استعلام قیمت
ثبت درخواست
معرفی کسب و کار ها

تفاوت کابل XLPE و PVC چیست؟

کابل‌های برق جزء ضروری هر سیستم الکتریکی هستند. بنابراین درک تفاوت کابل XLPE و PVC اهمیت زیادی دارد. این کابل‌ها برای انتقال قدرت و سیگنال از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده می‌شوند. انواع مختلفی از کابل‌ها در بازار موجود است. کابل‌های XLPE و PVC دو نوع از محبوب ترین انواع کابل هستند. در صنایع ساختمانی و مهندسی برق مدرن، انتخاب بین کابل‌های XLPE و PVC بسیار مهم است. تفاوت کابل XLPE و PVC باعث شده که هر کدام برای کاربردهای مختلف عمل کنند که هر کدام مزایا و تفاوت‌های خاص خود را دارند.

کابل XLPE چیست؟

XLPE یا پلی اتیلن شبکه‌ای، یک پلیمر ترموست و یک ماده عایق حرارتی است که به دلیل خواص مکانیکی برتر از جمله استحکام کششی بیشتر، کشیدگی و مقاومت در برابر ضربه شناخته شده است. ساختار ضربدری شکل مولکول‌های پلی‌اتیلن در این نوع کابل باعث می‌شود که از قابلیت‌های خوبی برخوردار شود و برای انواع کاربردها در هر محیطی مناسب باشد. به‌عنوان مثال، کابل XLPE می‌تواند سطوح ولتاژ بین 600 ولت تا 130 کیلو ولت را تحمل کند. این عایق حرارتی در برابر روغن، مواد شیمیایی و دماهای بالا مقاومت نشان می‌دهد و برای طیف گسترده‌ای از کاربردها مانند انتقال و توزیع برق، و همچنین استفاده در بخش‌های ساختمانی و صنعتی مناسب است. یکی از رایج‌ترین کاربردهای کابل‌های XLPE در سیستم‌های لوله‌کشی ساختمان‌هایی است که رطوبت در محیطشان بالاست. این نوع کابل از اجزای مختلفی تشکیل شده است: هادی یا هستۀ اصلی کابل که جریان را از خود عبور می‌دهد، لایه‌های نیمه رسانا که برای خنثی‌سازی و یکنواخت‌ سازی میدان الکتریکی به‌کار می‌روند، عایق که از نشت جریان الکتریکی به داخل کابل جلوگیری می‌کند و در این نوع کابل از جنس XLPE است و در نهایت فیلر که فضای خالی بین عایق‌ داخلی، هادی‌ها و روکش خارجی را با آن پُر می‌کنند.

کابل PVC چیست؟

پی وی سی یا پلی وینیل کلراید، پرمصرف ترین ماده عایق در کابل‌های برق است. این ماده به دلیل خواص فیزیکی، شیمیایی و الکتریکی خوبی که دارد، شناخته شده است. با این حال، این عایق محبوب محدودیت‌های خاصی هم دارد، مانند حداکثر دمای عملیاتی پایین‌تر و کاهش مقاومت در برابر تنش‌های محیطی. این کابل‌ها به دلیل مقاومت بالا در برابر شعله‌وری، مقاومت در برابر رطوبت و دود، و همچنین مقاومت در برابر مواد شیمیایی، در برخی از صنایع مانند صنایع خودروسازی، صنایع الکترونیکی، صنایع ساختمانی و صنایع پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند. کابل‌های پی وی سی هم مانند کابل XLPE از اجزای مشابهی ساخته شده که شامل هادی، عایق، فیلر و روکش خارجی است.

هر دو کابل XLPE و PVC دارای مزایا و کاربردهای خاص خود هستند. درک تفاوت بین این دو برای تصمیم گیری آگاهانه در مورد استفاده از آنها در پروژه‌های مختلف ضروری است. در ادامه به بررسی مزایا، کاربردها و تفاوت‌های این دو کابل می‌پردازیم.

مزایای کابل‌های XLPE و PVC

کابل‌های XLPE مزایای زیادی دارند. ظرفیت حمل جریان بالاتر این کابل را برای استفاده‌های خاص و صنایعی که با ولتاژهای بالاتر سر و کار دارند مناسب تر کرده است. خواص مکانیکی، الکتریکی و حرارتی بسیار بالا نیز دامنه کاربرد این کابل را وسیع تر کرده است. عمر طولانی کابل XLPE، این کابل را به گزینه ایده آل تبدیل کرده است.

از سوی دیگر، کابل‌های پی وی سی به دلیل خواص فیزیکی و مکانیکی خوب، مقاومت شیمیایی و خواص عایق بودن مورد استفاده قرار می‌گیرند. این نوع کابل قیمت پایین تری دارند و در مقابل انعطاف پذیری بیشتری از خود نشان می‌دهند. همچنین نصب آسان کابل‌های PVC باعث شده که به صورت گسترده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. اگر می‌خواهید از قیمت کابل خراسان مطلع شوید، می توانید به برق زوم اعتماد کنید.

معایب کابل‌های XLPE و PVC

کابل‌های XLPE، هزینه نسبتا بیشتری از کابل‌های PVC دارند که همین موضوع به یکی از معایب این نوع کابل تبدیل شده است. همچنین نصب کابل‌های ایکس ال پی ای برای نصب، به تجهیزات خاصی نیاز دارند و نصب آنها چندان آسان نیست.

