روشنایی هوشمند ، یک سیستم نوین برای کنترل روشنایی در ساختمانها است. در چند سال اخیر، سیستم روشنایی هوشمند به عنوان یکی از پرتقاضاترین تکنولوژی های خانه های هوشمند بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. با توجه به فراگیر شدن فناوری های پیشرفته ای مثل اینترنت اشیا و سنسورهای حسی حرکتی امکان کنترل نورپردازی و تنظیم نور محیط به صورت هوشمند و فقط با اتصال به شبکه وای فای ایجاد شده است. در ادامه به معرفی بیشتر روشنایی هوشمند ساختمان و بررسی مزایا و انواع مختلف نورپردازی هوشمند خواهیم پرداخت.
روشنایی هوشمند یک اتوماسیون جدید برای نورپردازی داخلی اماکن مسکونی، تجاری و اداری است. همانطور که پیش تر اشاره شد، سیستم نورپردازی هوشمند با اتصال به شبکه وای فای منزل یا محل کار، قابل هماهنگی با سایر دستگاه های هوشمند مورد استفاده در این اماکن مثل سیستم هوشمند حرارتی، برودتی، صوتی و تصویری می باشد. از همین رو، امکان کنترل یکپارچه برای تمام اجزای این سیستم را برای کاربر فراهم می سازد. البته پیاده سازی و اجرای سیستم نورپردازی هوشمند بسیار هزینه بالایی دارد و باید میزان استفاده از سیستم نورپردازی هوشمند در محل موردنظر برآورد شود و در صورتی استفاده شود که منجر به بهبود کیفیت زندگی و کار شود.
سیستم های مختلف نورپردازی متشکل از انواع متعددی از لامپ ها، دستگاه ها و ادوات مختلف روشنایی می باشد. در ادامه به بررسی چند مدل رایج و پرکاربرد از این سیستم ها خواهیم پرداخت:
این مدل از لامپ ها دارای یک فرستنده و گیرنده داخلی هستند که قابلیت برقراری ارتباط با سیستم روشنایی هوشمند را برایشان به فراهم می سازد.
این دیمرها می توانند شدت و اندازه روشنایی لامپ ها را کنترل کنند. دیمر وسیله ای برای کنترل ولتاژ ابزارهای برقی مثل دریل، پیچ گوشتی و … است.
سنسورهای حرکتی می توانند حضور افراد را در یک اتاق تشخیص داده و به طور خودکار نور راه پله را قطع و وصل کنند.
این سنسورها با توجه به میزان نور طبیعی موجود در داخل اتاق، میزان روشنایی را تنظیم می کنند.
امروزه به دلیل افزایش جمعیت شهرها و متراکم شدن مردم در فضای شهری، نیاز مبرمی به صرفه جویی در مصرف انرژی احساس می شود. یکی از راه های آسان برای جلوگیری از مصرف بی رویه برق، هوشمندسازی روشنایی ساختمان ها است.
همانطور که پیش تر اشاره شد، یکی از کاربردهای مهم روشنایی هوشمند، استفاده های ساختمانی است. برای نصب سیستم روشنایی هوشمند ساختمان ، ابتدا باید تمامی لامپ ها و باقی دستگاه های روشنایی را با سیستم هوشمند ساختمان سازگار کرد و پس از آن باید روشنایی هوشمند را به شبکه وای فای ساختمان متصل نمود. پس از اتصال، می توان از طریق تلفن هوشمند، تبلت یا سایر دستگاه های هوشمند، روشنایی ساختمان را کنترل کرد.
هوشمندسازی نورپردازی راه پله یک سیستم ساده اما پرکاربرد است که با استفاده از یک سنسور حرکتی کار می کند. در ادامه به برخی از ویژگی های این سیستم اشاره خواهیم کرد.
در سیستم های قدیمی نورپردازی، با استفاده از کلید های مکانیکی، کلید های لمسی، انواع مختلف ریموت کنترل ها امکان تنظیم و کنترل نور در فضا وجود داشت. اما این ویژگی منحصر به فرد سیستم روشنایی هوشمند ، به کاربر اجازه کنترل نور با استفاده از گوشی موبایل یا دیگر دستگاه های هوشمند را می دهد.
همانطور که پیش تر در همین مطلب اشاره کردیم، یکی از ویژگی های بسیار مهم سیستم روشنایی هوشمند ، قابلیت ایجاد شبکه بین دستگاه های هوشمند از طریق برقراری اتصال وای فای می باشد.
