استعلام قیمت
ثبت درخواست
معرفی کسب و کار ها

نحوه تولید ورق روغنی

تولید ورق های روغنی یکی از مهم ترین فرآیندها پس از فرآیند نورد گرم شناخته می شود و به نورد سرد شهرت دارد. دما در این فرآیند بسیار کاهش یافته و به اصطلاح به زیر تبلور مطابق با دمای معمولی فضا می رسد. از سوی دیگر فرآیند نورد سرد فشار بسیار بیشتری را نسبت به نورد گرم به قطعه مد نظر برای کاهش ضخامت و بهبود خواص مکانیکی وارد می کند. محصول نهایی دارای سطح ظاهری بسیار زیبا و درخشنده ای بوده و با داشتن رنگی روشن، خواص مکانیکی عالی را به خود اختصاص می دهد.

ورق های روغنی در چند کیفیت تولید می شوند که اصلی ترین آن ها با گریدهای ST12، ST13 و ST14 شناخته شده و دارای استحکام بالایی در برابر خوردگی و پوسیدگی هستند. میزان کشش و فشاری که هر کدام از این گریدها می توانند تحمل کنند با یک دیگر متفاوت بوده و از این رو ورق های روغنی هم در مصارف عمومی و هم در موارد صنعتی کاربردهای به سزایی دارند. از این رو در ادامه به بررسی مراحل تولید این محصولات پرداخته ایم.

مراحل تولید ورق روغنی

مراحل تولید ورق روغنی به صورت کلی شامل 8 مرحله اصلی می باشد که هر کدام باید با دقت هر چه تمام جهت ارائه محصول با کیفیت انجام گیرند. در ادامه به شرح هر مرحله پرداخته شده است:

اسیدشویی

ابتدایی ترین مرحله برای تولید ورق روغنی انجام فرآیند اسیدشویی بر روی ورق سیاه می باشد که سبب پاکسازی قطعات فولادی از هر گونه لایه زنگ زدگی، چربی، اکسیداسیون و گرد و غبار خواهد شد. برای انجام این عملیات ورق های سیاه در یک سری حوضچه مخصوص حاوی محلول های اسیدی با غلظت متناسب غوطه ور می کنند.

کل فرآیند اسیدشویی به صورت کلی در حدود 2 تا 5 دقیقه زمان می برد؛ زیرا نباید مواد اسیدی به داخل لایه های فلزی نفوذ کنند. دمای حوضچه ها نیز بین 50 تا 85 درجه سانتی گراد می باشد و یکی از حساس ترین مراحل نورد سرد به شمار می آید.

شست و شوی آبشاری

پس از اسیدشویی ورق های سیاه، برای پاکسازی باقی مانده لایه های اسیدی از روی آن ها، به واحد شستشوی آبشاری وارد می شوند. در این واحد یک فرآیند و سیرکوله خاصی برای شستشوی ورق ها از اسیدهای باقی مانده انجام می شود و پس از آن ورق ها کاملاً با استفاده از روش های مخصوص خشک می گردند.

نورد سرد

اصلی ترین عملیات نورد سرد در این بخش صورت گرفته و در آن ورق های فولادی تمیز شده از یک سری غلتک های مخصوص که به صورت رفت و برگشتی حرکت می کنند، عبور داده می شوند. غلتک های رفت و برگشتی بر خلاف جهت یک دیگر حرکت کرده و به تدریج با استفاده از فشار زیادی که به ورق ها وارد می کنند، سبب کاهش ضخامت آن ها تا حد مورد نیاز می گردند. ضخامت شیت های روغنی در نهایت بین 3/0 تا 3 میلی متر بوده و این بازه با استفاده از مرحله نورد سرد به وجود خواهد آمد.

شست و شوی الکترولیتی

چهارمین مرحله برای تولید ورق روغنی، شست و شوی شیت ها به روش الکترولیتی می باشد. این مرحله به سبب این موضوع انجام می گیرد تا آلودگی های حاصل از فرآیند نورد سرد از روی قطعات فولادی پاکسازی شود.

