آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و پایداری سازه های فلزی را تحت تاثیر قرار می دهد. در واقع آهن به دلیل ویژگی هایی همچون مقاومت بالا، انعطاف پذیری در طراحی و اجرای سریع پروژه ها، به وفور در ساخت و ساز های مدرن مورد استفاده قرار می گیرد. برای اجرای اسکلت های فلزی، بایستی مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی را به صورت دقیق محاسبه کرد. این عامل بسیار مهم بوده و نقش حیاتی در هزینه های ساخت و دوام سازه ایفا می کند.
عوامل مختلف و متعددی وجود دارند که مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی را تحت تاثیر قرار می دهند. مهندسان و طراحان سازه ها می توانند با شناخت این عوامل و با در نظر گرفتن ویژگی های هر پروژه، میزان آهن مصرفی را به طور دقیق محاسبه کرده و اسکلت فلزی را بهینه طراحی کنند. مهم ترین و موثر ترین این عوامل عبارت اند از:
نوع پروژه تاثیر بسیار زیادی بر روی مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی دارد. فشاری که بر سازه های مسکونی وارد می شود بسیار کم تر از سازه های صنعتی است. به همین دلیل نیز برای ساخت اسکلت فلزی یک ساختمان مسکونی به میزان آهن کم تری نسبت به ساختمان های صنعتی نیاز است. همچنین پروژه های خاص مانند پل ها یا سازه های حساس مانند بیمارستان ها و مراکز نظامی، به آهن بسیار بیشتری نیاز دارند.
ارتفاع ساختمان و تعداد طبقات آن نیز به طور مستقیم بر روی آهن مصرفی در اسکلت فلزی تاثیر می گذارد. به هر میزانی که ساختمان بلند مرتبه تر باشد، بیشتر تحت تاثیر فشار های جانبی مانند زلزله قرار می گیرد. به همین دلیل نیز برای تقویت و تثبیت ایمنی آن ها حتما باید از میزان آهن بیشتری در اسکلت فلزی استفاده کرد.
مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی به طراحی سازه نیز بستگی دارد. پروژه های عمرانی که طرح های خاص یا پیچیده ای دارند، معمولاً نیازمند مصرف بیشتری از آهن هستند. در مقابل، سازه های ساده تر و کم طبقه مقدار آهن کم تری صرف می کنند.
رعایت استاندارد های ساخت و انتخاب نوع مصالح نیز تاثیر بسیار زیادی بر روی مصرف بهینه میزان آهن در ساخت اسکلت های فلزی دارد. در واقع با استفاده از مصالح با کیفیت، میزان نیاز اسکلت به آهن کم تر می شود. از طرفی پیروی از استاندارد های سخت گیرانه تر برای طراحی سازه ها، معمولا به مصرف آهن بیشتری نیاز دارد تا ایمنی و مقاومت ساختمان تضمین شود.
محل ساخت پروژه نیز بر روی مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی تاثیر می گذارد. به طور معمول در مناطقی که در معرض برف و باد های شدید و زلزله قرار دارند، از آهن بیشتری برای ساخت اسکلت های فلزی استفاده می شود.
امروزه روش های مختلف و متعددی برای محاسبه مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی وجود دارد و مهندسین عمران و طراحان می توانند با توجه به نوع پروژه و شرایط آن، بهترین روش را برای محاسبه آهن مورد نیاز برای اجرای اسکلت فلزی انتخاب کنند. انواع روش های محاسبه مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی عبارت اند از:
در ایران استاندارد های مشخص و معین در رابطه با میزان آهن مصرفی با توجه به نوع سازه تدوین شده است. از این رو برای محاسبه مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی می توان از این استاندارد ها استفاده کرد. مبحث ۱۰ مقررات ملی ساختمان، استاندارد ملی ایران (ISIRI) و آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) از مهم ترین منابع هستند که مهندسان می توانند با استفاده از آن ها مصرف آهن در سازه های مختلف به خصوص اسکلت های فلزی را ضمن تضمین ایمنی سازه، بهینه کنند.
بر اساس استانداردهای مصرف آهن در اسکلت فلزی در ایران، میزان آهن مورد نیاز برای ساخت اسکلت های فلزی با مهاربندی هم مرکز، ۴۰ الی ۷۰ کیلوگرم به ازای هر مترمربع از زیر بنا است. همچنین این مقدار برای اسکلت فلزی دارای مهار بندی غیر هم مرکز (بدون در نظر گرفتن وزن آرماتور سقف) به ۵۰ الی ۷۵ کیلوگرم به ازای هر مترمربع می رسد.
هزینه لازم برای تهیه آهن برای اجرای اسکلت فلزی در ایران به نوع میلگرد و سایز آن بستگی دارد. همچنین نوع کارخانه و کیفیت محصول تولیدی نیز از دیگر عوامل موثر بر روی هزینه های نهایی آهن مصرفی برای اسکلت فلزی هستند. توصیه می شود برای محاسبه هزینه نهایی تهیه آهن مصرفی برای اجرای اسکلت فلزی، حجم و نوع پروژه خود را در نظر بگیرید.
مقدار آهن مصرفی در اسکلت فلزی ، فاکتور بسیار مهمی بوده و حتماً باید مهندسین و طراحان اسکلت فلزی، با در نظر گرفتن عوامل مختلف، میزان دقیق آن را محاسبه کنند. این کار باعث می شود تا ضمن تضمین ایمنی و امنیت سازه، حداقل هزینه ها برای ساخت اسکلت فلزی صرف شود. شما می توانید برای اجرای اسکلت فلزی با کیفیت و مطابق با استاندارد های روز از طریق شماره ۰۲۱۶۲۹۹۹۶۷۵ با مجموعه عمران مدرن تماس گرفته و ضمن استفاده از مشاوره تخصصی، از خدمات اجرایی حرفه ای بهره مند شوید.
برای مطالعه بیشتر:
اگر به دنبال یک گزینه منحصر به فرد برای پوشش کف و دیوار ها هستید…
کارخانه بلوک سبک نقش کلیدی در تامین مصالح مدرن برای پروژه های ساخت و ساز…
ساندویچ پانل ها به عنوان یکی از مصالح مدرن و پرکاربرد در صنعت ساخت و…
کف کاذب، یک ساختار نوآورانه و قابل تنظیم است که برای مدیریت کابل ها، لوله…