چاه ارت حلقه ای
چاه ارت حلقه ای که با عناوین چاه ارت حلقوی و چاه ارت پنج حلقه نیز شناخته می شود؛ یکی از روش های کاربردی در ایجاد سیستم ارتینگ برای افزایش ایمنی تجهیزات الکتریکی و ساختمان ها است. این نوع چاه ارت نسبت به چاه ارت عمقی از مزایایی مانند کاهش مقاومت زمین و پایداری بیشتر در شرایط مختلف خاک برخوردار می باشد. در این مقاله از عمران مدرن، با هدف و روش اجرای چاه ارت حلقه ای و البته نکات مهم در خصوص اجرای چاه ارت حلقوی آشنا می شویم.
قیمت اجرای چاه ارت حلقه ای در سیستم ارتینگ به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به بررسی مهم ترین آن ها خواهیم پرداخت.
ابعاد و عمق چاه تأثیر مستقیمی بر هزینه نهایی دارند. چاه های بزرگ تر و عمیق تر نیاز به مصالح بیشتری دارند و اجرای آن ها نیز زمان بر تر است؛ بنابراین اجرای این نوع چاه ها، هزینه بالاتری خواهد داشت. نوع خاک و قدرت رسانایی الکتریکی آن در تعیین هزینه چاه ارت حلقوی نقش مهمی دارد. خاک های با رسانایی بالا معمولاً نیاز به مواد افزودنی کمتری دارند؛ در نتیجه هزینه اجرای چاه کاهش می یابد. در مقابل، خاک هایی با مقاومت بالا نیاز به اصلاح با موادی مانند بنتونیت یا ترکیبات کاهنده مقاومت دارند که موجب افزایش هزینه می شود.
اگر محل اجرای چاه در منطقه ای باشد که دسترسی به آن دشوار است یا نیاز به استفاده از تجهیزات ویژه برای حفاری داشته باشد، هزینه اجرا افزایش خواهد یافت. همچنین، دریافت مجوزهای لازم در برخی مناطق ممکن است هزینه های اضافی را در پی داشته باشد.
انتخاب نوع الکترود، کابل های مسی، اتصالات، ترکیبات کاهنده مقاومت و سایر تجهیزات مورد استفاده، بر هزینه کلی تأثیر می گذارند. بدیهی است که استفاده از مواد باکیفیت و استاندارد هزینه اولیه را افزایش می دهد، اما در عوض طول عمر و کارایی سیستم را بهبود می بخشد. از طرفی مقررات و استانداردهای ارتینگ در پروژه های مختلف متفاوت است. برخی از پروژه ها نیازمند مقاومت بسیار پایین در سیستم زمین هستند که به نصب الکترودهای اضافی یا به کارگیری مواد خاص منجر می شود. در چنین شرایطی، هزینه اجرای چاه افزایش پیدا می کند. همچنین انجام بازرسی های دوره ای و تست مقاومت زمین برای حفظ عملکرد بهینه چاه ارت، امری ضروری است. اگرچه هزینه های نگهداری و تست دوره ای مستقیماً به هزینه اولیه اجرا مربوط نیستند، اما در طولانی مدت باید در نظر گرفته شوند.
میزان تخصص نیروی کار، هزینه حفاری، نصب و اجرای سیستم ارت از دیگر عوامل مؤثر بر قیمت نهایی می باشند. در مناطقی که دسترسی به نیروی متخصص محدود است، هزینه اجرا بیشتر خواهد شد.
چاه ارت حلقوی معمولاً در مناطقی با سطح آب زیرزمینی بالا، خاک های با مقاومت الکتریکی پایین و مناطقی که حفاری عمیق دشوار است، استفاده می شود. هدف از اجرای چاه ارت حلقه ای عبارت است از:
برای تعیین جزییات چاه ارت حلقه ای و الزامات آن با یک مهندس برق ذیصلاح مشورت کنید. با کمک ایشان اندازه، عمق، پیکربندی حلقه و همچنین تعداد و محل قرارگیری الکترود های زمین مشخص می شود. نخستین مرحله از روش اجرای چاه ارت حلقه ای ، انتخاب محل مناسب (خاک با رطوبت کافی) است. محل مورد نظر را از هر گونه پوشش گیاهی، زباله و هر گونه مواد زائد که فرآیند اجرای چاه ارت حلقه ای را مختل می کند، پاکسازی کنید. سپس باید گودالی به شکل دایره ای با قطر مناسب (معمولاً ۸۰ سانتی متر) و عمق مشخص (حداقل ۵ متر) حفر شود. البته ابعاد چاه ارت حلقوی با توجه به نظر مهندس برق تعیین می شود.
پس از حفر گودال، نوبت به قرار دادن حلقه مسی یا فولادی گالوانیزه در داخل گودال می رسد. با قرار دادن حلقه مسی باید آن را به میله ارت و همچنین به سیستم ارتینگ ساختمان متصل نمود. برای کاهش مقاومت و بهبود عملکرد سیستم، گودال با استفاده از موادی مانند بنتونیت چاه ارت ، خاک رس یا مخلوط زغال و نمک پر شده و به خوبی فشرده می شود. در نهایت پس از قرارگیری حلقه درون چاه، نوبت به تست چاه جهت اطمینان از صحت عملکرد آن می رسد. برای این منظور مقاومت و امپدانس سیستم زمین به کمک تجهیزات تخصصی اندازه گیری شده و نتایج به دست آمده با استانداردها و مشخصات مورد نیاز مقایسه می شود.