در مقابل، کابل‌های PVC مقاومت کمتری در برابر حرارت، رطوبت و مواد شیمیایی دارند که خطر آسیب پذیری آنها را بالا می برد و دامنه کاربرد آنها را کوچک تر می‌کند. همچنین کابل پی وی سی نسبت به کابل XLPE، خواص مکانیکی، الکتریکی و حرارتی کمتری دارد که باعث می‌شود در صنایع حساس به کار نرود. و در نهایت، محدودیت در باربری جریان کابل‌های پی وی سی از دیگر نقاط ضعف این مدل کابل است.

کاربردهای کابل‌های XLPE و PVC

کابل‌های XLPE معمولاً در انتقال و توزیع برق و همچنین در کاربردهای صنعتی و ساختمانی استفاده می‌شوند. اما کابل‌های پی وی سی را در کابل کشی با ولتاژ پایین عمومی‌ مانند روشنایی و ساختمان‌های عمومی‌ استفاده می‌کنند.

کابل‌های XLPE به دلیل خواص پیشرفته الکتریکی، خصوصیات حرارتی و مقاومت بالا در برابر رطوبت و تغییرات دمایی، برای استفاده در سیستم‌های انتقال انرژی الکتریکی، از جمله نیروگاه‌‌ها، تاسیسات صنعتی و شبکه‌های توزیع مناسب است. علاوه بر این به دلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی و مواد شیمیایی، قابلیت حرکت در دماهای بالا و پایین و سایر خصوصیات فیزیکی و الکتریکی خاص، در بخش‌‌های مختلف صنعتی نظیر معدن، فولاد، نفت و گاز، شیمیایی و غیره استفاده می ‌شوند.

از انواع کابل PVC به طور معمول در سیم‌کشی خانگی، سیم‌کشی تجهیزات برقی و مدارها استفاده می‌شود. همچنین کابل پی وی سی در ساخت زیردریایی‌ها، سیم‌ کشی کشتی‌ها، کابل‌ کشی منبع تغذیه، عملیات معدن و… کاربرد دارد.

تفاوت بین کابل‌های XLPE و PVC

تفاوت‌های کلیدی بین کابل‌های XLPE و PVC در خواص مکانیکی، مقاومت در برابر دما و دوام محیطی آنها نهفته است. درک این تفاوت‌ها برای انتخاب کابل مناسب برای یک برنامه خاص، بسیار مهم است.

  1. یکی از تفاوت‌های عمده این دو مدل کابل، تفاوت در حداکثر دمای کاری آنهاست. کابل XLPE در دمای کاری حداکثر 90 درجه سانتی‌گراد هم کارایی خود را از دست نمی‌دهند، در حالی که کابل PVC استاندارد دمای کاری حداکثر 70 درجه سانتی‌گراد و در دمای بالاتر، احتمال آسیب دیدگی کابل پی وی سی بالاتر می‌رود.
  2. از دیگر تفاوت‌های کابل PVC و XLPE، می‌توان به ظرفیت بار جریان آنها اشاره کرد. کابل‌های عایق XLPE می‌توانند بار جریان بیشتری را نسبت به کابل‌های عایق PVC با همان اندازه تحمل کنند.
  3. کابل‌های PVC و XLPE در ویژگی‌های ساختاری نیز با هم تفاوت دارند. کابل XLPE به دلیل فرآیند شبکه‌ای، مقاومت بیشتری نسبت به PVC دارد. همچنین کابل XLPE مقاومت بیشتری در برابر کشش و ضربه دارد و کابل پی وی سی در این زمینه نمره پایین تری می‌گیرد.

نتیجه گیری

انتخاب بین کابل‌های XLPE و PVC به نیازهای خاص هر پروژه بستگی دارد. درک مزایا و تفاوت‌های منحصر به فرد هر نوع کابل برای تصمیم گیری آگاهانه، امری ضروری است. همانطور که گفتیم، کابل‌های XLPE برای کاربردهای با دمای بالا ایده آل هستند، در حالی که کابل‌های PVC برای کاربردهای ولتاژ پایین مناسب هستند. شما می‌توانید برای تهیه کابل‌های XLPE و PVC با کیفیت بالا و همچنین توصیه‌های کارشناسان متخصص در مورد استفاده از آن‌ها، از تیم حرفه‌ای برق زوم کمک بگیرید. آنها با توجه به نیاز و بودجه پروژه شما، بهترین گزینه را معرفی خواهند کرد.

آخرین عناوین

نیوجرسی پرشین بتن

نیوجرسی پرشین بتن نوعی مانع بتنی است که به‌ ویژه برای جداسازی مسیرهای ترافیکی، ایمنی…

19 ساعت پیش

پارتیشن شیشه ای ریلی

اگر به دنبال یک روش به روز و جذاب برای ایجاد فضاهای کوچک تر بدون…

19 ساعت پیش

جایگزین بلوک سیمانی

با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساختمان سازی، استفاده از مصالح سنتی مانند بلوک سیمانی جای…

21 ساعت پیش

بلوک سیمانی یا آجر

بلوک سیمانی یا آجر؟ این پرسشی است که اغلب سازندگان به آن برخورد کرده اند.…

21 ساعت پیش

پارتیشن شیشه ای فریم لس

تصور کنید در یک دفتر کار با پارتیشن شیشه ای فریم لس نشسته اید؛ آیا…

2 روز پیش

جدول پرسی چیست

جدول پرسی چیست و چه کاربرد هایی دارد؟ موضوع مورد بررسی ما در این مقاله…

2 روز پیش