ساکنین بین واحدها تقسیم می شود. سیستم تفکیک هوشمند گاز موتورخانه مشکل تقسیم هزینه گاز مصرفی را حل کرده است.

سیستم تفکیک هوشمند گاز موتورخانه با استفاده از سنسور دما، دبی سنج و یک خوانشگر مرکزی، مقدار و هزینه گاز مصرفی هر واحد را محاسبه می کند. برای این کار دو سنسور دما، دمای آب ورودی و خروجی هر واحد را اندازه گیری کرده و مقدار دبی آب ورودی به واحد نیز توسط دبی سنج اندازه گیری می شود. سپس این داده ها توسط خوانشگر از واحدهای مختلف جمع آوری می شود. در آخر نیز با توجه به داده های جمع آوری شده، هزینه گاز مصرفی هر واحد اندازه گیری می شود. در برخی از این سیستم ها، میزان گاز مصرفی توسط نرم افزارهای تحت وب قابل مشاهده است.

تفکیک کنتور گاز
سیستم تفکیک گاز هوشمند

دستگاه‌های انرژی سنج کجا نصب می شوند؟

انرژی سنج (انرژی متر)، روی لوله برگشت آب گرم موتورخانه نصب می شود و یک سنسور دما هم از طریق نافی برنجی روی لوله رفت آب گرم برای سنجش هر دو دمای رفت و برگشت نصب خواهد شد.

بهترین زمان نصب و اجرا سیستم هوشمند تفکیک گاز چه زمانی هست؟

بهترین زمان نصب و اجرا این سیستم در زمان طراحی لوله کشی تأسیسات گرمایشی و موتورخانه مرکزی است. زیرا مهندس طراح تأسیسات برای جانمایی این دستگاه ها باید الزامات نصب انرژی سنج براساس ابعاد دستگاه و استانداردهای مکانیک سیالات برای عملکرد دقیق دستگاه و سنسورهای دما و همچنین جلوگیری از اُفت فشار را در نظر بگیرد.

آیا در ساختمان‌های ساخته شده هم امکان نصب و استفاده از این سیستم وجود دارد؟

خوشبختانه جواب این سوال مثبت است. ولی ملاحضاتی دارد که بایستی در نظر گرفته شود. اگر شیرفلکه‌های رفت و برگشت هر واحد بیرون از واحد و در یک رایزر عمودی و یا موتورخانه قرار گرفته باشد و امکان نصب و سیم بندی بین انرژی سنج‌ها تا دستگاه مرکزی (خوانشگر) وجود داشته باشد؛ می توان از سیستم هوشمند تفکیک گاز موتوخانه استفاده کرد. ناگفته نماند که دستگاه انرژی سنج در روی لوله آب گرم رفت و برگشت در حدود 30 سانتی متر فضا نیاز دارد.

آیا قبض‌های فرعی صادر شده توسط نرم افزار شرکت، مورد تأیید اداره گاز هست؟

در نظر داشته باشید قبض فرعی با مسئولیت شرکت انرژی و با نمایش داده‌های مستند به مشتری ارائه می شود و اداره گاز دخالتی در محاسبه این قبض‌ها ندارد.

در صورتیکه همه واحدهای ساختمان با نصب کنتور و استفاده از سامانه موافق نباشند، آیا امکان استفاده از این سیستم در یک یا چند واحد واحد مجزا وجود دارد؟

با توجه به اینکه در موتورخانه، گاز مصرفی با واحد مترمکعب از اداره گاز خریداری شده و به آب گرم تبدیل می‌شود، راندمان سیستم گرمایش از اهمیت ویژه‌ای برخوردار خواهد شد. لذا نحوه محاسبه مصرف انرژی و قبض دهی بر اساس گرما برای گاز موتورخانه روشی سخت‌تر نسبت به تفکیک کنتور آب می‌باشد. پس در نتیجه نیاز است سیستم اندازه‌گیری و تفکیک مصرف گاز موتوخانه به صورت کامل و با موافقت همه واحدها اجرا و راه اندازی شود.

اما اگر تعداد واحدهای یک ساختمان دارای موتورخانه مرکزی، زیاد باشد و همه ساکنین ساختمان به این نتیجه رسیده باشند که سیستم تفکیک هوشمند گاز موتورخانه را آرام آرام و به تدریج به ساختمان اضافه و نصب کنند؛ راه اندازی و استفاده از این سیستم برای چند واحد امکان پذیر است. برای نحوه اجرا و چگونگی پیاده‌سازی این سیستم، از کارشناسان ما در شرکت به رایگان مشاوره بگیرید.