از جزییات چاه ارت حلقه ای که باید به آن توجه داشت می توان به ابعاد چاه مورد نظر اشاره کرد. ابعاد چاه ارت حلقه ای با توجه به عوامل متعددی از جمله نوع خاک، عمق آب زیرزمینی و میزان جریان الکتریکی نشتی تعیین می شود. به طور کلی قطر گودال را باید حداقل ۸۰ سانتی متر و سطح مقطع سیم مسی یا فولاد گالوانیزه باید حداقل ۲۵ میلی متر مربع در نظر گرفته شود. افزایش عمق چاه ارت حلقوی تنها در صورتی لازم است که خاک ساختمان مورد نظر از مقاومت الکتریکی بالایی برخوردار باشد. البته در صورتی که میزان جریان الکتریکی نشتی در ساختمان زیاد باشد، افزایش عمق و ابعاد چاه ارت حلقه ای لازم است.
در اجرای چاه ارت استفاده از الکترود های قائم به دلیل نفوذ بیشتر در عمق خاک، دسترسی بیشتر به لایه های مرطوب زمین، هزینه مناسب و سهولت در اجرا، متداول تر است. روش الکترود سیمی چند مفتولی که به چاه ارت پنج حلقه معروف است نیز جزو انواع الکترود های قائم شناخته می شود. اجرای چاه ارت پنج حلقه در شرایطی که مقاومت مخصوص خاک پایین باشد، نسبت به روش چاه ارت صفحه ای برتری دارد. دلیل برتری چاه ارت پنج حلقه این است که در ساخت الکترود آن از مس کمتری استفاده شده و ارزان تر است. همچنین از نظر پایداری و عدم خوردگی نیز مناسب تر است.
ابتدا یک چاه به قطر ۸۰ سانتی متر و ارتفاع ۵ متر حفر کنید. توجه داشته باشید که برای حفر چاه باید به خاک به نم طبیعی برسید. بنابراین ارتفاع چاه موردنیاز با توجه به پروژه شما می تواند متغیر باشد. سپس با استفاده از سیم لخت چند مفتولی مسی با سطح مقطع حداقل ۲۵ میلی متر مربع (۷ مفتول با قطر حداقل ۱.۷ میلی متر که دور هم تابیده شده)، ۵ حلقه به قطر ۵۰ سانتی متر که فاصله هر حلقه از یکدیگر ۲۰ سانتی متر باشد، ایجاد کنید. انتهای حلقه باید به صورت کابلشو باشد تا به دریچه بازدید متصل شود. اکنون الکترود حلقه ای را در مرکز چاه قرار دهید. یک لوله پلیکا به منظور رطوبت رسانی خاک درون چاه قرار دهید. سپس مواد کاهنده مقاومت را بیرون از چاه آماده سازید به طوریکه ملات به دست آمده همگن باشد.
اکنون ملات را به داخل چاه ریخته و کاملا فشرده سازید. جهت پر کردن فضای خالی چاه، از خاک رس نرم استفاده کنید. در نهایت دریچه بتنی را نصب و کابلشو را به شینه ارت داخل آن متصل نمایید. نکته قابل توجه این است که برای جلوگیری از جمع شدن حلقه ها در دل هم از شاسی مهار استفاده می شود.
چاه ارت حلقه ای یا همان چاه ارت پنج حلقه ، یک روش کارآمد و مطمئن برای کاهش مقاومت زمین و ایجاد یک سیستم ارتینگ پایدار است. استفاده از این روش به ویژه در مناطقی که حفاری عمیق دشوار است، گزینه ای مناسب محسوب می شود. اجرای صحیح و استفاده از مواد مناسب در این سیستم، تأثیر مستقیمی بر ایمنی و عملکرد تجهیزات الکتریکی دارد. اگر قصد اجرای چاه ارت حلقوی را دارید، بهتر است از متخصصان مجرب کمک بگیرید تا از صحت عملکرد و ایمنی سیستم اطمینان حاصل نمایید. شما می توانید جهت اطلاع از جزییات چاه ارت حلقه ای و اجرای آن با کارشناسان عمران مدرن از طریق شماره تلفن ۰۲۱۶۲۹۹۹۶۷۵ تماس بگیرید.
برای مطالعه بیشتر:
کابینت های ممبران یکی از محبوب ترین و پر فروش ترین محصولات دکوراسیون آشپزخانه ها…
جریان های ناگهانی الکتریسیته و برخورد صاعقه، می تواند آثار بسیار خطرناک و خسارات جانی…
قیچی میلگرد بر هیدرولیک برای برش میلگرد در اندازه های مورد نیاز استفاده می شود.…
کابینت های وکیوم امروزه به یکی از محبوب ترین و پر فروش ترین نوع کابینت…