تولید کننده بنتونیت
بنتونیت از جمله مهم ترین مواد معدنی بوده که در صنایع مختلف کاربرد دارد. صنایع ساختمانی، پتروشیمی و تولید خوراک دام و طیور از مهم ترین مصرف کنندگان بنتونیت خاک رس هستند. این محصول در دانه بندی های مختلف از دانه بندی گذرنده از الک مش ۴۰۰ تا دانه بندی های درشت تر تولید می شود. کارخانه های تولید کننده بنتونیت تنها در برخی از مناطق کشور تاسیس شده اند؛ چرا که کیفیت خاک بنتونیت بسیار مهم است و معادن بنتونیت با کیفیت فقط در بعضی نقاط وجود دارند.
این معادن در استان های خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سمنان، کرمان، زنجان، یزد و اصفهان قرار دارند. برخی از صنایع تولید کننده بنتونیت با در اختیار داشتن معدن بنتونیت، تجهیزات استخراج، آسیاب های پیشرفته و سیستم سورتینگ و بسته بندی، می توانند انواع محصولات از جمله بنتونیت سدیم دار، بنتونیت کلسیم دار، بنتونیت حفاری، بنتونیت چاه ارت و … را با قیمت های متفاوت تولید کنند.
فرآیندی که صنایع تولید کننده بنتونیت طی می کنند دارای مراحل متعددی است که از استخراج مواد اولیه آغاز شده و تا پردازش و بسته بندی آن ها ادامه می یابد. اولین مرحله، استخراج بنتونیت از معادن است. این فرآیند مانند بسیاری از فعالیت ها و استخراج های معدنی شامل حفاری، کات کردن خاک رس بنتونیتی و جدا کردن ناخالصی ها می باشد. در پایان این فرآیند آنچه به دست می آید بنتونیت خام است که ترکیبی از مونت موریلونیت و مواد معدنی دیگر می باشد. باید توجه کرد که بنتونیت مورد نیاز برای چاه ارت باید دارای خلوص بالا باشد.
پس از مرحله استخراج، بنتونیت به صورت توده ای به کارخانه های فرآوری ارسال می شود. در مرحله فرآوری، بنتونیت ها بر اساس کیفیت و نوعی که دارند، دسته بندی و فرآوری می شوند. این فرآیند خود شامل شست و شو و خردایش است. مرحله بعد مرحله فعال سازی مواد است. کارخانه تولید کننده بنتونیت این مرحله را می تواند به دو روش شیمیایی و مکانیکی انجام دهد. اضافه کردن ماده ای مانند کربنات سدیم برای افزایش ظرفیت جذب آب و بهبود خواص کاهندگی مقاومت خاک، از مثال های روش شیمیایی است. برای روش مکانیکی نیز می توان آسیاب و خردایش مجدد برای کاهش اندازه ذرات و افزایش سطح تماس آن ها را مثال زد.
پس از فعال سازی لازم است تا بنتونیت خشک شود و رطوبت اضافی آن حذف گردد. پس از آن مواد خشک شده به دستگاه های آسیاب هدایت می شوند تا پودری با دانه بندی یکنواخت و مناسب تولید شود. لازم است تا پیش از عرضه محصول به بازار، بنتونیت مورد آزمایش قرار گیرد تا میزان جذب آب، مقاومت الکتریکی و پایداری شیمیایی آن بررسی شود.
پس از پایان چرخه تولید، تولید کننده بنتونیت آن را در بسته بندی مناسب به بازار عرضه می کند. صنایع تولید کننده بنتونیت ، معمولا این ماده را در بسته بندی های کیسه ای پلیمری مقاوم در وزن های ۲۵ کیلوگرمی، ۳۰ کیلوگرمی، ۵۰ کیلوگرمی و یا بسته بندی های بسیار بزرگ ۱۰۰۰ کیلوگرمی به بازار عرضه می کنند. البته در برخی موارد امکان حمل فله ای بنتونیت با ماشین های مخصوص حمل مواد معدنی نیز وجود دارد. بسته بندی مناسب باعث حفظ کیفیت محصول می شود و به توزیع کنندگان کمک می کند تا محصولات را به راحتی حمل و نقل کنند.
توجه به این نکته ضروری است که در صورت انجام درست مراحل تولید بنتونیت، ویژگی های این محصول بهبود می یابند. فرآیندهای دقیق تولید به افزایش قابلیت هدایت جریان الکتریکی در خاک کمک می کند. از طرفی تولید کننده بنتونیت لازم است تا استانداردهای محیط زیستی را رعایت کند. رعایت این استانداردها موجب می شود هم فرآیند تولید و بسته بندی و هم محصول نهایی اثرات منفی کمتری بر محیط زیست بگذارند. نکته آخر نیز کاهش هزینه هاست. بهینه سازی مراحل فرآوری و فعالسازی به صنایع تولید کننده بنتونیت کمک می کند تا هزینه های کلی تولید را کاهش دهند.