تفکیک مصرف چیلر

چالش‌های اصلی در اجرا سیستم تفکیک مصرف چیلر چیست؟

در پیاده سازی این سیستم، تمامی چالش‌های ما برای زمانی است که ساختمان ساخته شده باشد و افراد سکونت داشته باشند. این چالش ها عبارتند از:

  • باید بررسی شود که آیا امکان نصب دستگاه انرژی سنج (کنتور چیلر) بعد از شیر فلکه هر واحد بر اساس اندازه دریچه بازدید وجود دارد یا خیر؟!
  • باید بررسی شود که آیا امکان سیم بندی بین هر دستگاه و رد و بدل کردن سیم بین طبقات وجود دارد یا خیر؟!
  • بررسی اینکه آیا زیرساخت مناسب برای لوله های آب سرد و گرم در ساختما‌ن‌ها وجود دارد یا خیر؟!
  • و در نهایت با توجه به اینکه همه واحدها باید از این سیستم تفکیک هوشمند استفاده کنند؛ بایستی همگی موافق نصب این سیستم باشند.

آیا امکان دسترسی و مشاهده میزان مصرف برای هر واحد وجود دارد؟

بله. با توجه به اینکه به هر واحد یک دسترسی و حساب کاربری جداگانه در نرم افزار اختصاص داده می‌شود، امکان مشاهده و مدیریت میزان مصرف در لحظه برای هر واحد به صورت مجزا وجود دارد.

سیستم قبض دهی و سامانه همیشه در دسترس و قابل اعتماد هست؟

بله. با توجه به سنجش دقیق برق چیلر توسط کنتورهای هوشمند و ارسال ساعتی کیلووات مصرفی برق به سامانه هوشمند، امکان رویت لحظه‌ای و صدور قبض فرعی دقیق برای هر واحد میسر خوهد بود. نکته دیگری که حائز اهمیت است، محاسبه دقیق میزان مصرف هر واحد توسط نرم افزار هوشمند می باشد. مبنای محاسبه قبض ریالی بر اساس استاندارد ادارات برق و گاز در نظر گرفته شده، در نتیجه این سامانه کاملاً قابل اعتماد و دسترس پذیر می باشد.

به چه صورتی این سیستم می تواند منجر به کاهش مصرف برق یا گاز چیلر شود؟

زمانیکه مصرف واقعی هر واحد توسط این روش مشخص شود، طبیعتاً رفتار جمعی به سمت مصرف بهینه میل می کند. تجربه ما نشان داده، نتیجه استفاده از این تکنولوژی، کاهش مصرف از حداقل ۱۳ تا ۴۳ درصد است.

آیا برای یک یا چند واحد از ساختمان، امکان نصب کنتور چیلر و استفاده از سامانه هوشمند فراهم هست؟

برای اجرا و راه اندازی سیستم هوشمند اندازه‌گیری و تفکیک مصرف چیلر نیاز به موافقت همه واحدها است. زیرا باید میران مصرف همه واحدها در سامانه ثبت و ضبط شود تا بتوان ضمن محاسبه میزان مصرف، قبض فرعی تفکیک شده برای هر واحد صادر نمود.

در نظر داشته باشید اگر تعداد واحدهای یک ساختمان دارای چیلر مرکزی، زیاد باشد و همه ساکنین ساختمان به این نتیجه رسیده باشند که سیستم هوشمند تفکیک مصرف چیلر را آرام آرام و به تدریج به ساختمان اضافه و نصب کنند؛ راه اندازی و استفاده از این سیستم برای چند واحد امکان پذیر است. برای نحوه اجرا و چگونگی پیاده‌سازی این سیستم، از کارشناسان ما به رایگان مشاوره بگیرید.

هزینه تفکیک کنتور

از عوامل موثر بر هزینه تفکیک کنتور آب ، برق و گاز برای هر واحد می توان به هزینه های مربوط به مجوز، قیمت کنتور ها، نحوه تفکیک کنتور و هزینه های بازرسی ، اجرا و نصب اشاره نمود. البته با تفکیک کنتور ها، هریک از واحدها در میزان مصرف خود استقلال دارند، لذا در صورت صرفه جویی در میزان مصرف، تاثیر آن برخلاف کنتور های مشترک مستقیما بر روی قبض صادر شده مشهود می باشد. لذا تفکیک کنتور می تواند به عنوان یک سرمایه گذاری در دراز مدت مقرون به صرفه باشد.

تفکیک هوشمند کنتورها به دلیل عدم نیاز به بازرسی و اجرای ساده، هزینه کمی داشته و جمع آوری اطلاعات و محاسبات انرژی مصرفی ساختمان را ساده تر می گرداند. بنابراین تفکیک هوشمند کنتور برای ساختمان های قدیمی بخصوص ساختمان هایی که جانمایی کنتورهای جدید در آن ها دشوار بوده و یا لوله کشی های آب و گاز فرسوده ای دارند، گزینه مناسب تری می باشد.


برای مطالعه بیشتر:

لوله کشی ساختمان
استخدام پیمانکار ساختمان

سیستم گرمایش از کف
گرما از کف
موتور آسانسور
قیمت آسانسور
شوتینگ زباله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چه امتیازی می‌دهید؟

امتیاز کاربران: 4.73 ( 2 نظر)

۲۵ نظر

  1. کنتور تفکیکی هوشمند واقعا یکی از بهترین اختراعات بشره. ما رو از دتس همسایه هامون راحت کرد.