نورپردازی خودکار و قطع و وصل شدن زمان دار روشنایی هوشمند ساختمان یکی دیگر از ویژگی های مهم این سیستم ها می باشد. این ویژگی قابلیت طراحی برنامه های مختلف زمانی را به سیستم روشنایی هوشمند می دهد و امکان خاموش و روشن شدن چراغ های ساختمان را به طور خودکار در طول مدت شبانه روز برای محیط های مختلف ساختمان از جمله راه پله ها، راه رو ها، پارکینگ و … فراهم می آورد.
یکی از ویژگی های محبوب روشنایی هوشمند برخورداری این سیستم از سنسورهای حرکتی است. برای مثال هنگامی که سنسورهای حرکتی، فردی را در حال حرکت بر روی راه پله شناسایی میکنند، سیستم توانایی فعال سازی نور را در مسیر حرکت فرد دارد و حتی بعد از عبور فرد، نور را به صورت خودکار خاموش می کند. با کمک این نوع از نورپردازی هوشمند می توان بهره وری انرژی را بالاتر برده و برای کاربران امکانات بیشتری فراهم نمود.
فرض کنید برای روشن و خاموش کردن چراغ های اتاق طبقه بالا نیاز نباشد تا طبقه بالا بروید و تنها با زدن یک کلید یا با دستور صوتی آن را خاموش و روشن کنید. این ویژگی مهم روشنایی هوشمند ، در نورپردازی راه پله بسیار موثر است. برای مثال، در هنگام تاریکی هوا نیازی به طی کردن مسیر راه پله برای روشن کردن چراغ ها نیست و سیستم هوشمند نورپردازی، با کمک گرفتن از سنسور های حرکتی و حرارتی به طور خودکار مسیر راه پله را روشن می کند.
سیستم نورپردازی هوشمند کاربرد های متعدد و گوناگونی دارد که از آنها جهت بهینه سازی در مصرف انرژی، کاربری های تزئینی، افزایش امنیت محیط و … استفاده می شود. در ادامه به طور خلاصه با برخی از این کاربرد ها آشنا می شویم.
با استفاده از نورپردازی هوشمند، در هر زمانی قابلیت تغییر رنگ نور بر اساس شرایط وجود دارد. پس با سیستم روشنایی هوشمند از پرداخت هزینه اضافی نقاشی ساختمان برای تغییر رنگ محیط جلوگیری می شود.
برای تغییر میزان نور در آزمایشگاه ها، مراکز صنعتی و نظامی یا به طور کلی مناطق حساس، خطرناک یا غیرقابل دسترس در ساختمان، از روشنایی هوشمند استفاده می شود. عموما به طور خودکار یا تنها با تلفن همراه متصل به شبکه وای فای می توان اندازه و شدت روشنایی محیط را تنظیم کرد.
اگر قصد سفر داشته باشید، می توانید روشنایی منزل یا محل کار خود را به دلایل مختلفی اعم از حضور گل و گیاه های آپارتمانی که به یک میزان نور حداقلی برای رشد نیاز دارند، سیستم امنیتی و دزدگیر که حساس به نورپردازی محیط است و … کاملا خاموش نکنید. سیستم روشنایی هوشمند قابلیت روشن و خاموش کردن چراغ ها را به صورت خودکار برای شما فراهم می سازد. به کمک سیستم هوشمند، حتی پرده ها را می توانید باز و بسته کنید که کسی متوجه عدم حضور شما نشود و در واقع با عملکردی ساده و کم هزینه امنیت خانه را افزایش می دهید.
با استفاده از سیستم روشنایی هوشمند، وقتی میزبانی مراسم یا مهمانی را بر عهده دارید، می توانید به بستگان و دوستان خود حس متفاوتی را هدیه دهید. روشنایی تمام قسمت های منزل شما قابلیت تغییر به صورت خودکار و متناسب فضای مهمانی و نظرات مهمانان را دارد و حتی مهمانان نیز با اجازهی شما، می توانند توسط تلفن همراه خود روشنایی محیط را کنترل کنند.
برای مطالعه بیشتر :
در صنعت ساخت و ساز مدرن، انتخاب مصالح ساختمانی باکیفیت و اقتصادی از اهمیت بسیاری…
جوشکاری استاندارد و اصولی برای ایجاد اتصالات مقاوم و پایدار در ساخت اسکلت های فلزی،…
تمیز کردن وان جکوزی یکی از مراحل مهم در نگهداری و حفظ کیفیت آب و…
وزن بلوک پوکه ای سیمانی معمولاً در بازه ای بین ۵.۵ تا ۱۱.۵ کیلوگرم قرار…
ساختمان های اسکلت فلزی به دلیل مقاومت بالا، سرعت اجرای مناسب و انعطاف پذیری در…
آهن از اصلی ترین مصالح اسکلت های فلزی است که به طور مستقیم استحکام و…