نحوه اجرای چاه ارت
ایمنی در تأسیسات الکتریکی از اهمیت بالایی برخوردار است و یکی از راهکار های اساسی برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی و ایجاد صدمات ناشی از نشت جریان الکتریکی، استفاده از سیستم ارتینگ یا چاه ارت است. اما چاه ارت چگونه اجرا میشود و چه مراحلی دارد؟ در این مقاله به طور جامع به نحوه اجرای چاه ارت در ساختمان می پردازیم تا با استانداردها و روش های اجرای این سیستم آشنا شوید.
روش ساخت چاه ارت متفاوت بوده و بر این اساس هزینه آن از ۱۸,۰۰۰,۰۰۰ تومان تا ۱۶۵,۰۰۰,۰۰۰ تومان متغیر است. از عوامل موثر بر هزینه آن می توان به نوع خاک، عمق چاه، تعداد چاه های مورد نیاز، نوع تجهیزات استفاده شده و دستمزد نیروی کار اشاره نمود. اصولا روش اجرای چاه ارت در خاک های رسی و مرطوب به دلیل مقاومت الکتریکی کم خاک به نحوی است که از هزینه کمتری برخوردار است. این موضوع در خاک های شنی و خشک با توجه به استفاده از مواد هادی مانند بنتونیت متفاوت است. از طرفی هرچه عمق چاه بیشتر باشد، هزینه حفاری و نصب الکترود افزایش می یابد. در برخی موارد، برای کاهش مقاومت زمین به زیر ۵ اهم، نیاز به حفر چندین چاه ارت به صورت موازی است که این موضوع افزایش هزینه ها را به دنبال دارد.
از تاثیر قیمت الکترود ها نیز نباید چشم پوشی کرد. الکترودهای مسی گران تر از الکترودهای گالوانیزه هستند، اما دوام و عملکرد بهتری دارند. استفاده از مواد هادی مانند بنتونیت یا زغال نیز هزینه ها را افزایش می دهد. دستمزد نیروی کار بسته به منطقه و تخصص پیمانکار متفاوت است. در مناطق شهری و پرتراکم، دستمزدها معمولاً بالاتر است. جهت استعلام قیمت و اطلاع از اینکه چاه ارت چگونه اجرا میشود با کارشناسان عمران مدرن از طریق شماره ۰۲۱۶۲۹۹۹۶۷۵ در تماس باشید.
چاه ارت (Earth pit) یکی از مهم ترین اجزای سیستم ارتینگ (Earthing) در ساختمان ها است که به منظور ایمنی افراد و تجهیزات الکتریکی در برابر خطرات ناشی از جریان های ناخواسته و صاعقه طراحی شده است. صحیح بودن نحوه اجرای چاه ارت ، باعث کاهش مقاومت زمین و هدایت جریان های الکتریکی به زمین می شود. وجود این سیستم در ساختمان ها، به ویژه در تأسیسات صنعتی، آزمایشگاه ها و ساختمان های بلندمرتبه ضروری و حیاتی است.
در واقع جریان الکتریکی تمایل دارد مسیری را طی کند که مقاومت کمی داشته باشد. بدن افراد از مقاومت ۲۵۰۰ الی ۵۰۰۰ اهم برخوردار است. به همین دلیل جریان الکتریکی مسیر خود را تغییر می دهد و از چاه ارت که مقاومت آن زیر ۲ اهم است، عبور می کند. به همین دلیل است که اجرای صحیح چاه ارت از بروز خطراتی مانند برق گرفتگی افراد، آتش سوزی و آسیب به تجهیزات الکتریکی جلوگیری می کند. در ادامه روش اجرای چاه ارت اصولی را بررسی خواهیم کرد.
پرسشی که اکثراً در زمینه چاه ارت مطرح است و اغلب مهندسان و سازندگان با آن مواجهند این است که؛ چاه ارت چگونه اجرا میشود و روش ساخت چاه ارت چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که نحوه ساخت چاه ارت به نوع خاک و مقاومت الکتریکی آن، نوع چاه ارت (سطحی یا عمقی) و بودجه مورد نظر بستگی دارد. برای اطلاع از نحوه اجرای چاه ارت در ساختمان تا انتهای مقاله همراه عمران مدرن باشید.