  2. کاربرد کنتور مشاع چیست

  3. هزینه تفکیک کنتور آب در سال ۱۴۰۲ نسبت سال قبل چقدر افزایش داشته؟

  4. معایب کنتور مشاع چیست؟

  5. معایب تفکیک کنتور چیست؟ ارزش هزینه کردن رو داره؟

  6. تفکیک کنتور آب پارکینگ به سه کنتور برای هر طبقه امکان دارد؟

  7. تفکیک کنتور گاز برای سه طبقه چقدر هزینه میبره؟

  8. ایا تشخیص نیاز منازل به تفکیک کنتور به عهده شخص صاحب ملک است یا خود اداره های آب برق و یا گاز در صورت لزوم این مطلب رو اعلام و اجرایی میکنند

  9. برای تفکیک کنتور های گاز باید از کجا کارگر های لازم رو پیدا کرد لطفا راهنمایی کنید

  10. عوامل که روی هزینه تفکیک کنتور تاثیر داره چیا هستن و چطوره میشه هزینه تفکیک کنتور رو به حداقل رسوند؟

  11. ممنون از اطلاعاتتون در مورد تفکیک کنتور . من یک سری سوال داشتم و راهنمایی میخواستم . مشاوری در این ضمینه ندارین که بتونم باهاشون تماس بگیرم ؟

  12. سلام تفکیک کنتور فقط برای واحدهای ساختمان اجرا میشه امکانش هست که تفکیک کنتور رو برای برق راه پله ساختمان و آسانسور و پارکینگ هم انجام داد یعنی برای برق مصرفی در پارکینگ و حیاط و راه پله و آسانسور و.. یک کنتور برق مجزا قرار داد ، چون برق مصرفی در این ها عمومیه و مال همه هستش پس همه هم باید در پرداختش شریک باشن به این خاطر میپرسم ؟؟!

  13. سلام برای یه ساختمان دو طبقه تفکیک کنتور برق میخواییم انجام بدیم همه ی کار ها و بازدید های لازم انجام شده ولی اداره برق میگه که حتما باید دو تا کنتور جدید نصب بشه برای هر دو تا واحد و عملا کنتور قبلی هیچ ولی ساختمون نهایتا دوسالی میشه که ساخته شده و کنتور نو هستش و واقعا کلی هزینه به پاش رفته ، راه حلی هست که باهاش کنتور قبلی رو یا بفروشیم یا جایگزین یکی از کنتورهای جدید کنیم؟؟

    • سلام
      مغازه ای دارم درملک دولتی حق استفاده ازآب مشترک رادرسند اجاره دارم بعلت تغییر کاربری مغازه به آشپزخانه احتیاج‌به کنتور مجزا دارم آیا باتوجه به حق استفاده ازآب رضایت صاحب ملک احتیاج میباشد

      • سلام
        دوست عزیز
        چقدر کار رو سخت می کنید؟!
        از کنتور تفکیکی استفاده کنید و بر اساس مصرف خودتون پرداخت کنید

  14. مجوز های لازم برای تفکیک کنتور رو از کجا باید گرفت و چقدر زمان میبره تا کار های اداری تموم شه

  15. سلام، لطفا راهنماییم کنید.
    ما تو یه ساختمان سه طبقه هستیم تفکیک کنتور آب و برق و اینا انجام شده ولی یه مشکلی داریم یعنی دارم و اون اینکه آب پشت بوم افتاده رو کنتور آب ما، همه واحدها کولر آبی دارن و آب کولر ها هم از همین شیر آب پشت بوم میاد و هرچی کولر بقیه ی واحد ها روشن آب مصرفیش به پای کنتور آب ما نوشته میشه و واقعا پنج شیش ماه از فصل های گرم سال قبض آب با رقم بالا برامون میاد و حتی جریمه هم میخوره، الان میخوام این آب پشت بوم رو از روی کنتور آب واحد خودم بردارم لطفا بگید چطوری؟؟؟؟؟

  16. تفکیک کنتور چقدر هزینه برداره ؟

  17. سلام ضمن تفکیک کنتور امکان جابه جایی اون هم همزمان وجود داره؟؟؟؟؟؟؟؟

  18. نتیجه اینهمه مانع تراشی و سسنی دستگاهها و نمیشود، نمیشود آنها اختلاففات آپارتمانی، قبض های معوقه و زندگی سراسر در بلاتکلیفی است.
    سالی یکبار قبض گاز به زور قطعی پرداخت مبیشود. هرروز در نگرانی….

    ببینند چه تعداد آپارتمان با کنتورهای مشترک هست چه تعداد قبوض معوقه و قطعی مربوط به این ساختمانهاست. خودشان اقدام کنند و هزینه را مثل نشعاب آب قسط زبندی کنند و از هر واحد دریافت کنند

  19. جهت گرفتن کنتور مجزا در منطقه شهرک غرب چه اقدامی باید کرد

    • سلام
      جهت نصب کنتور تفکیک به خصوص در مورد برق، آب و تفکیک گاز موتور خانه نیازی به اخذ مجوز از ادارات ذیربط نیست