غلتک های نورد سرد در زمان اعمال فشار بر روی ورق های فولادی ممکن است آلودگی هایی را بر روی آن ها ایجاد کنند؛ از این رو با استفاده از محلول های مخصوص الکترولیتی که شامل ماده های یونیزاسیون هستند، سبب پاکسازی ورق های فولادی و تمیز شدن آن ها می شوند. در پایان این مرحله شیت ها به رول های فولادی تبدیل می گردند و به اصطلاح به آن ها ورق خام یا فول هارد گفته می شود.

بازپخت هیدروژنی

ورق های فول هارد هیچ گونه خواصی نداشته و در واقع خام هستند؛ از این رو به صورت رول وارد یک سری کوره آنیل یا بازپخت می گردند. در این کوره ها، رول های فولادی تحت حرارت بسیار زیادی در حدود 700 تا 800 درجه سانتی گراد قرار می گیرند. همچنین کوره ها اشباع شده از گاز هیدروژن هستند و به این ترتیب سبب بهبود و بازیابی خواص مکانیکی ورق ها می گردند. از سوی دیگر هیدروژن سبب افزایش تمیزی و درخشندگی ورق های سرد می گردد.

نورد پوسته ای

مرحله بعدی شامل نورد پوسته ای می باشد. اعمال حرارت بسیار زیاد در واحد آنیلینگ بر روی رول های فولادی سبب می شود تا تاب یا امواجی بر روی ورق ها ایجاد شود. از این رو ورق های سرد به تدریج به صورت شیت در آمده و نورد مجددی بر روی آن ها صورت می گیرد تا سبب از بین رفتن آلودگی ها، موج ها و تاب های ورق گردد. غلتک های این مرحله با نام تمپر رولینگ نیز شهرت داشته و در دمای پایین سبب صاف تر شدن سطح شیت ها خواهند شد. از سوی دیگر نورد پوسته ای سبب بهبود بیشتر خواص ورق های سرد می شود.

پرداخت سطحی

پرداخت اصلی از دیگر مراحل مهم در تولید ورق های روغنی می باشد؛ زیرا سطح این فلزات باید بسیار درخشنده و براق باشد. از این رو برای برطرف کردن عیوب سطحی، ابتدا برش های کنار ورق سبب یکنواختی بیشتر آن شده و سپس با اعمال لایه ای روغنی برای پوشش دهی و پرداخت سطح، سبب درخشندگی سطح و براقی آن می گردند. در واقع روغنی بودن پوشش نهایی سبب نامگذاری این محصولات به ورق روغنی شده است.

کنترل کیفی و بسته بندی

در نهایت ورق های روغنی به خوبی مورد تست و آزمایش کارشناسان و متخصصان فنی خط نورد سرد قرار می گیرند؛ زیرا ورق روغنی نهایی باید عاری از هر گونه موج، اعوجاج و اثرات ضربه باشد. پس از تست های سختی، سطحی و کششی ورق ها، بسته به تولید کارخانه به صورت رول یا شیت در آمده و بسته بندی و لیبل گذاری آن ها برای ارسال انجام می شود.

کارخانه های تولیدکننده ورق روغنی ایرانی

حال که با مراحل تولید ورق های روغنی آشنا شدید، بهتر است بدانید جدا از مراحل کلی تولید، اجرا با کیفیت آن ها از اهمیت بسیار بیشتری برای ارائه محصول متناسب برخوردار می باشد. از این رو باید گفت 3 کارخانه تولیدکننده برتر به تولید ورق روغنی در کشور ما می پردازند. در ادامه به شرح اختصاری هر کدام پرداخته ایم:

  • شرکت فولاد مبارکه اصفهان: فولاد مبارکه یکی از برترین تولیدکنندگان ورق های فولادی و همچنین روغنی در کشور ما شناخته می شود و صفر تا صد مراحل تولید این محصول را در مجموعه خود انجام می دهد. ضخامت ورق روغنی فولاد مبارکه بین 3/0 تا 5/2 میلی متر بوده و در انواع گریدهای کششی، لعاب پذیر و ضد سایش تولید و عرضه می گردند.
  • مجموعه صنایع هفت الماس قزوین: ورق های روغنی هفت الماس با انواع کیفیت سطحی براق، مات، نیمه براق و زبر تولید شده و در بازه ضخامتی 3/0 تا 3 میلی متر عرضه می شوند.
  • شرکت فولاد غرب آسیا در قم: مجموعه فولاد غرب نیز مانند دو مجموعه دیگر ورق روغنی را تولید و عرضه کرده و محصولات با کیفیتی را به مشتریان ارائه می کند.