اولین مرحله در اجرای چاه ارت، انتخاب محل مناسب است. خاک این محل باید مرطوب باشد؛ چرا که خاک مرطوب مقاومت کمتری دارد و جریان الکتریکی را بهتر هدایت می کند. خاک های رسی و مرطوب به دلیل مقاومت الکتریکی کم، برای چاه ارت مناسب تر هستند. در مقابل، خاک های شنی و خشک مقاومت بیشتری داشته و به استفاده از مواد هادی مانند بنتونیت نیاز دارند. البته در مناطقی که سطح آب زیرزمینی بالا است، مقاومت زمین به طور طبیعی کمتر خواهد بود. در بحث نحوه اجرای چاه ارت در ساختمان باید به فاصله چاه از ساختمان توجه شود. در واقع چاه ارت باید در فاصله مناسبی از فونداسیون ساختمان حفر شود تا از آسیب به ساختار ساختمان جلوگیری گردد. همچنین محل چاه ارت باید به گونه ای انتخاب شود که امکان بازرسی و نگهداری آن در آینده فراهم باشد.
نحوه اجرای چاه ارت در ساختمان ها یک فرآیند مهندسی دقیق و حیاتی است که نیازمند رعایت استانداردها و اصول فنی است. پس از انتخاب محل مناسب، چاه با عمق و قطر مناسب حفر می شود. عمق چاه معمولاً بین ۴ تا ۸ متر و قطر آن نیز بسته به نوع خاک و شرایط محیطی حدودا ۸۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود. در برخی موارد، برای کاهش مقاومت زمین، از چندین چاه ارت موازی استفاده می شود.
الکترود ارت معمولاً از جنس مس یا گالوانیزه است و به صورت میله ای، حلقه ای و صفحه ای درون چاه قرار می گیرد. مراحل نصب الکترود به شرح زیر است:
در چهارمین مرحله از روش ساخت چاه ارت ، پس از نصب الکترود و پر کردن چاه، باید سیم ارت به سیستم برق ساختمان متصل شود. این اتصال معمولاً از طریق جعبه تقسیم ارت (Earth Terminal Box) انجام می شود. سیم ارت باید به تمامی تجهیزات الکتریکی و سیستم های حفاظتی ساختمان متصل شود تا در صورت بروز خطا، جریان به زمین هدایت شود.
پنجمین مرحله از روش اجرای چاه ارت ، به تست و بازرسی چاه تعلق دارد. پس از اجرای چاه ارت، باید تست های لازم برای اطمینان از عملکرد صحیح آن انجام شود. این تست ها شامل اندازه گیری مقاومت زمین و بررسی اتصالات است. مقاومت زمین باید با استانداردهای محلی و بین المللی (مانند استاندارد IEC 60364) مطابقت داشته باشد. معمولاً مقاومت زمین برای سیستم های ارتینگ باید کمتر از ۵ اهم باشد.
پس از به اتمام رسیدن مراحل قبل، جهت اطمینان از صحت عملکرد چاه ارت در ساختمان ، انجام بازرسی های دوره ای امری ضروری است. این بازرسی ها شامل بررسی اتصالات، اندازه گیری مقاومت زمین و تعویض مواد هادی در صورت نیاز می باشد.
اطلاع از صحت نحوه اجرای چاه ارت در ساختمان ها، یکی از مهم ترین اقدامات برای تضمین ایمنی افراد و تجهیزات الکتریکی است. با رعایت مراحل فوق و انجام تست های لازم، می توان از عملکرد بهینه سیستم ارتینگ اطمینان حاصل کرد. اجرای چاه ارت نه تنها خطرات ناشی از جریان های ناخواسته را کاهش می دهد، بلکه طول عمر تجهیزات الکتریکی را نیز افزایش می دهد. شما کاربران محترم می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر از نحوه ساخت و قیمت اجرای چاه ارت با کارشناسان عمران مدرن از طریق شماره تلفن ۰۲۱۶۲۹۹۹۶۷۵ تماس بگیرید.
برای مطالعه بیشتر:
صنعت ساخت و ساز در شیراز به عنوان یکی از شهرهای مهم و تاریخی ایران،…
همان طور که می دانید امروزه کابینت های ممبران به دلیل ویژگی های منحصر به…
فلاش تانک توکار توالت ایرانی (فلاش تانک توکار زمینی) ، انتخابی هوشمندانه برای افرادی است…
کابینت ها یکی از مهم ترین بخش های هر آشپزخانه هستند که نه تنها وظیفه…