استاندارد آسانسور چیست ، انواع آن و نحوه و شرایط اخذ هر کدام چگونه است. این موضوعات از جمله پرسش هایی است که کارفرمایان و مالکان ساختمان که تصمیم به نصب آسانسور دارند با آن مواجه می شوند. با توجه به افزایش استفاده از آسانسور، نیاز به اخذ استاندارد آن نیز افزایش یافته است. بازرسی آسانسور و اخذ استاندارد، بروز حوادث ناگوار را به شدت کاهش می دهد. آسانسور وسیله ای است که به ویژه در ساختمان های پر رفت و آمد به دفعات زیادی مورد استفاده قرار گرفته و با جان مسافران در ارتباط است. بنابراین باید در ساخت و نصب آن و همین طور در دوره بهره برداری استانداردهای لازم مورد توجه قرار گیرد.
به طور کلی انواع استاندارد آسانسور به دو دسته استاندارد اولیه و ادواری تقسیم بندی می شود. استاندارد اولیه، پس از نصب آسانسور و استاندارد ادواری در طول دوره بهره برداری و به صورت سالانه اخذ می گردد.
استاندارد اولیه یا تاییدیه اولیه، برای آسانسورهایی است که تازه نصب شده اند و باید پس از نصب آسانسور دریافت شود. بدین منظور پس از اتمام مراحل نصب، آسانسور توسط کارشناس و بازرس مورد بررسی قرار می گیرد. مالکین برای گرفتن پایان کار، باید استاندارد اولیه آسانسور را دریافت نمایند. کارشناس، آسانسور را از جوانب مختلفی از جمله ایمنی و عملکرد درست مورد بررسی قرار می دهد و چنانچه مشکلی وجود نداشته باشد، گواهینامه استاندارد اولیه صادر می گردد. پس از دریافت استاندارد اولیه، می توان نسبت به دریافت پایان کار اقدام نمود.
در حین بهره برداری از آسانسور و به صورت سالانه، نیاز به دریافت استاندارد ادواری اسانسور می باشد. آسانسور حداقل سالی یک بار توسط کارشناسان مربوطه مورد بازرسی و ارزیابی قرار می گیرد و در صورت عدم وجود مشکل، استاندارد ادواری صادر می گردد. در پاسخ به اینکه لزوم دریافت این نوع از استاندارد آسانسور چیست باید گفت که از انجایی که آسانسور به دفعات مورد استفاده قرار می گیرد و تحت اثر بارهای مختلف است، ممکن است اجزا و قطعات آن دچار استهلاک و آسیب شوند. با بازرسی دوره ای آسانسور ضمن شناسایی و رفع این مشکلات، از بروز اتفاقات ناگوار و غیرقابل جبران مالی و جانی جلوگیری به عمل می آید.
برای تایید استاندارد آسانسور موارد متعددی مورد بررسی قرار می گیرد. از جمله این موارد شامل الزامات تعیین سرعت ایمن آسانسور، باز و بسته شدن به موقع درب های آسانسور، ایمنی و نحوه عملکرد قفل درب، تناسب ظرفیت کابین با میزان ترافیک و کاربری ساختمان و تهویه آسانسور می باشد. همچنین برای استاندارد آسانسور، ویژگی ضد حریق بودن، کیفیت قفل و ریل، ترمز ایمنی، زنگ هشدار و ضربه گیرها نیز مورد بررسی قرار می گیرند.
لازم به ذکر است که در زمان بازرسی، چنانچه مشکلی وجود نداشته باشد، تاییدیه آسانسور صادر می گردد. اما در صورت وجود مشکل و نقص، تمامی نواقص باید برطرف شده و سپس دوباره درخواست بازرسی داده شود. این پروسه تا رفع تمامی نواقص و اخذ تاییدیه ادامه یافته و تکرار می شود.
همان طور که پیشتر نیز بیان شد، برای اخذ استاندارد، اسانسور به طور کامل بازرسی شده و در صورت عدم وقوع مشکل، استاندارد صادر می گردد. از این رو می توان از ایمنی آسانسور مطمئن بود و حوادث ناشی از عدم عملکرد صحیح آن به حداقل مقدار ممکن می رسد. درنتیجه حفظ ایمنی و جان افرادی که از آسانسور استفاده می کنند و نیز بهره برداری مناسب از آن، پاسخی به این پرسش که لزوم اخذ استاندارد آسانسور چیست . علاوه بر این، بیمه آسانسور زمانی دارای اعتبار خواهد بود که آسانسور دارای تاییدیه استاندارد باشد. به عبارتی در صورتی که آسانسور دارای تاییدیه نباشد و حادثه ای رخ دهد، شرکت بیمه نمی تواند در جهت جبران خسارت اقدام کند.
همچنین چنانچه حادثه ای رخ دهد و آسانسور فاقد تاییدیه باشد، مدیر ساختمان یا مالک ساختمان مسئول حادثه شناخته می شوند. بنابراین این افراد مسئول پیگیری های مورد نیاز برای دریافت تاییدیه های لازم می باشند. اگر حادثه به دلیل عدم رعایت موارد ایمنی توسط بهره بردار یا همان استفاده کننده آسانسور رخ دهد، جبران خسارت وارده بر عهده وی خواهد بود.
برای دریافت استاندارد اسانسور مراحل زیر باید طی شود:
لازم به ذکر است که مدت زمان اخذ استاندارد اولیه در حدود 20 تا 35 روز و مدت زمان اخذ استاندارد ادواری در حدود 10 تا 30 روز می باشد. البته این زمان تا حدودی به شرکت بازرسی وابسته بوده و قابل تغییر است.
برای مطالعه بیشتر:
هزینه استاندارد ادواری آسانسور
تاییدیه استاندارد آسانسور هیدرولیک
نحوه محاسبه هزینه نصب آسانسور در آپارتمان
سوالات متداول استاندارد آسانسور
تعمیرات جزئی ساختمان یکی از اصلی ترین مواردی است که برای حفظ و نگهداری ساختمان…
جوشکاری اسکلت در تهران یکی از مراحل بسیار مهم در ساخت و ساز های این…
لچکی در اسکلت فلزی چیست و چه کاربردی دارد؛ موضوع مورد بحث و بررسی ما…
به نظر شما برای آپارتمان، وان ساده بهتر است یا جکوزی؟ این سوالی است که…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل سرعت ساخت، انعطاف پذیری طراحی و قابلیت حمل و…
بازسازی خانه یکی از پروژه های بزرگ و مهمی است که می تواند بسته به…