مهم ترین ویژگی بنتونیت مناسب و قابل استفاده برای چاه ارت، خاصیت جذب بالای آب است. در واقع بنتونیت باید بتواند با جذب رطوبت محیط، همیشه حالت مرطوب داشته باشد و همین موضوع باعث می شود هدایت الکتریکی خاک در اطراف چاه ارت بهبود یابد. علاوه بر این، بنتونیت از خشک شدن و خوردگی الکترود زمین جلوگیری کرده و به افزایش عمر چاه ارت کمک می کند.
از انواع بنتونیت های مناسب برای اجرای چاه ارت می توان به بنتونیت اکتیو دار اشاره کرد. روشی که کارخانه تولید کننده بنتونیت اکتیو دار انجام می دهد به این صورت است که این ماده ی معدنی را به وسیله اسید فعال می کند. این نوع بنتونیت همان طور که گفته شد در چاه ارت و سیستم ارتینگ استفاده می شود و کاربردهای زیادی در صنعت دارد.
در ادامه باید توجه کرد که صنعت تولید کننده بنتونیت برای چاه ارت لازم است تا ویژگی های موردنیاز بنتونیت با این کاربرد را تامین کند. از این ویژگی ها می توان به بهبود هدایت الکتریکی نیز اشاره کرد که باعث انتقال راحت جریان های نشتی به زمین می شوند. موضوع قابل توجه دیگر ویژگی بنتونیت در جلوگیری از خوردگی و زنگ زدگی الکترود ها است که همان گونه که پیش تر اشاره شد باعث افزایش عمر مفید چاه نیز می شود.
صنایعی که به یک ماده جاذب پر قدرت نیاز دارند، از بنتونیت سدیم دار استفاده می کنند. ماده غالب در این نوع خاک بنتونیتی، سدیم است و می تواند چندین برابر خود آب جذب کرده و متورم شود. بنتونیت سدیم در دانه بندی های مختلف و رنگ های متفاوت تولید و معمولا در بسته های ۲۵ کیلوگرمی عرضه می شود. از طرفی در صنایع تولید کننده بنتونیت سدیم، امکان اکتیو سازی و تولید بنتونیت چاه ارت نیز وجود دارد.
یکی دیگر از مهم ترین محصولات تولیدی کارخانه های تولید کننده بنتونیت ، بنتونیت جاذب عناصر فلزی سنگین می باشد. این نوع بنتونیت کاربردهای زیادی در صنایع تصفیه آب و فاضلاب دارد. بنتونیت جاذب عناصر فلزی سنگین باید درجه خلوص بالایی داشته باشد و می تواند عناصر فلزی سنگین را از آب و فاضلاب های شهری و روستایی جذب کند و فرآیند تصفیه آب و فاضلاب را راحت تر کند. واحدهای تولید کننده بنتونیت جاذب عناصر فلزی سنگین از روش های منحصر به فردی برای تولید این محصولات استفاده می کنند، زیرا کیفیت بالای این کالاها، تاثیر زیادی در انجام فرآیندهای تصفیه آب دارد.
تولید بنتونیت حفاری نفت، نیاز به دقت و تخصص بالایی دارد زیرا کیفیت این ترکیبات معدنی از نظر اقتصادی بر تولید نفت و گاز اثر گذار است. از بنتونیت حفاری نفت با هدف ایجاد استحکام بیشتر در جداره های چاه های حفاری استفاده می شود. در واقع با ایجاد این شرایط، استخراج نفت و گاز با کیفیت بهتری انجام می گیرد.
برای مطالعه بیشتر:
کابینت های گلاس سفید اکلیلی ، ترکیبی چشم نواز از سادگی و درخشش است که…
کابینت ها از عناصر اساسی و تأثیر گذار در طراحی آشپزخانه به شمار می روند…
کابینت ها یکی از المان های بسیار مهم و موثر در سازماندهی و نظم بخشی…
موتور برق مسافرتی در میان طبیعت که خبری از برق شهری نیست، می تواند به…
وقتی تصمیم به خرید موتور برق می گیرید، یکی از مهم ترین موضوعاتی که باید…
موتور برق اینورتر یکی از محبوب ترین و پیشرفته ترین مدل های مولد برق است…