امروزه در صنعت ساختمان سازی، به حداقل رساندن مصرف انرژی و جلوگیری از هدر رفت آن، بسیار مورد توجه است. بدین منظور استفاده از مصالحی در ساختمان که به بهینه سازی مصرف انرژی و هزینه های آن کمک می کند، گسترش یافته است. ساندویچ پانل ها متشکل از دو لایه فلزی فولادی یا آلومینیومی با یک لایه عایق میانی مانند فوم های پلیمری و یا پشم می باشند. ساندویچ پانل پلی یورتان بهترین عملکرد را در مقایسه با سایر پانل ها دارد و در دیوارها و سقف ها به کار می رود.
ساختار فومی پلی یورتان ضریب انتقال حرارت پایین تری در مقایسه با دیگر عایق ها ایجاد می کند. همچنین استفاده از پلی یورتان در هسته این پانل وزن آن را به شدت کاهش می دهد و به سبک تر کردن سازه نهایی کمک می کند. کاربردهای ساندویچ پانل پلی اورتان در اماکن مختلف از جمله ساختمان های اداری، انبارها، استخرها و سوله های صنعتی می باشد.
قیمت ساندویچ پانل پلی یورتان بسته به اجزا و کیفیت آن از ۴۵۰,۰۰۰ تومان تا ۱,۳۰۰,۰۰۰ تومان به ازای هر متر مربع متغیر است. این قیمت بسته به نوع ورقه ها، ضخامت، ابعاد، نوع پانل و کیفیت متریال به کار رفته تعیین می شود. ورقه های به کار رفته در ساندویچ پانل با فوم پلی یورتان می توانند از جنس آلومینیوم، گالوانیزه و آلوزینک و به صورت یک رو یا دو رو باشند. ورق آلومینیوم انعطاف پذیری بیشتری دارد و معمولا قیمت بالاتری دارد؛ در حالیکه ورق گالوانیزه بر کاهش هزینه نهایی موثر است. ورق آلوزینک با داشتن عناصر روی و آلومینیوم مقاومت بالایی در برابر رطوبت و خوردگی دارد و در مناطق شرجی و بسیار مرطوب، این نوع از ساندویچ پانل پلی اورتان مفید واقع می شود.
عامل دیگر موثر بر قیمت ساندویچ پانل پلی اورتان ، ضخامت فوم است که از ۲ تا ۲۰ سانتی متر متغیر است. فوم پلی یورتان به کار رفته با توجه به مواد اولیه آن، دارای دو نوع PUR و PIR می باشد. فوم PIR به دلیل ویژگی های بهبود یافته اش نسبت به PUR دوام و قیمت بالاتری دارد. حجم و میزان عرضه و همچنین برند تولید کننده نیز در قیمت ساندویچ پانل پلی یورتان موثر خواهد بود. این پانل ها در دو نوع سقفی و دیواری در بازار موجودند و هنگام خرید به نوع کاربری آن نیز باید توجه داشت. لازم به ذکر است که قیمت ساندویچ پانل سقفی پلی یورتان می تواند با نوع دیواری آن متفاوت باشد.
پلی یورتان یک پلیمر ترموست است که از دو مواد اولیه پلی ال و دی ایزوسیانات تهیه می شود. این دو ترکیب شیمیایی، در راکتورهای مخصوص و در فشار بالا، به همراه کاتالیست مورد نیاز واکنش می دهند و این پلیمر چند منظوره را ایجاد می کنند. از مهم ترین کاربری های پلی یورتان در صنعت، عایق های ساختمانی در برابر رطوبت و صدا می باشد.
ساختار فوم پلی یورتان می تواند سلول باز و یا سلول بسته باشد. در نوع سلول باز، همه سلول های ایجاد شده به هم راه دارند و با ورود هوای محیط به آن، عایق صوتی مناسبی ایجاد می شود. در حالی که نوع سلول بسته آن به عنوان عایق حرارتی به کار گرفته می شود. از لحاظ مقاومت در برابر آتش گرفتگی، پلی یورتان به سه دسته تقسیم می شود که نوع اول آن به صورت کلی آتش نمی گیرد. در صورت افزودن ماده شیمیایی پلی ایزوسیانورات فسفات به مواد اولیه پلی یورتان، نوع PIR آن تولید می شود که در برابر آتش گرفتگی مقاومت بالایی دارد.
ساندویچ پانل پلی یورتان در برابر مواد خورنده و حلال ها و همچنین رشد میکروارگانیزم روی آن نیز مقاوم است. عدم رشد باکتری بر روی ساندویچ پانل با فوم پلی یورتان ، آن را به انتخابی مناسب برای استفاده در کلینیک های درمانی و کلین روم ها تبدیل می کند.
در سازه های ساختمانی که مطلوب است بار کمتری بر روی دیوارها قرار گیرد استفاده از ساندویچ پانل پلی یورتان در سقف به کاهش وزن ساختمان کمک می کند. همچنین این امکان ایجاد می شود که سقف ها در مساحت های وسیع و بدون استفاده از ستون نصب شوند. ساندویچ پانل پلی اورتان مقاومت مکانیکی بالایی دارد و در برابر آسیب های فرسایشی، به راحتی تخریب نمی شود.
تولید ساندویچ پانل پلی یورتان به دو روش پیوسته و ناپیوسته صورت می گیرد. در روش پیوسته تولید ساندویچ پانل با فوم پلی یورتان ، در بخش ابتدایی دستگاه و ابتدای خط، رول باز کن هایی نصب شده اند که وظیفه آن ها باز کردن ورق های فلزی است. تعداد این رول بازکن ها می تواند دو، چهار و یا حتی بیشتر باشند. ورق های فلزی باز شده، در مرحله بعد مسطح می شوند و به شکل دلخواه در می آیند. در این حین ورقه ها در فاصله مشخص قرار می گیرند و به لایه داخلی آن ها چسب اعمال می شود. پس از آن، فوم پلی یورتان به همراه دیگر اجزای لازم از جمله کاتالیست، بین دو ورق تزریق می شود.
برای چسبندگی فوم به لایه داخلی ورق ملاحظاتی از جمله دما، مورد توجه است. با به عمل آمدن فوم و منبسط شدن آن، پنل ها تحت فشار قرار می گیرند تا ضخامت فوم تولیدی تنظیم شود. فوم های با ضخامت بالاتر سرعت تولید نسبتا کمتری دارند. این پانل ها در مرحله بعد خنک می شوند و بسته به ابعاد درخواستی برش داده می شوند. این فرایند بدون توقف خط تولید و به صورت پیوسته انجام می شود.
در فرایند ناپیوسته تولید ساندویچ پانل پلی اورتان ، ورق های از پیش بریده شده، در دو طرف قالب قرار می گیرند و سپس فوم پلی یورتان و اجزای آن بینشان تزریق می شود. این قالب به منظور شکل دهی، تحت فشار بالا قرار می گیرد و پس از حدودا ۲۰ دقیقه قالب گیری به پایان می رسد. فرایند پیوسته برای تولید انبوه و فرایند ناپیوسته برای تولید محصولات متنوع و در مقادیر کم مناسبند.
برای مطالعه بیشتر:
بازرسی آسانسور یکی از مهم ترین مراحل در تضمین ایمنی و عملکرد صحیح سیستم های…
امروزه اجرای دیوارهای ساختمانی به کمک بلوک های هبلکس مورد توجه بسیاری از سازندگان و…