سایت Alibaba یکی از مشهور ترین سایت های فروش اینترنتی انواع محصولات فولادی در دنیا درباره چیستی و کاربرد ورق های روغنی می نویسد :

The hot rolled pickled and oiled sheet (HRPO) is a common type of oil steel sheet. After the hot-rolling process, the steel is treated with an acid solution, a process known as pickling, and then oiled to prevent rust. This treatment results in a pickled and oiled steel sheet that combines strength with a clean finish, making it suitable for painting and precision applications in the automotive and construction sectors.

ترجمه :

ورق روغنی و ترشی نورد گرم (HRPO) یک نوع رایج ورق فولادی روغنی است. پس از فرآیند نورد گرم، فولاد با محلول اسیدی، فرآیندی که به نام ترشی شناخته می شود، درمان می شود و سپس برای جلوگیری از زنگ زدگی، روغن کاری می شود. این عملیات منجر به ایجاد یک ورق فولادی ترشی و روغنی می شود که استحکام را با یک پرداخت تمیز ترکیب می کند و آن را برای رنگ آمیزی و کاربردهای دقیق در بخش های خودرو و ساختمان مناسب می کند.

سایت آهن اینفو یکی از سایت های خرید و فروش محصولات آهنی در ایران درباره ورق های سرد کاربرد های بیشتری عنوان کرده و می نویسد:

برای کاربردهایی که نیاز به دقت، کیفیت و زیبایی ظاهری بالایی هستند ورق روغنی گزینه بسیار مناسبی می باشد. این نوع ورق ها به دلیل ظاهر زیبا در مصارف ساختمانی، بدنه خودرو و ساخت انواع قفسه استفاده می گردد. از جمله کاربردهای ورق های روغنی می توان به موارد زیر اشاره کرد: محصولات لوازم خانگی، روکش محصولات مانند روکش یخچال، مخازن فلزی، نقاشی قطعات صنعتی، رادیاتورسازی، ساخت قفسه، صنعت اتومبیل سازی، لوازم بهداشتی خانگی، مخازن و کانتینرهای حمل مایعات، صنایع الکتریکی و ….

  • تولید لوله و مبلمان فلزی
  • تولید لوازم خانگی
  • تولید قطعات الکتریکی
  • بشکه سازی
  • رادیاتور سازی
  • کاربردهای ساختمانی و مصارف عمومی

آخرین عناوین

بازسازی ملک قدیمی

بازسازی ملک قدیمی همواره یکی از چالش های بزرگ در حوزه معماری و مهندسی است.…

3 ساعت پیش

قیمت بلوک سیمانی ۲۰

قیمت بلوک سیمانی 20 * 20 * 40 یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی در صنعت…

5 ساعت پیش

موزاییک پلیمری طرح سنگ

موزاییک پلیمری طرح سنگ به عنوان یک گزینه مناسب و جذاب برای پوشش سطوح مختلف…

6 ساعت پیش

مصالح ساختمانی تهران

تهران به عنوان مرکز اصلی توسعه ساخت و ساز در ایران، به مصالح ساختمانی با…

6 ساعت پیش

نصاب آسانسور در تهران

نصب آسانسور تهران یکی از کارهای تخصصی و حساس است که نیازمند انتخاب نصاب حرفه…

6 ساعت پیش

نمایندگی مصالح ساختمانی

نمایندگی مصالح ساختمانی یکی از ارکان اصلی زنجیره تأمین در صنعت ساخت و ساز است.…

8 ساعت پیش